Ads @ ACHIQUE

Sunday, January 31, 2010

Kalau Dah Salah Memang Kena Mengaku Salah

Mari semua, ai ingin bercerita.......


Ada seorang budak (rasanya dah tak layak nak panggil budak, tapi dia selalu prasan macam awet muda so kita layankan jelah)....


Di suatu hari ketika dingin subuh masih lagi menyelimuti tubuh, terasa kesejukan hingga ke tulang sumsum yang hitam (bukan hati jer hitam, tulang sumsum pun hitam...sah busuk hati...wakaka..) Ketika budak tersebut sedang bersiap untuk menunaikan kewajipan sebagai pekerja yang hanya makan gaji, dia terperasan bahawa dia dah terlambat. Jam dalam kereta telah menunjukkan dia sudah lambat 10 minit dari waktu sepatutnya dia bertolak pergi ke kerja setiap hari. Dari rumahnya nak ke tempat kerja perlu melalui 5 buah sekolah. Inilah yang paling merisaukan kerana apabila lewat bertolak dari rumah, pasti tersangkut dalam jammed yang agak menggila di depan sekolah. Dia pernah tersangkut dengan jammed selama 10 minit depan sekolah akibat keluar 5 minit lewat dari kebiasaan. Dan mengakibatkan dia telah lewat untuk punch card! Oh no!!!! Ni bukan lagi 5 minit tapi dah seploh menet!!!!!!!


Sambil memandu kereta, dia terkumat kamit membaca doa agar dipermudahkan semua jalan. Kalau boleh nak berdoa agar takder orang keluar pergi kerja agar dia sahaja yang boleh guna jalan pagi tu. Akibat memecut tanpa batasan di jalan kampung dia sendiri, dia hampir terlanggar kon yang diletakkan di depan sekolah. "Ait selalu takder kon, bila lak ada kon nih!", bisiknya di dalam hati. Diperhatikan JAGA yang dok di antara dua kon, terlampau pucat macam mayat, rasanya kalau ditoreh muka JAGA tu nescaya tiada setitik darah pun akan keluar.


Disebabkan dia memang bersalah, lalu dia pun menurunkan cermin kereta lalu mengangkat tangan kepada JAGA tersebut dan berkata, "Bang, sorry yer, saya betul2 tak perasan ada kon tadi". Percayalah wahai semua, dia memang tak perasan, walaupun dia memandu dalam keadaan sedar dan bukannya mabuk sebab dia bukan kaki tonggang pun! Cumanya dia memandu sambil mencari kunci pejabat kerana dia pemegang kunci bagi sesi pertama bekerja di pejabatnya. Ceh macam sangat menjobokan diri, jadi pemegang kunci pun perlu dihebohkan ke seluruh dunia. Berbalik kepada abang JAGA yang pucat macam mayat tadi, selepas budak itu meminta maaf maka abang JAGA dengan lantangnya membalas "Hoi, BUTA KA?????!!!!". "Ya abang JAGA saya rela dimarahi kerana itu salah saya", desis budak tersebut dalam hati. Lagipun kalaulah budak itu tidak menekan pedal 'break' secara mengejut dengan pantas dan kuat, maka abang JAGA tu sudah pasti bersimen di hospital dan budak itu mungkin tengah terkumat kamit sedang menyambung membaca doa di dalam lokap akibat memandu secara berbahaya.



Abang JAGA, kalo kena kawad cam, tolong kenalpasti bukan muka budak ini yang nak langgar abang JAGA tau. Mungkin kembar dia kot....tetiba ada adik kembar....kuangkuangkuang



Seb baik dan punch card....7.29 am. Ada seminit lagi sebelom merah! Alhamdulillah.


Jom tido. Besok nak bangun awal, sebab nak bungkus nasi lemak!!! Mau beli????

Saturday, January 30, 2010

Dah! Stop!!!!

Wahai blog ku........... ini lah nasibku............



Kay, result PTK untuk tahun lepas dah kuar. PTK ni maksudnya Peperiksaan Tahap Kecekapan. Kalo sapa keje gomen mesti tau menda alah ni....menyesakkan palotak tol!!!! lol!!!


Syarat untuk untuk menduduki semula PTK adalah dengan mendapat keputusan C atau II dan ke bawah. Kalau dah dapat B atau III maksudnya dah takbleh ambil semula. Redha jelah. Setakat ni ja rezeki ai....tsk...tsk...tsk...

Tuesday, January 26, 2010

Ai Tak Mampu Nak Buat Sorang

Hai uols....


Assalamualaikum,


Hidup ni mesti tak meriah kalau kita hidup sorang2. Buat apa pun, semua sorang2. Tak cukup kaki tangan nak kejar kalau semua benda nak kena buat sendiri. Sebab tu la Allah syorkan kita hidup bermasyarakat. Orang tua2 pun pesan, 'jangan jadi kera sumbang'.


K sebelum merapek panjang, ai nak ucapkan TQ bebanyak kat kawan seperjuangan, sejawatan yang ambil alih tugas2 ai mengajar selama 3 bulan hari tu. Dari end of July, ai p attachment sampai Oct 2009. So tak masuk keje la selama tu. Dan tugas2 ngaja, member2 ai dah ambil alih. Dari A to Z diorang wat. Ngajar, marking assignment, kuiz n ujian. Disebabkan rasa terharu dan tergaru maka ai pun berniat nak banjer semua yang terlibat dalam pembikinan filem ini.....oppppsss, yang terlibat membantu 'assist' ai punya kelas. Thanx from deep of my heart to Su, Isratun, Dba, Mas (takder dalam gambar) dan yang banyak membantu di belakang tabir, Paksu, Paklong dan Oya).


Tapi ai ni jenis yang suka bertangguh. Jadinya walaupun dah habes attachment bulan Oct 2009, Januari 2010 baru tertunai hajat. Bila la nak ubah tebiat buat keje bertangguh ni. Ok, jadikan dia sebagai salah satu azam tahun baru....dengan ini saya berjanji untuk buat kerja semi bertangguh sahaja. Sebab orang tua2 kata kita kena berubah perlahan2, tak bleh drastik so tahun ni semi bertangguh, tahun depan baru tak bertangguh langsung.....~lalalalalalalala~.....



Jom order....bleh amik course by course atau ambil main course jer.


Sementera nak tunggu makanan sampai, mari kita berposing dulu. Senyum tau walaupun perut dah nyanyi lagu keroncong untuk ana......kalau tak senyum nanti orang kata kita garang + jahat!!!!



Menu course by course:
Starter : Salad
Main menu: Chicken deep fry (apa ntah nama penuh dia..dah tak ingat)
Desert: Eskrem
Drink: Sedap tau, hat ni pun tak ingat nama (chocolate + cappuccino ice kot)


Bila makanan dah sampai, semua orang terus diam dan layan makanan jer. Masa ni sapa cakap pun, tak dapat respon...huhu...


Dah habes makan, dah boleh senyum manis. Muka orang jahat pun dah tak kelihatan, kan Su kan........Su, aku ingat sampai mati soalan untuk lecturer jahat tu!!!!!


Sebenarnya bantuan dan pertolongan depa semua takdak nilai untuk dibalas. Tak terbalas dengan makan tengahari jer. Ai doakan semua sahabat2 di sekeliling ai semuanya dalam keadaan dirahmati dan diberkati oleh Yang Maha Esa. Setiap malam ai berjanji untuk menjadi seorang yang lebih ikhlas tapi percayalah ikhlas tu sangat jauh untuk dicapai dan sangat sukar untuk dilaksanakan. Tanpa tekad yang sangat padu, impian mungkin berciciran di tengah jalan.



p/s: Lebih baik diam dari berkata2. Apa yang keluar dari mulut kita, mungkin tak sama dengan yang didengari di telinga orang lain. Rambut dah tak sama hitam maka hati pun lain2.

Monday, January 25, 2010

Ai Kaya Cakap Lu!!!!


Tetiba ai rasa sangat kaya. Kawan2 ai, korang nak apa ai ok ja bleh banjer....Jom shopping. Ai dapat duit tunai 1 juta pound. Makan 7 keturunan pun tak habes nih!!!!!!!!!!


Ada ka sapa2 yang dapat email cam ni dan terus balas apa maklumat yang dikehendaki tu? Ingat lagi dak satu ketika dulu, Fafau dari Hotfm penah kol satu Mat Saleh yang dah kikis duit wanita Malaysia. Mat Saleh baru bangun tidoq masa Fafau kol, tapi selamba jer cakap sayang, I Love U...... bagi ai, rezeki takkan datang bergolek. Semuanya kena usaha, dan ai tak baper percaya dengan duit tiba2 dapat! U tak payah buat apa pun, letak RM5000 dalam masa 3 bulan dapat RM50k. Tengen sangat nak percaya tapi hati sukar mau percaya......


p/s: Ada ke yang nak bagi kat ai buta2 sebulan RM3k dengan syarat ai kena dok rumah....kalo macam tu, ai rela u dengan syarat RM3k tu untuk belanja ai jer....terus mata berubah jadi mata duitan..........uhuhuhuhu

Yang Mana Satu Pilihan Hati?

Ada 2 situasi? Dua2 menuju ke arah matlamat yang sama. Menggunakan kaedah yang sama tapi alatan yang sedikit berbeza. Namun memberikan impak yang sangat2 berbeza.

Tindakan yang kreatif sekiranya anda kehabisan brooch atau brooch tetiba rosak dan ketika itu anda berada di opis. Paper clip can save u!


Another one, u have to buy....2 for RM10.00.



So yang mana satu pilihan hati?????? Pilih jangan tak pilih.

Sunday, January 24, 2010

Dimanakah Tanggungjawab Itu?


Ada perkara yang kita rasa menyenangkan kita tapi menyusahkan banyak pihak yang lain. Tapi ada orang kata "tak kisahlah, aku suka dan asalkan aku bahagia". Terpulang kepada prinsip dan pandangan masing2. Cakap apa pun, kalau orang tak suka, benda baik pun disalahsangka. So hiduplah atas kemahuan masing2.





p/s: We learn from bad decision and one day it will be a very good experience.

Tuesday, January 19, 2010

Kalau Buat Sekali Tak Berjaya, Kita Buat Lagi Sekali

6 Januari, Makyah ada appoinment ambil darah dekat Klinik Kesihatan kat kampung ai. Sebab adik ai ada kat rumah, keje jadi dreba ai sub kat dia sekarang ni....kata 'berat sama dipikul, ringan sama dijinjing' so merasa la sorang sket.


Bagi pengidap diabetes, ujian darah perlu dilakukan 6 bulan sekali. Tujuan, bagi memastikan sebarang komplikasi dapat dikesan dengan awal. Dengan ujian darah yang diambil, result nanti akan merangkumi tahap kolestrol dalam darah, jantung dan buah pinggang. Bagi sesiapa yang menghidap diabetes dalam tempoh masa yang lama (10 tahun ke atas) risiko kegagalan fungsi buah pinggang adalah tinggi. Jika ada darah tinggi, dikhuatiri tahap kolestrol jahat (bad cholestrol) dalam darah adalah tinggi dan ini boleh menyebabkan masalah pada jantung. Jadi ujian darah ni memang tak boleh skip.....macamana sekali pun mesti buat.


Berbalik kepada kisah Makyah, kalau nak ambil darah tu kejap jer...15 minit dah siap. So dengan confident level yang sangat tinggi, Makyah n anak bongsu dia ni p lewat la sket dari selalu. Kol 8 baru nak p, sekali kau beratur jenuh menunggu. Makyah kata ada yang nak pengsan sebab kan kena puasa dari kol 10 malam. Seb baik dlm kol 9, Makyah dah siap semua.


Ai balik dari opis, Makyah tunjuk tangan dia. Hok aloh sian tengok, apalagi ngadu tangan kebas2 la, ngilu la. Makyah gitau nurse yang nak ambil darah tu, dia cucuk then dia kata 'ala tak keluar darah la pulak, kita cucuk lain ya makcik'. Nak kata urat Makyah tak timbul ke apa ka, tak logik la plak sebab yg dulu ok jer....sekali cucuk settle. Ni 3 kali tau, tupun kali ke-3 dia panggil orang lain. Kalo takleh buat, tengok la yang pakar buat dulu, belajar nak kenal pasti tang mana yang perlu dicucuk untuk meniminakan kesakitan patient dan dengan sekali cucuk darah dah kuar.



Gambar diambil seminggu lepas kejadian cucuk tu (12 Januari).


Makyah bertekad nak ngadu kat doktor pakar masa appoinment esok (21 Januari) tapi semalam check tangan dia, bekas lebam tu dah hilang. Maka Makyah pun frust dengan sangat hebatnya sebab takleh nak ngadu domba......heheheheheh

Saturday, January 16, 2010

Macamana Nak Kecilkan Saiz Gambar

Selamat Pagi Cikgu (nyanyi ikut rentak Upin dan Ipin...)

Ada yang tanya ai, macamana nak upload gambaq masuk dalam web dengan senang, mudah dan cepat. First sekali tengok saiz gambaq yang diambil. Kalau ambil ngan h/fon selalunya saiz dia kecil jadi takde masalah bila nak upload gambaq dalam website.

Yang jadi masalahnya bila ambil gambaq dengan kamera digital atau kamera DLSR tu. Kalu megapixel kamera tu tinggi maksudnya dia punya resolution dan saiz gambaq juga tinggi. So first sekali cekidaud berapa saiz gambaq dalam fail uols. Contohnya:



Contoh gambar yang ai highlight tu, saiz dia 4.68 MB dari kamera DLSR Nipon. So kalo nak upload dalam blog atau fesbuk atau frenster atau apa 2 laman web sosial yang lain, agak makan masa la nak upload sebab satu gambar dah bermegabait, kalo 5 gambar mau puluh atau ratus megabait. Tetiba jer nanti kuar dialog box, sorry, can't upload your picture.


So open your picture with the any program which can edit the picture. Paling senang dalam Microsoft Office 2007 ada program Microsoft Windows Picture Manager. Step:

1) Pilih gambar yang ingin dimasukkan ke dalam laman web dengan menggunakan program Microsoft Windows Picture Manager

2) Tekan button Edit Picture (rujuk gambar di bawah, ai labelkan sebagai no. 1)

3) Kemudian tekan link Compress Picture (gambar yang di tanda dengan no 2)


4) Pilih Compress for: Web pages (di bahagian tepi kanan)

5) Tekan button Ok (tepi sebelah kanan). Dah siap, gambar dari 4.67 MB sudah dikecilkan kepada 45.5 KB.

6) Jangan lupa save gambar yang telah diedit. Jika taknak save atas gambar asal, pilih File ---> Save As ---> letakkan nama fail yang diinginkan.


Siap sudah. Harap dapat membantu, kalo tak paham bleh tanya sebab ai tak pandai nak terangkan sangat. Nak edit gambar macam dalam entry New Born boleh guna program Picasa 3. Download jer dari internet. Then try and error kat situ.

Wednesday, January 13, 2010

Air Dicincang Tak Akan Putus Tapi Jangan Cincang Jari Kang Jenuh Nak Sambung

Ini kisah Makyah dan abangnya. Makyah ada 7 orang adik beradik dan Makyah anak yang ke-5 a.k.a anak perempuan bongsu dalam keluarga. Hanya ada dua beradik perempuan dalam keluarga Makyah, yang lain semua lelaki. Selama yang ai peratikan dalam banyak2 adik beradik, abang Makyah, ai panggil PakNjang sangat rapat ngan Makyah. Kalo PakNjang balik kampung mesti nak jumpa ngan Makyah atau nama panggilan Makyah adalah adik @ DikYah


Ada sekali tu, ai dan Makyah ada kat Bangi, PakNjang ai ada kat rumah anak dia di Gombak. Dan dapat tau PakNjang ai baru lepas jatuh dalam bilik air, kebetulan pulak sepupu ai si Rina (anak PakNjang ai) baru bersalin. So melawat sekali harung la. Pagi2 lagi berdesup tiga biji keta p Gombak, Ai dan Makyah, Bangah and family dan Kaklong and family.


Keluar jer dari kereta, Makyah disambut oleh abangnya dengan pelukan mesra. Sorang kat Utara, sorang kat Selatan (PakNjang ai dok JB). Kadang2 setahun sekali pun susah nak jumpa. PakNjang ai (abang Makyah) dah sihat sket, dia jatuh dalam bilik air sebab darah tinggi. So bila jumpa bersembang sakan dua beradik ni. Bila dengaq PakNjang ai tanya, "adik hang macamana la ni, sihat ka? Ada lenguh2 kaki dak?" Ai canggung dengaq orang panggil Makyah adik sebab dengan adik beradik yang lain depa address Makyah dengan ganti nama diri 'hang' je.


Abang dan adik. Dulu Makyah kata masa hari raya, lepas dapat duit banyak2, PakNjang ai dan adik badik yang lain akan bawa dia p tengok wayang.......dasattttt wa cakap lu!!!



Nur Aqilah (anak Bangah), selamba jer dia ok bila TokNjang ambil dukung dia. Kalau ngan makcik dia, tanak la plak, siap nangis beria macam kena dera. Dah la jarang2 sekali jumpa TokNjang tapi okay jer bila TokNjang dukung....ni yang makcik jeles nih!



Budak2 walaupun baru jumpa tapi boleh main sekali tanpa prasangka. Kiri dari depan: Kak Nana, Syafiq, Hannah. Belakang dari kiri: Wan (anak sulung Rina), Idah, Kakak Nabila (anak ke2 Rina), Darwish. Gambar anak Rina yang new born lupa nak ambil.



Qilah yang eksen ngan makcik dia......

Tuesday, January 12, 2010

Betapa Kecilnya Dunia....


Kadang2 kita rasa setelah kita berpisah kita tak akan bertemu lagi. Tapi kita lupa bahawa dunia ini bulat. Berpusing2 di satu titik kita akan berjumpa semula. Eceehhhh macam jumpa somebody yang spesel lak.


Alkisah bermulanya dari saat Dba pindah ke rumah sendiri di Bertam, jiran dia ada buka audit firm. Dba ingatkan yang si isteri tu punya firm rupanya.........


Masa jiran dia wat kenduri, dba dok berkenalan la ngan jiran dia ni. Bila sembang punya sembang, si suami jiran dia gitau kata dia study kat UUM. Rupanya audit firm tu si suami jiran la yang punya sebab si isteri ambik bidang engineering. Dipendekkan cerita sembang punya sembang, selidik punya selidik, si suami ni satu batch ngan ai masa kat U dulu.


So bila Dba tanya kenal tak ai (Dba agak2 jelah kot2 kitorang kenal), dia pun baru nak tanya soalan yang sama. Cumanya dia tak ingat nama penuh ai, just ingat nama panggilan Achique jer. Dia takut lak kat tempat keje, orang panggil nama panggilan glemer ai yang lain, mana la tau kot2 panggil IZ ka, AZIE ka, ZIZIE ka...hehehe... I'm still the same person, nothing changed much. Cuma makin gembira sebab orang kata kalau badan makin berisi sebab hati makin girang.


Sejak tau kata dia jiran Dba, kitorang tak pernah jumpa lagi. Hari Jumaat lepas masa p makan celup2 kat Padang Broom, ai nampak ada sorang mamat jalan sorang2 cari tempat makan. Macam kenal, cuit Dba tanya 'jiran hang kan???' Mana la tau sebab ai paling terer tegur silap orang. Bila Dba kata ya, terus kitorang tegur dia. Ada appoinment pukul 8 katanya sebab tu selamba rock, jalan sorang2 nak p makan laksa sementara nak tunggu pukul 8. Dia kata gerai hujung kat Padang Broom tu jual laksa yang marveles. Ai tak pernah rasa, dia yang kata.



Ni Mat 'Z', jiran Dba n member ai kat U dulu. Memang merapu habis kalau sembang ngan dia. Oppss dia ni dah tak available sebab dah pegang status suami dan ayah kepada 2 orang hero cilik. Sorry Mat 'Z', aku tak bagi can kat hang. Hehehe......


p/s: Kita sangat gembira bila terjumpa kawan2 lama tapi cemana kalau kita jumpa musuh lama2 dulu????

New Born



20 Disember 2009: Ai dapat message----> Salam.. Pn. Isrulhasrita tlh slmt melahirkan a baby boy dlm pkl 2 pg td d HUKM. Doakan kami skuarga sihat...Tq


Isrul is my good fren since 2001. Kitorang kenal masa blaja kat KUiTTHO dulu. Dan kami sama2 posting kat Penang. Masa Isrul bujang, ai selalu p menumpang kat rumah sewa dia. Kalo ada keje sampai malam mmg tak balik rumah Makyah & PakDaq, rumah Isrul akan jadi port. Siap pegang kunci rumah tapi tak penah bayaq sewa.....hisshh...seb baik la Isrul nak terima tetamu tak malu nih...........Lepas dia kawen dan dapat anak sorang, tahun 2009 dia pindah ke Banting, maybe this year move sekali lagi ke Nilai. Dan ai pun hilang tempat port terbaek so sekarang kena rajinkan diri untuk drive balik ke rumah Makyah & PakDaq. Insyaallah Allah berikan yang terbaik untuk Isrul dan sekeluarga atas setiap kebaikan dia.


Bila dapat tau, Isrul balik berpantang kat rumah parents dia di Alor Setar, ai n Dba apa lagi....zaasssss ke sana. Lama sangat tak jumpa Isrul, semenjak dia pindah tahun lepas.


So timing dalam kol 11.30 pg ai bertolak dari rumah ke rumah parents Dba kat Jitra. Dba dah balik dari Sabtu lagi so ai kena p amik dia kat sana. Timing baik punya, sampai rumah Dba terus makan tengahari. Sangat rajin ini anak dara.. :-))


Selepas basuh2 dan kemas2 apa yang patut, kitorang terus p rumah Isrul kat Hutan Kampung tapi tak gitau pun kata nak p...kot2 dia tadak kat rumah padan muka kami. Seb baik dia n anak2 ada kat rumah.






Ni Siti Nur Aisyah a.k.a ECAH, anak sulung Isrul. Umur 2 tahun. Dah pandai mengajuk cakap orang. Yang lain tu banyak cakap jerman la lagi. Kalo adik dia nangis , dia pun nangis sekali, tangan dia sakit la apa laaa.....alasan nak perhatian dari Ummi dia. Last ai tengok dia, masa Isrul bersalinkan dia dulu. Lepas 2 tahun jumpa balik dah besar, keletah lagi!!




Yang kecik comel ni, Muhammad Ariq Mirza (ampun yer Isrul kalo salah eja nama). Senyap ja masa kami p. Usik pun tak berbunyi. Pejam mata rapat tapi bila dah lama, kot dengaq kami dok bising tepi telinga dia, berbunyi la jugak. Lepas bagi susu sebotol, terus tidoq balik. So main dengan kakak ECAH jelah.



B4 balik, Dba ajak singgah kat kedai pasu sebelah rumah Isrul. Aisyah pun kalut nak ikut. Mesti dia boring sekian lama kena dok berkurung dalam rumah, so bawak dia p kat kedai pasu. Habis satu tempat tu dia ronda.



Sambil ronda sambil panggil, makcik...makcik.....ni yang sentimental ni...Aisyah asek dok sebut2 nama ai...wakakaka...


Banyak pilihan pasu yang ada dan ada pokok sekali. So boleh pilih pasu dan pokok yang dikehendaki kemudian suruh orang kedai tu, letakkan siap2 dalam pasu. Balik nanti letakkan jer kat sudut mana yang uols nak.



Dua pokok keladi sekali dengan pasu ni, harga dia RM60.00 Satu pasu + pokok keladi RM30.00, ai rasa murah sangat tapi tatau la sebab tak biasa beli pokok.. Bukan ai yang beli, ni Dba punya.


Bye Siti Nur Aisyah dan Ummi. Ada rezeki, kita bertemu lagi.


Balik dari rumah Isrul, Mak Dba kasi bubur Asyura, sedap sangat. Terima kasih daun keladi, lain kali mak hang buat bagi kat ai lagi...yeyeye...resipi bubur asyura boleh cekidaud dalam blog dba.


p/s: Rasanya masa makin cepat berlalu, budak makin cepat membesar dan ai makin.....awet muda (^_^")

Monday, January 11, 2010

Friday Nite Fever

Salam semua,


Selalunya apa xtvt uols petang Jumaat lepas opis hour? Kalo ikut rutin ai, balik umah, chit chat ngan makyah, makan, tgk tv, men game, bohsan n terus tido.


So bila Oya dan Kak Zah ajak p makan 'celup-celup' kat Penang, ai terus setuju. Bukan senang nak dapat offer cenggitu n my parents bagi. Sangat mengada seolah macam 'gadis sunti' belasan tahun. Walhalnya..........


Dalam kol 6 bergerak p Penang ngan keta Oya. Harus Oya yang drive, kalo bagi ai yang drive makanya lepas Isya' pun belum tentu sampai. Oya sangat terer jalan Penang sebab map Pulau Pinang dia dah khatam banyak kali :))



Ni on d way nak p umah Kak Zah. Kak Zah balik umah dia dulu kat Penang. Kami menyusul kemudian. Sampai umah Kak Zah, tukaq naik Rush lak. Kak Zah lak jadi driver, ai n dba menten jadi penumpang berhemah. (^_^")


1st check point, Padang Broom. Tujuan, makan celup2. Ai have no idea what is celup2 until sampai kat sini. And this is the 1st time, i'm here. Walaupun anak jati Penang dan dah 33 thn, tapi sejujur-jujurnya this is the 1st time ai jejak kaki kat Padang Broom nih. Korang nak gelak pun, gelak dalam hati ja jangan gelak kuat2. Ai sangat malu tau!


Dah kata 1st time mai, saya yang sangat jakun tak melepaskan peluang bergambar sebanyak mungkin. Kitorang makan kat gerai Majid. Oya dan Kak Zah sajes gerai ni sbb depa kata kat sgt marveles dia punya celup2.



Beginilah rupanya makan celup2 tu. Walaupun ada banyak ball2 yang diletakkan atas meja tuh, kita pilih yang mana nak makan dan celup masuk dalam air panas tu. Lidi dia jangan buang, sebab berapa kita makan akan dikira dari bilangan lidi yang isinya telah licin masuk ke dalam perut. Ada 2 jenis kuah, 1 kuah manis dan 1 kuah pedas. Kalo campur kedua2 kuah tu, rasa dia akan jadi super marveles. Memang sedap. Kami 4 orang makan 27 cucuk jer, sbb masing2 diet....hahahaha. 27 cucuk goes tu celup2. Xtra menu, ada sate dan 2 pinggan kuewteow goreng. So diet lah sangat kan!!X!!



2nd checkpoint, Hard Rock Cafe. Yang ni logik la kalo ai kata 1st time ai sampai sebab dia baru officially bukak pada 09/09/2009 kat Penang.

Depan tugu Micheal Jackson dan Hard Rock Guitar.


Depan kedai souvenir, Rock Shop.


Lokasi: Lobi Hard Rock Hotel.


Dekat entrance lobi. Pak Guard tu kata kat sepatutnya kita akan nampak perkata Hard Rock dekat cahaya lampu tu tapi sebab dalam proses maintenance so takder la. Nampak cam bintang bercahaya, lagi menunjukkan kejakunan ai. Sampai kat lampu gitu pun nak amik gambar. Tapi biarlah, itu kan kamera ai so suka ati ai la nak amik gambar kat ner pun...........wakakakaka.


3rd checkpoint: Night Market Batu Feringgi . Kat sini ada banyak benda dan sepanjang jalan ada dijual barang2an. Korang nak apa? Baju, perhiasan rumah, selipar, kasut, bundle? Kalo taknak lenguh kaki berjalan, make sure tau nak beli apa so boleh menuju terus ke tempat tujuan. Kalo tidak mau tercabut kaki nak tawaf sepanjang night market tu. Tujuan ai, nak beli CD Korea. 1 piece RM4. So kalo cerita tu ada 4 CD maksudnya RM16. Ai salah faham ingatkan RM4 untuk satu cerita rupanya sekeping CD dicaj RM4. Kalo beli sepuluh keping CD, dapat 1 free. Ai dan Oya beli 24 keping CD (ada 6 drama korea, 1 drama = 4 CD) so bayar 22 keping jelah sebab lagi dua dapat free (diskaun).


Thanx Kak Zah, Oya n dba nak bawak ai yang sangat jakun ni p jenjalan malam tu. Kalo nak p lagi jangan serik ajak ai sekali tau.


p/s: Ai tak pasti dah bayar lom kuew teow goreng tu, sapa nak p makan kat situ, ai nak kirim duit tolong bayaq kat kakak kuew teow tu. Moral of the story, makanan sampai terus bayaq duit.

Wednesday, January 06, 2010

Tolong Jangan Cari Pasal

Ramai yang tertanya2 asal 2 entri sebelum ni macam takbleh blah. Takder pe pun. Saja ai nak menggilap bakat menulis setelah lama berhenti. Last wat sajak sekolah menengah tingkatan tiga dulu. Dah hampir 17 tahun weeeiiiiii......


Jom, ai nak meraban panjang kali ni. Readyyyyyy.....................gooooo...................


Weekend ritu, anak my kazen kawen. Wajib la pegi. Masa bertunang, ai tak berkesempatan nak p sebab bz wat proposal untuk interview nak sambung belajar (tapi tak dapat pun!!!). So masa makan n sembang (apa lagi nak buat masa kenduri, makan n gosip la!!) dengan penuh khusyuk lagi tawaduk ada la sorang kazen ai mai join meja kami. My kazen ni dah berpangkat 'tok' sebab dah ada 5 orang cucu. Bleh masuk kategori tok nenek la....tapi mulut ada sket sentap.


Alkisahnya dulu anak dia tanak blaja, SPM pun tak amik. Macam ada tekanan jiwa sket. Tapi alhamdulillah budak tu la ni dah sambung kat satu IPTA di Malaysia ni. Dia dok sibuk canang, yang anak dia pandai, semua subjek dapat A, satu ja A-.....bagi ai alhamdulillah anak dia dah sihat fizikal mental. Tapi budak ni mmg bagus, jenis hormat orang tua n ringan tulang. Masa yang dia 'sakit' tanak blajar dulu hanya Allah dan dia saja yang tahu sal apa dia jadi macam tu.


K, dipendekkan cerita, Makyah sorang ja yang respon pada cerita kazen ai ni, yang lain wat donno ja. Pastu dia sempat bagi ceramah kat Makyah lak:

Makyah: Bagus la dia (refer kepada anak kazen ai yang dicanangkan kata terer tu) dah baik la ni, blajaq pun baguih.

Kazen: Kita ni kena mintak kat Allah. Kalo mintak selalu mesti dia bagi. Maktam (refer kepada Makyah) pun kalo mintak seminggu direct mesti ada orang mai masuk aaaihhh....sambil mulut menjuih ke arah ai.....


Masa ni, ai dah sentap, ko tengah cakap sal apa, anak ko ker cakap sal aku??????? Rupanya dia sajes kat Makyah soh wat solat hajat seminggu direct tapi kalo nak lagi berkesan wat 40 hari tak bleh nak selang2....maksudnya tiap2 hari kena bangun tengah malam, wat solat tahajjud n hajat untuk ai. Cadangan ni sesuai untuk orang yang dah menopaus, kalo lom ko wat seminggu tetiba peyed kira invalid. Kena start balik.


Masa ni, ai dah panas telinga. Dia ingat dia sorang ja yang pandai bangun solat tengah malam, dia ja yang buat amal ibadat, dia sorang saja yang pandai berdoa. Letih la nak bagi orang macam ni paham. Rezeki tak sama weeeiii. Anak ko rezeki dapat semua subjek A, rezeki ai takkan ai nak canang satu Pulau Pinang.


Dalam umur 33 tahun (ikut bulan sebab ai bulan Nov so tak masuk lagi 34), memang la orang kampung, adik badik even PakDaq n Makyah pun ada bising sebab tak berlaki lagi. Semalam, Timbalan Pengarah (TP) ai pun ada tanya bila ai nak kawen. Dia kata kat tempat keje ai pun ada banyak calon. So ai kata, yang available tu pucuk muda, takkan nak kat ai yang 30-an ni. Dia kata, ramai yang kawen dua, so usyar la sapa yang nak buka cawangan (nak tambah bini lagi satu).


See, semua orang nak tengok ai bertukar status ja. Dari title 'bujang' kepada title 'isteri'.Lepas tu, apa jadi kat ko, ko tanggung la sendiri. Ai tak paham, kenapa title ai as 'bujang' ni jadi kudis kat depa. Ai tak penah mintak orang tanggung hidup ai, makan minum, baju, tudung, suar, skirt, duit keta, bulanan insurans, duit berpoya2, ai mampu tanggung sendiri. So apa masalahnya? Untuk kazen ai tu, setahun bleh bilang ngan jari baper kali jumpa, tapi sekali jumpa tak penah tak sakitkan hati ai. Jangan hati ai masa sedih terdetik doa yang bukan2 udah sebab doa orang yang teraniaya dimakbulkan. Macam teraniaya sangat...dush...dush...tumbuk pipi sendiri laju2. Tapi betul, dulu ada sorang hamba Allah ni, sindir ke melawak ke ai tak pasti, tapi pasal jodoh jugak. Dan masa tu, emosi ai sangat sedih n terkuar kata2 "Dia gembira sekarang leh perli aku macam2 tapi dia tak tau bila pula Allah nak angkat kesedihan dia". Bila tgk dia asek ditimpa masalah demi masalah sekarang, ai plak rasa bersalah. Bukan nak kata doa ai sangat makbul, tu semua ketentuan dari NYA. So untuk mengurangkan rasa bersalah, sampai la ai doakan kebahagian hamba Allah tu. Moga Allah memberikan kemudahan dan kebahagiaan dalam urusan hidupnya.


Korang ingat, ai ni saja2 tanak kawen. Ada nampak orang berbaris kat umah ai siang dan malam nak masuk meminang???? Ada???? Kalo ada, wajib la korang kata ai ni memilih tapi kalo takder cemana nak pilih. Pilih anak kucing yang dok main kat halaman umah????Ai rasa semua wanita berimpian ada family, ada hasben untuk berkongsi susah senang hidup, ada anak sebagai penyeri. Nak p kenduri pun tak segan sebab ada teman n bleh kenalkan kat orang, nilah hasben saya, tu plak anak sulung, tahun depan masuk darjah 1. Kalo hidup ni macam pilih jawapan A, B, C, D kat kertas OMR tu, dah lama ai pilih pilihan yang terbaik tapi kita ni sebelum diberi nyawa, telah ditulis macamana perjalanan hidup yang akan kita tempuhi dari mula keluar dari perut ibu sampai la masuk ke liang lahad.


Tapi kita kena usaha, doa n tawakkal. Rezeki setiap manusia tak sama, macam tu juga dugaannya. Timbalan Pengarah ai kata dulu masa berkawan kat universiti ai tak pandai nak jaga bopren elok2 sebab tu dia kawen ngan orang lain. Kalo ai tau dia nak kawen ngan orang lain, masa dia confess kata dia suka kat ai, masa tu jugak ai bawak dia jumpa tok kadi. Selesai kat situ jugak, wat kenduri biskut empat segi cicah teh 'o' n doa selamat jer. Dah duit sesen pun tadak tapi nak kawen jugak. Masalahnya kita pun tatau Allah nak tetapkan cemana kehadapan kelak. Korang tau ka lagi 2 jam dari sekarang apa nak jadi? Kalo kita tau apa nak terjadi di masa hadapan, kot2 kalo mandi sungai tau nak lemas, mesti tak p cari nahas main kat sungai hari tu.


Rukun iman yang keenam, apa dia????? Percaya kepada qada' dan qadar. Allah dah letak hidup ko bagus, lengkap serba serbi tak payah la nak sindir orang tak tentu pasal. Rimas tau kalo mulut jadi macam makcik2 yang gosip kat kenduri kawen, sambil bercakap menjuih mulut. Kadang2 heran ngan makcik ni, diorang blajar agama, siap berkitab. Baca Al-Quran khatam berkali2 dalam bulan Ramadhan tapi tang rukun iman yang keenam tu tak diyakini betul-betul. Ai dah penat membebel tapi ai nak confess something ---------------->

Ai soka ngan status ai sekarang ni. Takder masalah pepun, walaupun ai tak dapat berkhidmat (ingat khidmat masyarakat ka) ngan hasben tapi ai still dapat berkhidmat ngan both of my parents.

Ai malas nak dengaq ayat 'hang tatau best wooo kawen, nyesal aku kawen lambat'. (statement masa tengah honeymoon).

La ni setelah bertahun kawen, 'hasben aku tu tak paham aku, kalo wat decision apa2 tak penah nak bincang ngan aku. Tup, tup gitau plan dia yang dah muktamad' atau 'aku penat la, hasben aku tak penah nak tolong hal rumah tangga. Dari A to Z semua aku buat'.


Dulu bukan ko ker yang kata kawen tu besttt????????????

Tuesday, January 05, 2010

Pelangi

Kau dan aku
Meniti hari bersama
Merempuh panasnya terik mentari
Meredah hujan membasahi bumi
Pertemuan demi pertemuan
Mulanya atas nama persahabatan
Namun hati tiada pagar dan sempadan

Dalam kedewasaan
Hati kau dan aku mula berbicara
Tanpa keizinan jasad
Tuan yang empunya
Hati mula merangka
Pelangi yang indah

Pelangi
Hadirnya seketika
Hadirnya cukup bahagia
Hilangnya tinggalkan duka
Di mana hilangnya
Tanpa bayang
Tanpa jejak
Tanpa kesan

Setelah hujan turun
Menyapu jejak2 tinggalan pelangi
Mentari hadir memberikan kehangatan
kepada hati yang kedinginan

Tika langkahku penuh ketenangan
Pelangi muncul
Tanpa diundang
Tetap indah dipandang
Namun tinggi di awanan
Tak terjangkau dek anganan

Hilanglah kau wahai pelangi
Pergilah dari khayalan
Lenyaplah dari pandangan
Tanpamu, mentari dan hujan
Tetap setia
Menemankan bumi
Dan aku masih di sini

Monday, January 04, 2010

Demi Cinta (^_^)


Cinta membawa maksud yang luas. Cinta kepada Maha Pencipta, Negara, Ibu Bapa, Sahabat, Ilmu dan pelbagai kegilaan cinta yang ada dalam dunia ini. Tapi hari ni ai nak membincangkan cinta antara manusia, lebih kepada cinta adam dan hawa.


'Cinta mempunyai pengaruh yang khas di dalam kehidupan manusia. Cinta itu buta. Cinta itu tidak bermata. Cinta itu indah. Cinta itu racun. Cinta itu penawar' (Fatimah Busu, 2008).


Apa yang sanggup dilalui demi cinta???


Ada yang sanggup bermatian mendapatkan cinta yang diingini, yang dipujai siang dan malam. Selepas diperolehi cinta itu, maka dibelai, dibajai agar wangian cinta mengharumi taman kehidupan. Bertuahlah mereka yang dapat memperolehi cinta yang diidamkan, maka peganglah cinta itu dengan kuat agar tidak terlepas dari jangkauan.


Ada yang sanggup berkongsi kasih kerana merasakan cintanya yang asli lagi sejati hanya untuk si dia yang sudah berpunya. Minta dijauhkan penyakit cinta yang macam ni melekat kat ai. Kadang2 cinta yang tidak bermata ini menyebabkan ada pihak yang kecewa, terguris hati dan perasaan. Maka demi membina sebuah kebahagiaan, ada kebahagiaan lain yang terpaksa dikorbankan.


Ada cinta yang bahagia apabila melihat yang dicintainya bahagia. Biar dia derita dan sengsara mengenangkan cintanya yang tak kesampaian. Namun bila melihat yang tersayang, yang sekian lama bermukim di hati bahagia bersama orang dipilih untuk hidup di sisi maka bahagia itu juga terpercik kepadanya. Rahsia Yang Maha Pencipta sangat luas, hanya ditakdirkan mereka bertemu, berkongsi kasih dan sayang hanya sebagai sahabat bukanlah sebagai teman sehidup semati. Redhalah hati kerana pasti ada hikmah yang tersirat di sebalik yang tersurat.


Ada yang mencintai tetapi tidak dapat memiliki. Namun enggan jua melihat san pujaan hati dimiliki insan lain. Tidak sanggup untuk berkongsi kasih. Kerana dia tidak dapat memperolehi pujaan hati maka yang lain juga tidak perlu mendampingi. Maka bahagiakah sang pujaan hati? Bukankah cinta itu bahagia namun cinta juga boleh menderitakan...


Hidup ini perlu banyak memberi untuk memperolehi. Redha atas apa yang berlaku dan ikhlas dalam memberikan kasih sayang kepada setiap yang bernyawa di muka bumi ini. Tapi bukan senang untuk memberi dan mendapatkan keihklasan. Kadang2 nampak baik tapi berpura2, namun yang berpura2 itu senang untuk nampak baik (fahamkah????). Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang difikirkan oleh setiap umatnya. Berdoa agar kebenaran akhirnya muncul kerana yakin dengan qada' dan qadar itu adalah kewajipan. Insyaallah lambat atau cepat pasti kekusutan cinta akan terlerai. Doa, Usaha dan Bertawakkal atas sesuatu kerana Allah ada jawapan atas setiap perkara yang terjadi.


p/s: Terima kasih kerana pernah mewarnai hidup ini...tidak pernah wujud sesalan akibat pertemuan namun bersyukur kerana pernah dipertemukan.....minat, sayang, kasih dan cinta adalah istilah yang hampir sama namun berbeza.....ai pasrah......

Apa tandanya kalau......


Kalau kelopak mata sebelah kiri asek berkedip2. Dah dua hari jadi cenggini. Ada berita baikkah, burukkah atau apakah??? Teringat pesanan Bangah ai kat anak dia, Hannah, kalo nak tau apa2 Hannah taip je kat Google tu, semua maklumat ada. Kay, ini hasil dari google:

1) Bakal dapat petanda buruk @ menyedihkan (kepercayaan orang melayu)

2) Bakal dapat berita gembira @ petanda baik (kepercayaan orang indonesia)

3) Pandangan saintifik ------> Kadar kolestrol makin tinggi. So memerlukan vitamin E.



Kemudian kena la google apa kepentingan Vit E. Nah ini dia, ai sajikan untuk uols:-

1) Bertindak sebagai antioksida yang berfungsi melindungi zat yang lain supaya sel tidak menjadi rosak.

2) Menurunkan kadar kolestrol dalam darah (bahan-bahan lemak dan kolestrol menjadi bendalir supaya ia boleh bergerak melalui saluran darah)

3) Melindungi dari mengidap sakit jantung.

4) Meningkatkan kadar tenaga otak serta mencegah hilang ingatan dan merawat penyakit sistem saraf.

5) Menolong merawat penyakit hepatitis.

6) Mencegah kulit muka dari cepat tua dan berkedut.

7) Mencegah dan merawat penyakit batu karang dan hempedu.

8) Merawat dan menghilangkan ketagihan terhadap dadah.

9) Memainkan peranan penting dalam proses pembiakan benih air mani wanita dan lelaki.



Vitamin E paling baik jika diambil bersama dengan lecithin. Kedua2nya boleh didapati di farmasi secara berasingan.



p/s: Sat lagi jugak ai p farmasi beli vit E, yg paling penting untuk sebab no. 6.....aaawwwww

Penutup 2009

Dah beberapa ari, plan nak p makan kat sini. So Khamis petang, 31 Dis 09 we alls make it jugak.

Radix Oriental Cuisine di Sungai Petani. Dekat ngan Tesco (lama) dan Village Mall. Nak bagi map nak p sana, ampun dan maaf sebab ai pun Oya and Dba yang bagi pandu arah kalau tak, agaknya makan kat Mc Donald pandu lalu aja.


Korang jangan nak p makan Jumaat tengahari lak, kedai ni tak buka waktu tu.


Tengok decoration dia masa mula2 masuk restoran, dalam hati terdetik mesti best ni makan kat sini. Sapa pun takleh bagi review sbb semuanya 1st time mai makan kat sini.


Posing dulu before makanan sampai, Dba and Oya.


Makanan yang dijual kat sini ada secara ala carte dan ada yang set.


Kami ambil Package 1 dgn harga RM59.00


Makanan sampai satu persatu dan membuatkan ai telan air liur berkali2 sebelum semuanya siap dihidangkan. Jadi untuk distraction kepada makanan tu, ai merajinkan diri membahagikan tomyam dan isinya ke dalam mangkuk2 kecil.


Butter n egg prawn.


Sayur kailan ikan masin. Menu wajib bila ambil tomyam.


Menu tambahan oleh orang yang tamak, sotong goreng tepung. Last2 sekali makan sket ja sbb dah terlampau kenyang. Sotong goreng tepung dia takleh lawan kebaboom dan terbaek dari Kuala Perlis.


Steamed kerapu with nyonya style. Yang ni memang kebabom dan terbaek. Hingga menjilat jari wa cakap lu.


Betul kan Ba, ikan tu sangat sedap??? Licin ngan kuah2 dia kami kerjakan. Kuah dia ada rasa masam2 sket, tak bape pedas tapi sangat menawan hati. Rasanya ada dimasukkan bunga kantan sbb bau wangi bunga kantan tu.

Review setelah makan:
Makanan dia ok2 jelah
Kalau nak cari dim sum, wantan, tofu atau makanan cina takder yea walaupun namanya Cuisine Restaurant.
Bolehlah kalo nak try sesekali
Yang best dia masa kitorang makan, ikan kerapu stim tu lah dan
Yang memudahkan, ada surau sekali ngan telekung etc utk solat bila tiba waktunya.

Penutup untuk tahun 2009. Lepas ini ketiga-tiga makhluk Allah ini, ai, dba dan oya, berjanji kepada diri sendiri dan masing-masing berazam dengan hebatnya kepada kawan2 dan diri sendiri. Bahawasanya saya akan menjauhkan diri saya daripada jatuh cinta dengan makanan. Wait n see after 2 months. adakah janji tinggal janji atau ada sesuatu dengan janji.


p/s: Cekidaud after two months from now.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails