Ads @ ACHIQUE

Sunday, February 28, 2010

Bahana Kedegilan!!!




Sebelum uols scroll ke bawah, ai nak warning dulu...bagi yang geli atau takut tengok luka jangan baca entry ni. Atau bagi yang pregnant skip jelah entry ni.



Untuk saat dan ketika ni, ai sangat2 risau. Meh kita bercerita dari mula.


5 Februari 2010 (Jumaat) - Masa ai balik dari kerja, Makyah gitau Pakdaq jatuh dalam hutan nipah (korang tau ker pokok nipah cemana weiiii). Pakdaq adalah pengusaha rokok daun berjaya sebab rokok daun dia mendapat sambutan yang sangat menggalakkan (tak tipu wehhh). Masa dia terjatuh tu, badan dia kena duri pokok hutan dan dia sendiri tak dapat pastikan duri apa. See cemana anak dia tak buas (lasak...turun dari mana baka tuhhhh...apa kesss).... Malam tu ai ajak dia untuk p klinik untuk dapatkan injection bagi mematikan bisa atau kuman yang ada dari duri pokok hutan tu tapi dengan eksennya Pakdaq jawab "Alah bukannya ada apa pun...sket pun tak sakit!!!"....k fine.............



8 Februari 2010 (Isnin) - Ai tak sempat nak melabuhkan punggung kat atas lantai lagi sebab baru balik dari kerja, Pakdaq dah panggil nak tunjuk duri yang dia berjaya keluarkan dari tumit kaki dia. Muka sangat bangga masa tu sebab dapat jadi doktor untuk diri sendiri!!! Duri adalah seperti gambar di bawah.

Maap yer, gambar blur...panjang duri lebih kurang 2 cm. Dah dapat kenalpasti, itu duri pokok salak. Info dari tuan punya tanah yang tanam pokok tu di tempat kejadian Pakdaq jatuh.


12 Februari 2010 (Jumaat) - Pakdaq dah mula jalan terhencot2. Atas desakan anak2 dan isteri serta kesakitan yang dok nyut..nyut..nyut...maka Pakdaq relakan diri untuk p klinik. Doktor kata takder apa2 just bagi ubat tahan sakit.


14 Februari 2010 (Ahad) - Kesakitan yang sudah melampau, sampai malam pun tak dapat tidor...anak2 dah tatau nak buat apa, so ambil ais dan rendamkan kaki Pakdaq dalam ais sebab dia kata panas. Masa ni ai suspect kaki Pakdaq bernanah tapi secara zahirnya tak nampak pun....nampak ok jer....


16 Februari 2010 (Isnin) - Bangah ai bawak Pakdaq ke KPJ Specialist Hospital di Bandar Perda. Tapi doktor pakar bercuti dan buat appointment hari Rabu pagi jam 9. Just dapat ubat tahan sakit dan antibiotik.



17 Februari 2010 (Rabu) - Jam 9.00am tepat, Pakdaq dah ada kat KPJ Specialist Hospital. Mmg dia sakit sangat sbb tengok muka pun dah terherot2 tahan sakit. Doktor analyze dan gitau yang tumit kaki Pakdaq dah ada nanah. So kena minor operation untuk buang nanah dan cuci bahagian tersebut. B4 operation kena la check jantung, blood pressure dan kandungan glukos dalam darah. Semua pass so boleh terus wat operation hari tu jugak. Kitorang pilih untuk full bius sebab doktor kata kalo half bius kena bermalam di hospital. Mampuih Pakdaq nak dok kat spital malam2....



Tengah siap2 untuk di tolak ke operation theatre. Nilah pertama kali tengok Pakdaq bercakap pun slow ja, macam takder semangat dan sesekali tengok macam nak nangis. Kalau tidak dialah oang paling bersemangat waja ai pernah jumpa. So masa nilah ai nak ngusik Pakdaq lebih2. Hahahaha.............anak mithali sungguh!!!!!



Lepas operation, doktor datang jumpa Makyah dan dia gitau, sebenarnya masih ada 3 -4 milimeter duri yang tertinggal dalam daging. Disebabkan duri tulah, jadi bernanah. Dan nanah tu dah makan daging sekitarnya (daging dah busuk) dan perlu dibuang kesemuanya. Doktor gitau sket lagi nanah2 tu nak kena tulang, kalau kena tulang ai tak dapat bayangkan apa akan terjadi. Masa doktor cerita ai tak dapat bayangkan cemana operation tu dah buat atau apa dah berlaku sebab kaki Pakdaq dah siap berbalut.



18 Februari 2010 (Khamis) - Cuci kali pertama. Adik ambil gambaq keadaan kaki Pakdaq.......

Doktor cuci guna Povidone iodine di sekitar luka dan memasukkan gauze yang direndam dengan Povidone iodine tadi ke dalam luka yang besar tu. Tujuan dia, sekiranya ada nanah lagi di dalam luka, nanah2 tersebut akan melekat pada gauze yang disumbat dalam luka besar tu. Then doktor akan balut luka tu dengan bandage. Tapi masa doktor nak sumbat gauze ke dalam luka tu, mmg kesian tengok muka Pakdaq berkerut2 sambil menekup mulut dia sendiri. Memang sakit sangat dan sangat pedih, bayangkan kita luka kena pisau sket dan cuci luka ngna iodine. Yang sket tu pun pedih tambah la kalo luka operation macam tu. Masa dressing tu mmg buat hidup2 tanpa sebarang bius kay.

video



20 Februari 2010 (Sabtu) - Cuci luka kali ke-2. Doktor kata dah takder nanah. Alhmadulillah.



27 Februari 2010 (Sabtu) - Cuci kali ke-4. Doktor dah tukaq dressing dan isi pun dah tumbuh. Nanah dah takder langsung. Progress makin baik. Tapi ada satu benda lak yang membimbangkan, Pakdaq gitau kata telinga dia sakit dan tak baper dengaq. Doktor kata telinga Pakdaq bengkak.



Pada masa dan saat ai tengah menulis ni, Pakdaq bagitau telinga dia dah ok. Tak sakit dah. Cumanya dia tak lalu makan, asyik muntah2. Nak bawa p jumpa doktor tanak. Semalam pesan kata nak makan cucuq udang, bila dah beli, cucuq udang tu sejuk dalam pinggan ja. So kesian kat cucuq udang yang melambai2 tu, anak dia tolong perabih!!!!


p/s: Hari ni Pakdaq ada appoinment ngan doktor lagi. Moga semuanya dipermudahkan.



Thursday, February 25, 2010

Tutorial Live Traffic Feed

Bagi yang tak tahu apakah itu Live Traffic Feed, uols tgk kat bawah ni. Yang ai highlight ngan warna merah tu, dalam kotak hijau terang tulah Live Traffic Feed. Live Traffic Feed boleh trace pengunjung blog kita. So boleh detect kot2 ada yang tinggalkan komen yang tidak enak dibaca, so bole jejak kat sini. Sbb yang tulis komen ntah hapa2 tu, selalunya dia tak akan tinggalkan pengenalan diri dan guna anoy jer.


Step:

1) Masuk ke laman sesawang (gila skema ayat..hehehehehe)...http://feedjit.com/join/

2) Uols akan paparan macam kat bawah ni. Scroll hingga ke bawah dan cari link Free Widgets. Pun ai dah highlight ngan kotak warna merah.



3) Paparan macam kat bawah ni akan appear kat komputer uols. So bleh pilih nak yang mana satu. Kalao yang macam ai buat, uols klik dekat Live Traffic Feed. Tgk yang ai letak kotak warna merah tu.



4) Klik untuk customize (Click here to customize it) dulu. Tujuan: nak sesuaikan kaler ngan tema blog korang.

5) Klik pada baris ke 2 (Click to add to Blogger). Bila klik kat sini dia akan automatik link ke Layout blog korang. So lepas dah pilih tajuk yang sesuai nak tulis, then save.

6) Buka layout blog balik dan susun gajet Live Feed Traffic ni kat tempat mana yang uols rasakan sesuai, cantik molek untuk menaikkan seri blog..


K selamat mencuba. If anything just let me know, my email achique76@yahoo.com.

Toche...toche...sekian kali

Ni yang best bila ramai2 kawan p kursus jauh2. Pastu ingat kat ai. Selain dari dapat bag, tadi ai dapat lagi souvenir from langkawi.

Ini Aida yang kasi. Nak tgk aida, boleh pergi ke website nopac
Coklat tu, dah masuk separuh, baru tringat nak snap.


Senduk ni dari Hana.



Depa dua orang nak kena p Langkawi lagi minggu ni untuk kursus Perdana. Jenuh mabuk laut la, ai pun patut p jugak ngan Oya tapi apakan daya, ada kursus lain yang bertindih waktu. So haruslah ada kos melepas kan. Hana dan Aida, p kursus elok2 ya. Kalo sempat shopping ingatlah ai kat sini.

Tuesday, February 23, 2010

Surprise!!!! Toche...toche....



Baru2 ni ai ada 2 kejutan. Tapi dua2 kejutan yang best.


1st dapat posto......ting..tong...

Ni x-students ai anto kad kawen, Razima Damun @ Ima. Rasanya ima ni 2nd batch yang ai ajaq untuk Business Law dalam tahun 2003 @ 2004. Dah sekian lama tau sbb la ni dah tak ajaq subjek tu. Walaupun sangat close, dan bila tau ai turun KL atau Bangi tak gitau dia, memang ai kena marah la. Pernah dia bersusah payah dtg nak jumpa ai kat Alamanda (dia kerja kat Pejabat Mara KL) bila tau ai ada kat sana. Memang tacing sangat2. Walaupun dah lama grad tapi tetap ingat. Tau hormat ai as dia punya lecturer, tetap bergurau senda tapi masih ada batasnya. Bahasa ketika berbicara pun dijaga. Masa konvo sepatutnya ai bagi bunga kat dia, tapi dia yang bagi bunga kat ai. Siap cari ai masa konvo sebab nak kenalkan mak dia. Terharu sometimes dengan gelagat2 yang tak disangka. Kisahnya dia dah nak kawin 14 Mac ni, majlis sebelah Ima akan dibuat kat Masjid Wilayah Persekutuan. Sowi tak dapat nak p ke sana. Ada kelas PJJ yang perlu dihandle kat sini. Tapi insyaallah ai akan turn up di Majlis sebelah lelaki sebab bakal hasben Ima orang Penang. Thanx Ima masih ingat saya di sini. Insyaallah kita jumpa masa majlis nanti...Tahniah dan selamat pengantin baru ya.






Gambar dengan flash




Gambar without flash.



Ada orang baru balik dari langkawi. Masa ai p ambik barang yang ai pesan (pistachio+biji gajus) tetiba orang tu soh pilih beg. Ada dua warna, biru dan oren....mesti la ai pilih warna oren sbb warna dia striking so kalau ai letak merata pun senang nak nampak. :-).



Orang ni la yang bagi


Toche...toche....

p/s: Tak sabaq nak tunggu cuti hujung minggu ni...~lalalalalala~.....

Ada Apa Dengan Nama

Salam korang. Gila lama tak hapdet, walaupun tetiap hari buka blog n baca blog orang. Sangat malas wokeh nak tulis panjang2 nih. Apatah lagi bila tau ada makhluk2 yang baca blog ai then dok wat rumusan. Jaga korang, dendam kesumat itu indah tau!!!!! Hehehe...dah ada blog takkan nak sekat sapa nak baca ye dak.....


Korang tau ker, maksud nama korang. Kalo tatau apa kata klik kat sini.

http://www.bostonuk.com/name_meanings.php?f=Boston



Ni hasil taipan untuk nama ai:-


1) Untuk nama ai sahaja



Patutlah tak suka ngan komitmen sbb freedom is important to me!!!


2) Untuk nama Ai yang dibintikan dengan nama PakDaq


Bukan la nak membangga diri tapi ...malu la plak...ai ni baik hati kan (^_^") ..hehehe....ada sapa2 nak tolong lempang kasi sedaq ini minah gedik....dush dush lelaju!!!



So korang nak tau nama korang maksud apa selain dari maksud dalam bahasa arab, leh check kat website di atas yer....



p/s: Bukan senang nak harung hidup yang penuh ranjau, tapi berbaik sangkalah dengan Allah, Insyallah pasti ada jalan keluarnya.

Thursday, February 18, 2010

Cik Atau Puan

Mana best jadi cikgu atau pensyarah? Kalau jadi cikgu, sampai tua orang akan panggil cikgu kan. Tapi kalau pensyarah ada title lak Cik, Puan, Encik, Dr., Prof dan beberapa panggilan yang sesuai dengan pangkat dan kelayakan masing. Tapi tugas hakikinya sama sahaja, iaitu atas dasar mengajar dan mendidik.


Setiap semester, ai akan berhadapan dengan pelajar yang baru atau pelajar yang pernah ai ajar masa sem satu tapi la ni dah sem 6, sem akhir. Atau pelajar sijil yang sambung wat diploma. Dan bila sem yang baru bertukar maksudnya masa akan berginjak, maka kata mudahnya ai makin tua!!!


Ada satu bukti yang paling jelas menandakan usia ai makin tua....ooooooohhhhh duniaa......
Masa tu ai tengah berjalan nak ke kelas dan depan ai ada seorang lecturer yang muda banyak tahun dari ai. Then ada students pass by that lecturer dan bagi salam "Assalamualaikum Cik"...and bila students yang sama pass by ai, depa bagi salam "Assalamualaikum Puan". Oleh kerana yang demikian, ai perlu trima hakikat bahawasanya kat muka ai dah tertulis ai ni dah tua dan selayaknya ada anak dua tiga orang...huhuhu......


Jadinya bila masuk kelas, ramai students yang akan panggil ai PUAN. Ai no hal lagipun panggilan rasmi adalah Madam kan, yang mana membawa maksud Puan. Dan bila dah ajar masuk satu, dua bulan, ada yang find out ai masih belum berkahwin dan dan tu nak tukaq panggil cik. Masa mula2 nak panggil mesti la tersasul kan? Sat sat panggil puan, sat sat panggil cik. Ada yang lagi best takut ai potong markah kalau panggil Puan!!!


Waklu betol....helloooooo...ai takdernya ada masalah meroyan pun kalo kena panggil Puan. Anggap jer satu doa bila ada students panggil Puan. Asalkan students tu hormat ngan lecturer, tahu mana batasan antara lecturer dan students its ok with me. Setakat panggilan Puan atau Cik, ai tak berkira. Jangan panggil makcik or kakak dah ler, tu mau kena lempang!!! Nak2 kalau panggil makcik...hahahahaha


Bila students panggil puan, maksudnya muka ai ni dah seiring dengan usia. Semua teman sepermainan dah kawen dan dah pegang title ibu. Jadinya students punya judgement untuk umur ai tu betul la. Tu yang best kalau jadi cikgu, tak payah konflik nak panggil apa....tua muda pangkat atas bawah semua sekali harung panggil cikgu jer.


Cikgu Osman yang dah jadi Prof Madya.

Wednesday, February 17, 2010

Kadang2 Kita Perlukan Yang Palsu (^_^")



Bila yang ori dah tak mampu nak jalankan tugasnya maka yang tidak ori bleh tolong replacekan tugas walaupun tak sebaik yang ori...wehhhhh apa lah dibebelkan ni!!!!


Stret 2 de point, Makyah dok membebel kata gigi pelesu dia dah tak duduk kat tempat asal. Ai sendiri tak paham apa maksud Makyah cuma rasanya sakit kot kalau dok guna gigi pelesu tu. Dah lama Makyah dok berzikir kat telinga ai tapi kalau ai cuti dan ajak p klinik gigi, macam2 alasan lak yang diberi. Nak rehat la...rasa tak sedap badan la....minggu depan la....


Last2 dah berbulan2 baru terlaksana hajat. Tupun ai temankan Makyah p belajar agama (motip cerita???) so lepas habes jer mengaji, terus berdesup bawa p klinik gigi. Doktor kata, gusi Makyah dah kecut sebab tu ukuran gigi pelesu yang dipakai tu longgar dan sakit la bila nak mengunyah makanan. Nak nak lagi hok makanan yang keras.


Ai dok perati doktor tu, bancuh macam tepung tapi tekstur macam simen. Bila tepung tu dibancuh ngan air, bancuhan tu jadi warna pepel, dan doktor tu letak dalam acuan gigi pelesu. Pastu Makyah kena gigit menda alah tu lima menet. Yang magicnya warna bancuhan pepel tadi dah bertukar jadi warna biru muda. Sangat2 magic. Tu yang mintak kebenaran doktor tu untuk ambil gambar menda alah ni. Doktor pun heran, apa la jakun benar budak nih...buang tebiat ko????



Dah selesai Makyah gigit, doktor tu tuang lak bancuhan warna cekelat oren tuh...yang tu nanti akan jadi ukuran untuk gigi pelesu Makyah. Doktor kata kena mai lagi 2 kali sbb nak ukur, pastu nak try, kalo tak elok kena canai lagi.



Hok ni plak untuk gigi sebelah bawah.


Doktor ni cakap sbenanya gigi pelesu ni tahan lama. Boleh sampai 20 tahun. Makyah punya gigi pelesu yang lama pun elok lagi wpun dah pakai 10 tahun cumanya sebab gusi dah kecut sebab tu kena wat len. Kalo dak masih leh guna yang lama tu.


p/s: Sementara ada gigi yang ori apa kata kita makan puas2 sebab Makyah kata yang pelesu ni susah sket nak makan, nanti makanan terlekat lah macam2....so ai nak wat palsampah yang baru, makan selagi boleh nanti dah kena sekat makan baru nak nyesal!!!

Semoga Allah Merahmati Hambanya

Al-kisahnya, bilik kitorang wat mentor mentee dalam hal2 bday ni. Contohnya ai kena bagi hadiah kat Kak Liza n Kak Liza lak kena bagi kat Oya. Macam tulah konsepnya dan ada nilai par yang ditentukan. Sapa nak bagi lebih dari nilai par yang ditetapkan, adalah sangat dialu-alukan. Dengar tu Kak Imah, leh aplikasikan masa nak kasik hadiah kat ai tau....hehehehe....



Dan Rabu lalu (11 Februari), merupakan bday Kak Imah yang ke___? Sila isikan tempat kosong dengan angka yang digemari. :-). Kak Imah ni merupakan Ketua Program Kursus SPK (tetiba jer ayat ai jadi baku habes...skema jer). Mentornya adalah Kak Mijat aka Puan Rosmizar (merangkap Ketua Program DLS)....so baru kena geng...sama2 ketua dapat mentor menteenya.



Sebelum Kak Imah terkezut ngan kejutan bday dia, Kak Mijat ke hulu ke hilir cari lighter....almaklumlah takder sorang pun smoking kat dalam bilik tu...dah semuanya pompuan. Kak Mijat yang pakai spek bertudung kelabu. Yang comel sebelah Kak Mijat tu, gadis bertudung biru tu Oya atau Su atau Suraya. Boleh pilih nak panggil yang mana satu.



Oya, Is (tudung hijau muda) dan Su (tudung biru gelap) dok membizikan diri untuk susun atur lilin atas kek. Ai tolong ambil gambar jer. Dah selesai semua planning, baru kol Kak Imah n masa Kak Imah turun terkezut dia, siap padam2 lampu gitu.....mmg kalau benda yang tak dijangka, ke'terharuan' dia lebih sket...tacing jer rasa....



Yang bertudung hitam dan berbaju hitam, corak gold2 tulah Kak Imah aka Puan Sarimah. Tiup lilin tu Kak Imah, jangan tak tiup. Yang kat belakang tu, konon2 tepuk tangan tapi sebenarnya tunggu nak makan kek tu...hehehe...ampunnnnnnn........



Jom serbu kek!!!!!!!!



Mentor dan mentee bermesraan, bersuapan gitu.



Jom kita tengok apa hadiah Kak Imah dapat...



Jeng..jeng...jeng....jar isi kueh raya. Happy jer muka masa dapat hadiah ni. Kak Imah, kalau nanti masa raya kalau ada kuih yang best2 Kak Imah isi la penuh2 bawak ke bilik kitorang nih.....kecik tapak tangan nyiru kami tadahkan...kan Kak Imah pandai masak... peace.. (^_^")



Masa ramai2 dok nyanyi bagai tuk Kak Imah, si Has ni menghilang ke mana ntah...ada kelas kot. So dia paksa untuk ai tulis caption, Has yang tertinggal...hehehe.....tapi takper kek ada lagi, so boleh suapkan kat bday girl. Kena panggil bday girl ke bday woman?? Konpius nih!



p/s: Ari tu, Kak Imah masakkan nasi lemak untuk kitorang satu bilik...sedap sangat. Kak Imah kalau masakkan nasi goreng pun sodap, bihun goreng panas2 lagi sodap!!! So pertanyaannya pengakhiran cerita, bila lagi nak masakkan kat kitorang ~lalalalala~

Wednesday, February 10, 2010

Adakah Ini Yang Dinamakan Cinta?




Lepas balik dari Langkawi 2 minggu lepas, ai rasa ai macam dah angau. Betulkah sudah mabuk angau nih!!!!


Dulu hanya temankan orang ja, sekarang betul2 experience sendiri. Manyak susah mau lupa maaa....


Haiiyyya munyi macam saspen ooooo...pehal lak ai tetiba slang cam apek jual sayur nih....Betul ni, ai dah jatuh cinta ngan satu aktiviti rekreasi....MENCANDAT SOTONG. Kitorang p mencandat sotong di Port Harbour di Langkawi. Kalau uols nak p, boleh jer redah ke Port Harbour tu, ada no contact tertulis di white board kat situ. Boleh contact dan deal cemana korang nak. Port Harbour ni tempat Dato' Azhar Mansor portkan dia punya perahu layar mengelilingi dunia tu.





Nilah alatan nak mencandat sotong. Mata kail dia bulat, keliling, so kalau sotong datang untuk makan umpan dia akan terlekat kat mata kail nih. Benda alah ni pun di sponsor oleh tuan punya bot.



On the way nak mencari port untuk mencandat sotong. Kesemua peserta dibahagikan kepada 4 bot yang berasingan. Kalau ramai2 dalam satu bot takut nanti ada yang menangis tak dapat hasil mencandat sotong. Bot yang ai naik jadi runner, tengok cukup tak peralatan, p hantaq makanan dan p tengok kot2 ada peserta yang mabuk laut kat bot2 yang lain. Ruhil, Nani (ibu mengandung), Abang Shah, Paklong, En. Majid dan ai satu bot. Dan tokei bot, Kak Ani tu ada sekali dalam bot kami. Encik Nawi, kenalan Nani dalam Pengakap Malaysia pun satu bot ngan kitorang. Encik Nawi ni sangat2 baik, rajin melayan kerenah kami bertiga. Nanti ai story mory sal En Nawi, la ni kita citer sal candat sotong dulu...

Sempat layan sunset....sangat cantik dan indah ciptaan Allah Yang Maha Esa....pastu semua sibuk nak bergambar dengan sunset tu, tapi nak sunset jer cantik, muka orang yang nak bergambar tu nampak gelap jer....redha jelah yer Nani dan Ruhil.

Bila dah malam, mesti la gelap kan...sotong suka dengan cahaya. Dekat tempat yang banyak cahaya, dia akan bermain2 kat situ. Bila dah gelap, lampu2 akan dinyalakan di sebelah kiri dan kanan bot. So kedudukan satu bot dengan bot memang perlu berjarak, kalau tak tempat main sotong tu tak banyak pilihan. Biar kita jarakkan bot dan pasang lampu, maka sotong akan angkat geng main kat tempat yang bercahaya tu. Ada dua lampu dalam gambar kat bawah, bila kita nak mencandat sotong, kita gunakan lampu yang putih tu sebab lampu tu terang. Bila dah tak larat nak mencandat, kita nak menjala sotong pulak, kita padamkan lampu putih dan pasangkan lampu merah plak. Bila pasang lampu merah tu, kita akan nampak jelas sekumpulan sotong berenang di permukaan air dan apa lagi, terus jala.....bukan setakat 10 ekor, berpuluh2 ekor sekali jala... tak tipu nih.... Bila kita pasang lampu merah tu, sotong akan nampak bercahaya fluoresen...(betul tak ai eja nih....belasah jerrrr....)

Macam ni la rupanya bot yang nak mencandat sotong tu. Malam tu memang nampak macam pasar malam kat tempat ai mencandat sotong tu.....penuh dengan bot2 yang pasang lampu bertebaran di Port Harbour tu. Kalau ai ada kamera DLSR Nikon tuh...mesti bleh ambil gambar dengan terbaek dan kebabom tapi kamera ai hanya kamera digital yang melukut di tepi gantang..... :((

Ni lah orang pertama dapat sotong dalam bot ai sebelum kami berpisah naik bot runner, Fiza budak yang aktif dalam team Sofbol.

Di sekitar mencandat sotong.

Percaya tak kalau ai cakap, tak semua orang akan berjaya bila mencandat sotong atau memancing ikan. Sebenarnya memang ada orang yang sangat luck bila memancing tapi ada yang akan balik ngan tangan kosong. Tak percaya boleh try, pasti orang yang sama akan dapat ikan di kala orang lain dok termenung tengok mata kail dia tak bergerak2 di sambar apa pun kecuali ikan belukang...hehehe...Ai pun sepanjang dari pukul 6.00 petang sampai pukul 11.00 malam hanya berjaya dapat 2 ekoq ja. Memang dah bagitau kat tokei bot tu, selagi ai tak dapat sotong, jangan balik lagi.....seb baik dapat tapi ada gak yang tak dapat....

Yang kat bawah ni juara menyauk sotong katak.....bila candat tak dapat2.....abes sauk jelah. Dan memang ini yang dinamakan rezeki setiap kali sauk, dapat sotong katak...Redha jelah ye Abang Shah....

Gambar ngan sotong yang empat ekoq tu, eksen ja....ampun Abang Shah....hehehehe...masa tengah candat tu, sempat masak sotong atas bot. Sotong tu tak disiang pun, just basuh ja dan terus rebus dalam air. Tak payah letak apa2 perisa, manis wa cakap luuuuuu......memang kebabom terbaek punya rasa sotong yang fresh. Sedap, manis, lembut dan seribu satu rasa yang bestttt...yummy.....

Ni la hasil tangkapan yang dibawa balik untuk dibahagi kepada semua pencandat sotong.....

Masa tengah mencandat sotong tu, ai teringatkan zaman camping kat U dulu., masa tu kami bercamping di Pulau Besar, Mersing. Itulah 1st time ai tengok cemana mencandat sotong...masa tu ai cuma temankan orang mencandat sotong jer....memori akan tetap kekal sebagai memori.....dan tetiba ai teringatkan seseorang yang pernah hadir dan bermukim di hati....Terima kasih kerana pernah hadir dan pergimu tak pernah kusedari cuma pemergianmu perlu dilepaskan supaya aku dapat terus bernafas di muka bumi ini....

Tuesday, February 09, 2010

Antara Kau dan Aku


Semalam ada hal berlaku menyebabkan ai terfikir panjang. Sampai balik pun termimpi-mimpi. Ada students pernah kata ai ni jahat, garang, strict dan ada juga yang students yang dapat melihat the other side of me.



Walaupun ai selalu bersyukur dengan apa yang ai ada sekarang tapi manusia yang ada sifat tamak ni tak pernah puas. Walaupun ai dah ada kereta, pernah jugak terpikir nak tukar kereta kepada yang lebih best, lebih jenama.....dan kereta yang menjadi idaman sejak dulu.....

Masa ai mengeluh bila nak dapat kereta idaman ni, ada insan yang sedang pening memikirkan macamana nak bayar yuran sekolah adik dan nak membayar tuisyen untuk adik yang bakal ambil SPM tahun ni.

Di ketika ai sedang berkira2 nak beli perfume bagi menggantikan perfume Isse Miyaki yang dah habis, ada insan tengah berkira-kira sempat tak dia habiskan diplomanya kerana kedudukan kewangan keluarga yang makin meruncing.

Di kala ai sedang merungut makanan tengah hari yang tak sedap disebabkan tak kena dengan selera tekak ai, ada yang hanya makan nasi penuh pinggan berlaukkan telur mata kerbau denagn kuah sambal tumis sahaja.

Di kala ai sedang mengeluarkan duit untuk menambahkan set skincare, ada yang sedang menangis dalam hati sebab tak mampu tolong mak dia untuk membiayai kos perawatan ayah yang sedang sakit.

Di kala ai tengah frust sebab tak dapat scholarship untuk sambung Phd, ada yang terpaksa memendam cita2 untuk sambung degree dan berkorban untuk keluarga terutama mak yang sangat memerlukan. Di kala ai tengah mengkritik kenapa bonus dari setahun ke setahun makin kurang, ada yang hanya terpaksa berpuas hati dengan gaji RM600.00 sebulan dan ada 5 orang anak yang perlu untuk ditanggung.

Apakah ini tanda2 ai tidak bersyukur dengan nikmat rezeki yang Allah bagi kepada ai????

"Ya Allah, yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, jadikanlah hambamu ini seorang yang bersyukur dengan setiap rezeki dan nikmat pemberianmu Ya Allah, serta berkati dan rahmatilah setiap nikmatmu itu. Dan Ya Allah, Ya Razzaq, kau bantulah pelajarku yang dalam kesusahan itu, bantulah dia dan ibunya keluar dari kesempitan hidup ini. Kau lapang dan murahkanlah rezeki mereka sekeluarga Ya Allah. Kau rahmati dan berkatilah dia Ya Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Amin ya rabbalalamin."

Wednesday, February 03, 2010

Sebab Dia Kan Adik...

Uols ada adik????? Ai ada! Walaupun sorang tapi macam 10 orang peelnya. Best atau tidak jika anda mempunyai adik???? Mari kita cuba kupaskan isu ini... ala2 nak buat tesis la plak.....


Zaman Kecik2

Alkisahnya, adik ai melihat dunia masa umur ai 9 tahun, darjah 3. So disebabkan jarak usia yang sangat jauh dan konon2nya ai dah sangat matured serta boleh diharap, secara tak langsungnya ai dapat title 'baby sitter'. Kena mengasuh dia kalau mak ai sibuk wat kerja. Nak p main petang2 pun kena bawak dia. Kalau tak jangan harap boleh keluar rumah, suka2 ati nak p main. Masa dia takbleh jalan, letak dia dalam stroller dan bawa pusing satu kampung. Kalau ai nak main, ai letak ja kat umah mak sdara ai, pastu p main. Seb baik depan umah mak sedara ai tu lapang, so kat situ la padang permainan kami. Jadi ai pun telah 'sub' kan keje jaga adik ai kat mak sedara ai....hehehehe......adik ai mana boleh protes, ai tinggalkan dia daalam stroller dan ai p main sebab 'dia kan adik' lagi pulak tatau cakap lagi!


Bila adik ai dah besaq sket, dah bleh jalan lagi la dia mengekor ke mana ai nak p. Paling leceh masa main 'aci sembunyi', tengah kita sembunyi kat port yang bagus punya, dia bleh panggil....kakcik...kakcik...habes semua orang tau ai sembunyi kat mana. Tapi mana bleh marah sebab dia kan adik lagi pulak kecik lagi tak paham apa2 pun!.


Tapi yang bestnya kalo balik lambat dari main petang2, ai bleh gunakan alasan adik. Tadi kan abah, adik tertidoq kat rumah Maklang. Lambat ni sebab tunggu adik jaga la. Pakdaq, orangnya sgt strict, before maghrib dah wajib ada kat rumah dan siap mandi. Sebab malam nanti kena p mengaji agama. Kalo balik lewat kena sebat ngan pelepah nyioq (kelapa)....so sangat la bernasib baik bila bawa adik dan adik perlu bersubahat dengan kakak untuk semua penipuan. Dia tak boleh mengadu kat abah sebab dia kan adik. Adik kena dgr cakap kakak.



Zaman Remaja

Bila adik meningkat remaja, dan buat hal kat sekolah menengah, ai perlu untuk menyiasat. Masa tu terus jadi CSI. Ikut senyap2 masa dia balik sekolah sbb naktau apa kegiatan dia selepas keluar dari pintu pagar sekolah. P jumpa ngan cikgu sekolah untuk tgk prestasi pelajaran sekolah dia. Dan kalau ada apa yang tak kena balik report kat abah. Semua itu perlu sebab dia kan adik, takkan seorang kakak nak tengok adik dia terjerumus ke jalan yang salah.


Bila adik apply untk sekolah berasrama, ai lah yang bersusah payah belek borang permohonan, isi apa yang patut. Dan bagitau apa yang patut dibuat dan dibeli sebelum masuk ke sekolah asrama. Sama jugak bila nak sambung diploma. Bila dah habes diploma, bising nak kerja dan nak bertunang. Chewwahhhhh ...engkau dah habis pikir ke dik...dah puas enjoy zaman muda???? Masa ni si adik sangat ketegaq dan tekad pendirian taknak sambung degree dah!!! Atas perbincangan Pakdaq dan ai, maka satu hukuman kepada si adik, PERLU SAMBUNG DEGREE JUGAK......titik....takder alasan lain. So terpaksa la mohon ke universiti. Bila nak p mendaftar ke universiti, ai jugak yang hantar sampai ke asrama. Kalau suruh p sendiri, ada pulak kang yang menangis melolong, kena bawak beg, baldi, bantal dan semua barang keperluan sendiri. Manalah adik yang bongsu pernah rasa susah. Takpalah...dia kan adik....


Atas keprihatinan kakak (ai la tuhhhhh... hahaha), maka adik dah berjaya sambung belajar ke peringkat diploma dan degree. Masa tu adik asek2 tak ada duit, so kakak yang tak berapa baik hati kena hulur jugak. Mengingatkan adik yang nak belajar, berkorbanlah sedikit....sebab dia kan adik.



Zaman Dah Habes Blajaq dan Menganggur

Sekarang adik dah habes belajar, dan tengah menyandang gelaran penganggur terhormat. So, asek2 takder duit jugak. Nak pergi berlibur walaupun takder duit, tabung terdekat ai la yang jadi mangsa. Ko ingat, aku ni bank engkau, bila takder duit, jolok kad dan keluar amaun yang diminta. Sapa kata tanak bagi....tapi hidup ni kan penuh syarat.

Adik: Kakcik, nak RM50.00

Kakcik: Boleh, tapi tolong basuh kereta, lepas tu bawa comforter pergi dobi. ***selalgi keje tak siap jangan harap la ko nak dapat duit.

Sekarang pagi2 sebelum pergi kerja, ai akan basuh baju. Bukan susah pun, tekan jer butang2nya dan siap. I liiiikkkkeeee....ala tak sempat la nak sidai, takper adik kan takder keje. So "adik, nanti hang sidai semua baju dalam mesin tu tau!!!". Adik mana boleh langgar arahan kakak....sebab dia kan adik.


Bila Pakdaq suruh ai belikan ubat dan pos kepada anak dia di KL. Alamak, cemana nih??? Aikan la ni takbleh nak kluar suka ati masa opis hour, so sapakah yang boleh diharap???? Hehe...maka adik la kena tolong kakak...sapa lagi lah yang kakak ada kan..kan..kan....


Bila ai tetiba sakit, dan tekak sangat teringin nak makan kuew teow goreng.......nak angkat jari pun tak larat, takkan mampu nak drive p beli sendiri kan...nak masak lak, kuew teow pun takder kat rumah. So adik kan ada....hahhahahahaha.......


Ko kena ingat dik, hidup ni ibarat roda. Kalo dulu ada orang selalu tolong kita sekarang ni kita kena tolong orang tu balik...kan orang tua pernah pesan.....buat baik dibalas baik. Dik, ingat lagi tak, dulu hang kata, lepas hang dapat keje hang nak bagi sebulan RM200 kat aku, takper dik, kalau hang tak cukup duit RM150.00 pun aku terima dah!!!!!!

Monday, February 01, 2010

Orang Tua2 Selalu Pesan....

Korang ada tak pesanan yang spesel dari mereka yang lebih tua....atau tok nenek korang???


Dulu tok ai selalu pesan:

1) Jangan dok atas bantal. Nanti tumbuh bisul. Nak jadikan cerita lepas duduk tu, ai mmg jadi bisul kat bontot maka ai percaya separuh mati. Kalau bagi RM50 soh duduk atas bantal tu pun belum tentu ai nak. Seksa weh jadi bisul kat bontot, nak main aci ligan (kejar-kejar), main toi (galah panjang), nak makan udang, ketam, sotong, ayam dan paling utama nak duduk n nak tido pun tak bleh. Seksa2nya hanya Tuhan yang tahu!!!!


2) Jangan nyanyi kat dapur, nanti dapat laki (hasben) tua! Disebabkan pantang larang nilah ai tak pandai nak nyanyi bila berkaraoke. Bila tengok wan, dba nyanyi sangat best, ai mula rasa jgn la soh aku nyanyi. Sumbang seh kang nanti jadinya. Silap2 pakcik driver tu turun bas tak tahan dengar suara ai bila nyanyi! Sila salahkan tok ai ok bila ai tak pandai nyanyi. Tapi kan sebab dia ai pandai mengaji Quran...:-)


3) Jangan baling kain kat tanah, nanti kalau kain tu jatuh ke tanah, ada harimau akan masuk kampung. Masa tu terbayang harimau masuk kampung dan mesti la dia cari orang yang jatuhkan kain tu kan atau cari budak yang paling montel. Takkan dia nak kat kakak ai yang kurus kering tuh. Bangah pun masa kecik2 kuruih ja. Ai ja yang agak berisi sket. Ngeri tol! Tapi kalau terjatuh "rimau datang jugak ke tok?". "Kalau tak sengaja takpa"....oooo takpa la plak!!!


4) Jangan bersiul malam2 kang ular masuk rumah. Alamak...nanti kalau sebelum tidoq bersiul, esok bangun ada ular tidoq sebelah ai ka???? Tapi ada filem tunjuk, kalau dia baik hati ada ulaq belit diri dia dari kaki sehingga ke rambut, besok bangun satu badan dia bersalut barang2 kemas...emas berlian penuh kat badan...best jugak!!!


5) Kalau tengah melepas dalam toilet jangan bersembang. Nanti ketumbit mata. Makngah ai plak pesan kalau nak masuk toilet letak apa2 daun kat telinga supaya lepas melepaskan segala toksin dan toksid dalam usus perut tu, supaya segala bau2an dia tak akan terlekat kat badan kita. Tapi bila daun pokok bunga raya Makngah ai asek kena ketu (petik) bila ai nak p toilet, ai plak yang kena marah. Macam mana nih!!!!



Banyak lagi yang dipesan tapi otak tak dapat nak retrieve data tu sekarang. Bila dah tua barulah paham sal apa kuar semua petua dan pesanan tu! Jawapan sebenar untuk semua pantang larang di atas:-

1) Takut bantal pecah, seksa la depa nak buat bantal lagi. Dah la nak cari kekabu kena tunggu musim dia, pastu nak jemur, nak jahit sarung bantal, nak isi kekabu.......banyak sangat kejenya!


2) Dulu masak pakai kayu api, kalau dah sibuk dok nyanyi dan perasan kayu api tu as mikrofon, kang tertojoh mulut ngan kayu api tu tak ke jatuh saham anak dara dia. Jadi anak dara 'mulut lopong telan kayu api!'. Lagi satu kan ke kayu api banyak selumbar, kalau tangan anak dara dia terkena selumbar, mesti la dah tak bleh nak tolong dia di dapur lagi. What a waste!!! Takut nasi hangit pun bleh jadi gak. Anak dara kalau dah ralit nyanyi lupa apa yang kat dapoq tu! Tok, kalau saya tau orang tua sekarang banyak yang kaya raya, tiap2 kali saya masuk dapoq mesti saya menyanyi tak hengat dunia...~lalalalalalala~...........


3) Dulu nak basuh baju pakai tangan ja. Kalau tak larat bleh kot guna kaki. Tapi jarang sangat ai tengok tok dan mak ai basuh baju guna kaki. Kalau dah dok lambung kain tengah laman dengan sengaja, dan laman plak penuh taik ayam, taik itik, taik angsa...tak ker menyusahkan kena basuh balik!!!!


4) Yang ni tatau sal apa tak bleh. Cuma pernah dengaq ada orang kata, kalau kita bersiul maka kita memarakkan lagi api neraka. Tatau la hadis sahih atau tidak. Kalau kurang sopan memang lojik. Bayangkan anak dara dok melepak kat tepi jalan, pastu bersiul....pheewwwwiiiittttt...bang mai la singgah dulu...kita main gitar nyanyi satu dua lagi!!!.


5) Kalau engko tengah melepas, usah la dok buat perangai nak bersembang ke apa ka? Masa tu kan tengah dok buang toksin dan toksid segala, dengan bau yang sangat2 'wangi'. Takkan ada hati nak sedut udara tu balik masuk dalam badan!!! Pikir sendiri ye kalau suka bersembang kat tepon masa tgh wat 'projek melepas' dalam toilet. Pasal letak daun tu, mmg tak dapat penyelesaian.


p/s: Agak2 kalau dipesan kepada budak sekarang, apa yang depa nak jawab? Mungkin tak "saya dah lama duduk atas bantal tak jadi bisul pun. Makcik ni suka betul tipu orang"....dush..dush...dush....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails