Ads @ ACHIQUE

Wednesday, December 29, 2010

Yang rajin akan menang?


Benarkah yang rajin akan menang?
Yang sangat 'rajin', apa pula nasib mereka?

Ahad lepas, ai nak buka laci sebab nak cari dokumen yang disimpan tapi bila dicari tak dijumpai (hilang dalam simpanan)...^_^

Tapi apa yang mengejutkan...laci itu sukar untuk dibuka....bila ditarik dengan kuat, maka isi perut laci kelihatan...bukan lagi dokumen tapi anai2 dah bersarang.

Uols kenai ke anai2???

Ni la rupa anai2


Depa wat keje sangat cepat. Dalam masa 2 hari pun dah bleh wat sarang dalam almari or apa sahaja kayu yang boleh dimakan. If rumah uols menggunakan kayu jati, merbau or kayu balak yang bermutu tinggi, yang tu agak lambat sket. So sekiranya rumah anda mempunyai kabinet dapur atau almari yang diperbuat daripada kayu getah atau habuk kayu maka berhati2lah. Tambah2 bila hari hujan. Make sure check selalu sebab anai2 sukakan persekitaran yang lembab.


Masa ai jumpa anai2 dalam almari tu, Bangah belum balik Bangi. So bertungkus lumus cari kesemua laluan anai, bermula dari almari sehinggalah rak2 barang dalam kedai abah yang dulu. Memang banyak kayu2 yang dah dimakan anai2. So apalagi, operasi menyembur ridsect (tindakan kecemasan). lebih kurang 6 botol ridsect nak bunuh semua anai2 tu. Pastu kosem balik so semua rak barang dalam kedai abah, kena angkut dan dibakar. Dulu masa arwah abah ada, dia akan check dan jaga pasal anai2 ni. Ai tak pernah ambil tahu. So malam tu dah dapat info dan pengajaran dari Bangah cara nak mengatasi anai2.

Racun anai2 boleh dibeli di kedai racun. Uols dapatkan penerangan daripada tokey kedai tu, dan balik boleh praktiskan. Jangan lupa untuk check keesokan harinya, mana tau masih ada sisa anai2 yang tertinggal. If ada, dalam masa dua hari, dia boleh membiak beribu dan berjuta kembali.

Baju Makyah pun dah kena gigit. So lepas ni kena beli baju baru untuk Makyah. huhu.....





Tuesday, December 21, 2010

Selamat Bertemu Semula

Assalamualaikum

Sudah lama kita tak bertemu di alam maya. Selamat awal tahun walaupun sudah terlewat berbelas hari. Hari ni Isnin (20/12/2010) dan 14 Muharram. So dah 14 hari kita menyambut tahun baru. Ramai yang berpuasa pada 10 Muharam, hari Khamis? Masa saya di Madinah, imam di Masjid Nabawi memberikan kuthbah selepas solat maghrib pada 8 Muharam yang mengatakan berpuasa pada 10 Muharam menyamai puasa orang Yahudi kerana (sila baca info di bawah):-



Cerita 1.

Nabi tiba di Madinah, kemudian beliau melihat orang2 Yahudi berpuasa pd hari asyura iaitu tanggal 10 muharam.

Beliau bertanya:”Apa ini?”

Mereka menjawab:”Sebuah hari yg baik, ini adlh hari dimana Allah menyelamatkan Bani Israil dr musuh mereka, mk Musa berpuasa pd hari itu sbg wujud syukur.

Maka beliau rasulullah menjawab:”Aku lebih berhak thdp Musa drpd kalian(Yahudi), mk kami akan berpuasa pd hari itu sbg bentuk pengagungan kami thdp hari itu.” (HSR Bukhari 4/244, 6/429)


Cerita ke2
Rasulullah berpuasa pd hari asyura dan memerintahkan ummatnya berpuasa.

Para sahabat berkata:Ya Rasulullah, sesungguhnya hari itu diagungkan oleh Yahudi.

Beliau bersabda:Di thn depan insyaAllah kita akan berpuasa pd tgl 9 dan 10 Muharam, tetapi sebelum datang thn depan Rasulullah telah wafat.” (HSR Muslim 2/798)


Dlm riwayat lain:”Jk aku masih hidup pd thn depan, sungguh aku akan melaksanakan puasa pd hari kesembilan.”(HSR Muslim 2/798; Ibnu Majah, Ahmad, Tabrani dll)


Makanya, adalah lebih baik kita membezakan puasa kita dari puasa orang Yahudi, jadi berpuasalah sama ada 9 dan 10 Muharam atau 10 dan 11 Muharam di tahun2 yang akan datang. Insyaallah sekiranya kita mengikut sunnah Rasulullah itu adalah yang lebih baik.


Babai...nak tido dah.

Monday, October 18, 2010

Blog

Assalamualaikum semua yang membaca...


Nak tanya sket niyh... uols suka baca blog yang cemana????


Ai ada beberapa blog feberet. Antaranya:-

Sebenaqnya dah lama baca blog ni tapi terhenti untuk seketika. Tapi bila teringatkan yang Prof Muhd Kamil ni pernah tulis buku tentang Travelog Haji: Sempadan Iman, ai baca balik blog dia. Rupanya dah berpindah domain pun.

Dulu:---- http://muhdkamil.net/ (address ni dah tak bleh nak guna pung!!)... punya lama tak jenguk sampai tak perasan blog dia dah ubah domain....

sekarang : ----- http://muhdkamil.org/

If korang berkelapangan bacalah catatan dia. Ini plak blog his wife

http://rozaroslan.blogspot.com/


Cerita mereka ringkas, bahasa yang digunakan mudah...tapi apa yang dibaca terkesan di hati...


Lagi satu yang ai suka baca tentang sorang blogger ni.....blog dia jarang ada gambar tapi banyak penceritaan. Cerita bagaimana dia mendidik hatinya supaya menerima apa yang ada dan sentiasa melihat sesuatu dari sudut yang positif.

http://ectopy.blogspot.com/


Selamat membaca dan merayau di alam maya.....

Sunday, October 17, 2010

Review Untuk Sunglass

Product brand: BONIA UV prolite

Review dari pengguna (Makyah) : Gelap la masa pakai spec ni...lepaih buka spec, baru rasa terang balik. Wokey2.....2 thumb up ...peace no war...


Punya la ai nak vouge kan Makyah, tak berjaya............huhu!!!!

Saturday, October 16, 2010

Ngko marah ke?????

Sapa suka marah???? Angkat tangan cepat??? Jangan nak sorok tangan tu....angkat2 tinggi...

Ai ngaku dengan sejujur2nya ai sangat kuat marah, pantang dicuit terus meletup!!! Simptom hati tidak mendapat didikan yang sempurna.

So apa nak buat if tanak marah????

1) Ko tenung orang yang buat ko marah lama2. Ko belek2 or telek2 muka dia....den ko nampak, muka dia dah berkedut ke ada jerawat ke, liang2 pori besar ke...boleh la ko kata kat dalam hati sian kat dia, kang kalo aku marah kat dia, aku pun nampak cam dia....ok??? Keji?? Ok kalo cara ni keji kita cuba no. 2

2) G ambil wuduk......bilik air jauh???

3) Ko zikir banyak2 dalam hati.....pastu ko senyum banyak2....ai tengah blajaq tips yang ke3 niyh. Kadang2 berjaya, kadang2 meletup jugak!!!!!


Ceta pasal marah ni, ai ada satu situasi. Masa tu ai nak beli kuih, kuih tu perlu uli tepung taw. Selama ni anak dia yang buat, mmg tgk bersih la. Dia selalu ja basuh tangan if pegang menda lain b4 dia nak uli tepung tu balik. Alih2 hari tu dia mintak mak dia ganti sat. Dan kuih yang ai oder tu mungkin mak dia yang nak uli. Mak dia pakai apron dan menonong ja dia nak pgg tepung tu so ai sound la

"kak, nak pegang tepung tu basuh la tangan tu dulu"

Yelah maybe ai nak kena makan kuih yang dia uli dengan tangan yang penuh dengan perisa tambahan tu.....lepas ai teguq, dia terus tarik muka. Den kuih ai dah siap, anak dia yang buat. B4 ai balik ai mintak maaf la kot2 dia trasa, den dia kata

"taw la dik oi, kak dah 15 tahun dah dok buat kerja ni".....pastu baru dia p basuh tangan.

Ok la kak, adik yang bersalah....adik mintak maaf ye kak.


p/s: Ai rasa ai percaya la yang yis tu ubat untuk awet muda sebab muka kakak tu macam sebaya jer ngan anak dia. Sebab dah 15 tahun kan dia dok buat kuih ngan yis niyh....sungguh ni muka dia mmg awet muda gilossss...............

Monday, October 11, 2010

Puasnya..........

Korang penah terfikir tak, yang korang rasa tak cukup dengan apa yang korang ada.

Bila tengok muka kat cermin, rasa nak p buat facial tiap2 hari sebab nak buang jeragat.

Bila tengok badan rasa nak p buat lipo supaya badan jadi ramping so boleh pakai kebaya macam pinggang kerengga...awwwwww.......

Bila tengok orang pakai henbeg baru korang pun rasa nak jugak henbeg coach satu

Bila korang tengok orang main ngan anak, korang pun rasa nak anak satu (boleh beli tak....ai nak satu......ok..ok...tak lawak... :(

Bila tengok orang pakai kete, dalam hati terus verangan nak pakai kete wolkswagen (ai sorang je kot...huhu...)

Tapi bila sampai satu saat, ai akan rasa syukurnya Allah bagi nikmat ni pada ai....nikmatnya.......
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
Boleh kentut, berak dan kencing......bunyi macam hampes kan.....

tapi cuba fikir kalau satu hari takleh nak kentut................ai sangat tak rela!!!

kalau tak kencing pun...mesti perut ai macam belon...............

bila ai ada jer yang tak puas hati dalam hidup ni, perasaan tu akan lenyap setiap kali ai dapat lunaskan panggilan alam nieeeeeee.

LEGEEEEEEEEEEEEEE....................

Thursday, September 23, 2010

Delisha marah bila dikaco2

Ini plak dia tengah marah bila dikacau kakak sepupu, abang dan kakak sendiri!!!!



Gamaknya, Delisha dok cakap " Ish....Bb Sha (gelaran untuk Delisha) nak rehat pun takleh...p jauh2...orang nak tido niyh!!!)

Wednesday, September 22, 2010

DELISHA bila diagah


Delisha bila diagah2...rasanya nak gigit jer pipi tembam itu...baru 4 bulan niyh

Tuesday, September 21, 2010

BILA AIDILFITRI MENJELANG


RAYA PERTAMA (JUMAAT - 10/9/2010)

Tiada gambaq untuk ditatap, hanya sendu mewarnai pagi raya. MakYah pun tak pakai baju raya, hanya berbaju kurung kedah dan berkain batik sahaja. Semua adik beradik datang, kebanyakannya mai sebelah petang. Kawan ai, hanya Dba sefamily (bersama suami dan anak menakan) jer yang datang masa hari raya pertama.....

Kosem terkejut tgk Kak Dba dia...terkeluar dari mulut dia "banyak kilo niyh Kak Dba"...nak menggambarkan Kak Dba dia kuruih la tuh..... nak tau rahsia Dba kuruih, cekidaud kat sini.






RAYA KEDUA (SABTU-11/9/2010)


Kaklong dah balik beraya di rumah mak mentua dia kat Bukit Mertajam. Tinggal ai, kosem dan Makyah ja....adik beradik ada ja yang datang. Yang sedihnya bila depa mai beraya kat rumah, Makyah cakap....ingatkan hampa tak mai dah beraya rumah aku bila Paktam hampa takdak....tacing beb....ai lariks jauh2 or p buat ayaq...pura2 tak dengaq. Ai tengah cun melecun pakai baju raya, takkan nak nangis......habes make up vouge ai (tipu - tak make up pun sebab natural beauty ~lalalalala~....)


Malam, Bangah sefamily sampai.....tetiba riuh gempita rumah pusaka itteww.






RAYA KETIGA (12/9/2010)

Ada majlis tahlil untuk arwah abah dan majlis akikah si Delisha. Buat ringkas jer. Panggil adik beradik terdekat dan orang surau bacakan surah Yassin dan wat tahlil. Nipun tak ambil gambaq. Ai bz okkkkk. Seb bek semua adik beradik membantu, Ai ditugaskan wat air asam, korang tau ker air asam tu apa?




Air asam yang boh buah tomato, bawang, cabai, belacan tuh.......air dok sibuk gaul air asam tuh...dan kalo dok p ambik gambaq pulak mau kena maki ngan mak penakan ai kat dapoq. Lang, maknjang, kak hasmani jadi pembantu dok hiris semua keperluan. Ai dan rohaiza (dia ni sebaya ai jer, tapi kalo ikut pangkat dia kena panggil ai makcik...tapi sedap lagi panggil aku dan hang....) kami ber2 sibuk dok gaul air asam tu, sat lagi kata kurang garam, kurang masin...last2 sekali sodapppppp..............3 trip taw kena buat air asam niyh...nampak sangat sedap.....huhu



Masa makanan sampai (oder catering), Rohaiza, kaklong, abang Rani, Nor (anak pakteh) yang uruskan. Depa ni banyak berjasa, anak2 abang non yang lain pun tak kering tangan membantu....thanx naaaaa.....toche..toche..toche...


Ramai la yang datang, adik beradik dan rakan taulan. Sampai ke malam tak berhenti tetamu mai. Alhamdulillah lauk pauk cukup, tak lebih dan tak kurang.




Yang surprisenya...ai ada tetamu yang betul2 tak disangka2...jeng...jeng....jeng...Kak Ida dan Abang Chon bersama anak2 dan Abang Areyumm yang dah beristeri sorang dan ber anak sorang tapi dok perasan bujang tu mai umah ai.....rasanya dah 3 tahun tak jumpa...tapi frustnya ai tak ambil gambaq...cemana leh lupa tataw...frust sangat...Kak Ida masih cantik, comel macam dulu....abang Chon, perut makin ke depan dan abang areyumm menten pun masih menten.....




Majlis akikah budak nilah................................



DELISHA MOK2 (kakak dia, si Hannah yang bagi gelaran naa...bukan ai.....nehi2...)

SELAMAT HARI RAYA IDULFITRI


Salam Idulfitri uols. Walaupun dah terlewat dua belas hari, ai tetap nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri jugak. Maaf atas salah silap...pastinya hidup ini telah banyak melukakan hati dan perasaan di sekeliling kerana kekurangan sensitiviti ...maafkan daku (dari hati yang tulus ikhlas)...


Korang dah posa ganti (bagi yang kena ganti la!) ..or korang dah selesai berpuasa sunat di bulan syawal (or orang tua selalu sebut posa 6)???? Ai masih odw. Posa sehari bukak dua hari, sambung sehari bukak 3 hari...entah dpt tak 6 hari tuh...mintak2 la dapat cukup 6 hari...ameeennnnn....


Cemana raya uols?? Meriah?? Ai punya?? Meriah la bila ada budak2 wat bising. Kaklong sefamily beraya ngan kitorang. So meriah sket......tapi kesedihan tu pasti ada. Ai tak banyak cakap pasal arwah abah di Hari Raya, emosi Makyah masih lagi belum stabil. Tgk baju abah pun, tekanan darah dia boleh naik sehingga 200/95. So wat2 bz kelain. Persediaan pun tak macam dulu...banyak bezanya.....jom cekidaud...



DUA HARI SEBELUM RAYA (RABU - 8/9/2010)

Ai dah start bercuti.

6.40am, kuar p market Kepala Batas (pasar basah) ngan kaklong. Beli stok sayur, ikan, udang, telur dan cari daun palas (untuk buat ketupat). Sorry ai tak snap gambaq...ni 1st time ai p market untuk belikan bahan mentah untuk raya....kalau tak ini semua abah yang buat :(


8.00am p beli daging...masyaallah ramainya manusia. Kaklong tunggu dalam kete, ai p menyelit beli daging. Kerana ai sgt kecil molek, baca sekali lagi kecik molek ye tuan puan....~lalalalala~ sebab kecil molek dapat masuk di celahan orang ramai dan dapat tempat betul2 belakang adik yang potong daging. Ngeri siot tgk pisau dia. Tapi dapat daging cepat, sebab adik tu tak tahan ai dok zikir kat telinga dia "adik, daging 2 kilo".....Dah dapat daging, nak tulang pulak.....alamak.....tulang kaunter lain. Lagi sekali kena p mintak...seksa beb....

Ni tulang rusuk, ai mintak tulang ni dua bilah ja....tapi..................


Pokcik ni dah kaut semua.....ai dapat yang mana pakcik tu taknak ja...seb baik daging kat tulang tu cepat empuk dan lembut.......


Sapa yang dok kat area Kepala Batas or sekitarnya nak p beli daging boleh p kat Pekan Kepala Batas lama (berdepan dengan tapak market lama) tepi kedai gambar Italy, kat situ ada kedai jual daging. Buka paling lewat jam 7 pagi dan ditutup 9 malam kot.... Kat sini, mmg 100% sure daging fresh dan harga RM16.00 jer se kg. So bagi 1st time buyer nak beli daging better p kat sini, p market kalu, mungkin kena tipu dapat frozen meat atau dia bagi bahagian yang banyak lemak...erti kata lain kita yang buta tuli hal daging niyh kena tipu hidup2!!!!!


Sampai rumah, p beli bahulu, maruku, kuih bakar coq peneram...yang mana kuih2 ni dulu, abah yang beli. Seb bek mak peringatkan, if tak beraya tanpa kuih bahulu la...kang ada yang nangis takleh cecah bahulu ngan air oren...siapakah itu????? Jeng..jeng...jeng....


Balik, p Perda nak beli tikaq buluh...Dba kata Sha beli kat situ sehelai dapat RM30, tapi bila ai p tanya jadi sekeping RM60. Habis bertawar pun dapat RM50. So kol Dba, as a best fren kena la mai jadi penyelamat kan...huhu....thanx sangat kat kawan2...


Masa tunggu dalam keta, nak tunggu Dba mai....

Ai tak p sorang, ada orang follow. Tapi disebabkan terlampau penat + ngantuk + posa, maka dapat lah gambaq ni...Sapa????


Ketua GENG CUCU TOKWAN, Kak Nana...If dia tahu ai masukkan gambaq ni dalam blog, setahun merajuk nyih!!!


Bila Dba dan Sha sampai, kitorang p bertawaq harga balik dan hasilnya sekeping RM25.00. Berbaloikan tunggu Dba dan Sha..Muahhhh, tq so much my dear frenz...


Dari kiri: Dba, Sha dan Ida (IR)



SEHARI SEBELUM RAYA (KHAMIS -9/9/2010)

Takder pape yang best untuk dikongsi dan gambar untuk ditatap. Sekadar seorang anak yang mengajak ibunya membalut ketupat (thanx kaklong), makcik yang mengajak anak-anak menakannya mengemas rumah dan anak lelaki yang bz membahagikan zakat kepada yang berhak bagi pihak arwah abahnya.

Mood...ntahla.................

Friday, September 03, 2010

Tutorial Link Within

Respon pantas untuk Noris dan Dba yang tanya cemana nak buat turorial link within.


Langkah 1:

Korang klik kat perkataan yang tulis LinkWithin tu (yang ai tandakan no. 1 dalam gambar).



Langkah 2:

Isi semua maklumat yang diperlukan dalam kotak merah yang ai tandakan tu


Langkah 3:
Bila dah siap langkah kedua, uols bukak uols punya blog untuk design then tarik, gajet LinkWithin tu kat bawah Blog Posts. Kendian, jangan lupa tuk SAVE taw.


Selamat mencuba kepada semua.......

MAKYAH YANG DEMAM


Hi uols.

Semalam, masa ai nak p keje n salam ngan Makyah, badan dia panas betul. Riso plak nak tinggalkan sorang2 sebab ai dan adik p keje. B4 p keje, tempek cool fever dulu kat dahi Makyah. Riso mmg riso tapi keje nak kene p jugak sebab dah janji ngan students nak buat Test 1 kat depa.


Selang 2 jam, kol Makyah sbb nak tau cemana keadaan dia. Makin lemah suara Makyah makin bimbang ai. Tapi after tengahari suara Makyah dan makin ok, so lega sket.


Balik dari opis, terus bersilat kat dapoq sebab Makyah tak sihat so no masak2 la. Takpa mak, ini chef dah balik...huhu....Yang paling senang, cucur badak segera (balik goreng ja, sonang kojo makcik eh..). Pastu wat macaroni sup. Gambaq yilek..tak sempat maa... Malam tu kasi Makyah minum air barli. Jenuh la nak rebus barli tu, makan jam. Dari ai pukul 6pm sampai ke pukul 8 malam, baru kembang.


Sahur: Nasi paprik untuh kosem dan bubur nasi untuk Makyah.

Kosem yang makan nasi paprik tapi makan daging dan udang ja. Sayoq tinggal, buat penat makcik potong sayoq ja...huh!!!

Wednesday, September 01, 2010

Nasi Kerabu Siti Mariam

Weekend ritu, Sabtu lepas ai berjaya masak nasi kerabu. Sangat memerlukan kesabaran yang amat tinggi. Sonang jer nak buat if ikut resipi betul2 cumanya leceh sket nak buat, banyak benda perlu disediakan, so untuk elakkan korang penat, wat sket2. Contohnya goreng kopok n wat kelapa goreng waktu malam. Soknya baru teruskan wat sambal dan solok lada, jadinya takdelah penat sangat.


Here, i attach a recipe for nasi kerabu, originally recipe from kelantan so we call it Nasi Kerabu Siti Mariam (sebab resipi dari Siti Mariam tapi Kak Yam yang taip resipi tu molek2). Kebetulan lak, orang yang bagi resipi dan orang yang taip resipi tu nama sama. Tq la...sayang uols...




Langkah 1:
KELAPA IKAN @ KELAPA GORENG @ SAMBAL KELAPA


Ambil kelapa yang putih2 ja.....yang hitam2 tu (kulit kelapa parut) kasik buang masa nak tumbuk ye. Jangan nak tumbuk sekali taw...

Bahan2:

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 batang serai
2 inci halia
RM1 kelapa parut
10 biji lada hitam
4 ekor ikan sardin (ai guna ikan kembung fresh dari laut..huhuhu)
2 asam keping
1 keping gula melaka (yang kita guna untuk buah melaka tu)

Cara:

  1. Rebus ikan bersama asam keping dan garam (petua: rebus ikan tu dari malam lagi supaya asam dan garam sebati ngan ikan). Bila dah sejuk perisi la ikan tu.
  2. Goreng kelapa tanpa minyak sampai kekuningan (note: lebih sket dari warna kat gambar kelapa goreng atas tapi jangan garing sangat). Bila dah sejuk tumbuk sket untuk kasi halus sket.
  3. Tumbuk bawang, halia, serai, gula melaka, lada dan ikan (note: ai blender jer semuanya kecuali ikan).
  4. Gaulkan semua bahan di no 2 dan 3 dalam kuali dan goreng sehingga kering (note: ai rebus dulu bahan2 yg ai blender sampai kering, then masukkan kelapa dan isi ikan)




Langkah 2:

SAMBAL TUMIS SANTAN

Bahan2:
15 biji cabai kering
RM1 santan pekat
7 biji bawang merah *
2 biji bawang putih *
1 1/2 inci halia *
1 keping gula melaka *
1 batang serai (diketuk)
1/2 biji limau nipis
Garam secukup rasa


Cara2:
  1. Cabai dimesin halus
  2. Tumbuk semua bahan bertanda (*). Note: Ai tak tumbuk, blend lagi sonang kojo makcik
  3. Masak cabai dan bahan tumbuk bersama santan pekat hingga mendidih dan pecah minyak. (note: kalau blender macam ai, rebus dulu cabai dan bahan no. 2 tadi sampai agak2 tak banyak sangat dah air, pastu baru masukkan santan)
  4. Masukkan serai dan garam secukup rasa
  5. Bila dah hampir masak masukkan air limau nipis. (Note: Ai tutup api dulu baru masukkan air limau)


Langkah 3:
SOLOK LADA

Gambar adalah digugel. Ai punya solok lada tak sempat nak snap...huhu


Bahan2:
4 ekor ikan sardin yang (ai guna ikan kembung)
2 asam keping
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
3/4 cawan kelapa parut (ai tak guna pun kelapa parut tapi ai guna kelapa goreng)
Segenggam kelapa goreng (yang dibuat di langkah 1 tadi)
Cili hijau (pilih yang gomok2)
Garam secukup rasa


Cara2:
  1. Belah 2 cili hijau tapi jangan sampai putus
  2. Ikan direbus bersama asam keping dan garam. Bila dah sejuk, sila buang tulang2nya sebab kita nak guna isi jokkk.
  3. Tumbuk ikan dan semua bahan2 di atas
  4. Sumbatkan hasil tumbuk ke dalam cili yang dibelah tadi (ai dapat 10 biji solok lada)
  5. Rebus dengan santan pekat. Dah layu cili tu, bolehlah angkat dan ketepikan (ai yang tak pandai ni tunggu sampai santan tu kering).




Langkah 4:

BUDU

Hok ni kawe tak buak sebab ngumah kawe takdok budu.....

Ni cara dia:Budu, serai, gula melaka - dimasak sekejap

Pastu masukkan limau nipis

Note: Banyak mana nak boh, korang agak sendiri.



Langkah 5:

KEROPOK GORENG

Bahan2: Keropok ikan mentah
Minyak dan kuali
.

Cara2: Tunggu minyak dalam kuali panas, goreng sampai kembang....hok aloh takkan tak pandai nak goreng kopok niyh.... :-)



Langkah 6:

NASI

Kalau semua dah siap tapi tak masak nasi korang nak makan dengan apa? Mihun goreng????

Ada orang tanya cemana nak buat bagi nasi tu jadi warna biru. Ada yang gunakan pewarna tapi ai gunakan bunga ni.



Bunga ni ai dapat fresh dari ladang Mak Jah (mak Oya). Tq Oya. Uols buang kudup bunga pastu ramas bunga dalam besen. Tapis dan ambil airnya untuk dimasak nasi. Tanak cam korang masak nasi biasa je. Ai blend bawang besar masukkan dalam nasi dan daun pandan.


Untuk ulaman, hiris halus2 bunga kantan (mahai giler la ni - 1 batang RM1.20 - RM1.50), daun kesum, pucuk serai kayu (kat tempat ai depa panggil daun samak - 1 ikat 50 kupang ja), timun dan ikut selera tekak hampa nak boh ulam apa lagi....




p/s: Ai start buat semua ni dari kol 1pm dan selesai semunya pukul 6.30pm (degil walaupun Oya dan Siti Mariam dah pesan wat awal2). Pastu collapsed tokleh nak buat apa dah. Penat giler, so kalau nak buat nasi kerabu ni, buatlah sikit2. Kalau tak rasa macam nak pengsan....takpa sebab rasanya mendapat pujian.....yeeehhhaaaaaa percubaan kali pertama berjaya.

Monday, August 30, 2010

JEANS LEVIS 501 & KHAKIS DOCKERS..SALES

UNTUK ENTRY BARU SILA SCROLL KE BAWAH. INI ADALAH STICKY MODE YANG AKAN KEKAL SBG ENTRY DI ATAS SEHINGGA 30 OGOS 2010.


Petang tadi Bangah ada YM gitaw yang dia p Levis Boutique kat GUAM, US. Tgh ada sales kat sana...okehh cekidaud.





Levis 501

Button

Original from Levis Boutique, made in US



LEVIS 501, BUTTON, SIZE 28 & 29 (Clearance Stock) RM100

Size lain dalam RM170 sebab takder sale (rujuk warna dalam rak dekat gambar atas)


DOCKERS KHAKIS (warna hitam material kebalduan)
RM50 untuk semua size (sekiranya ada)


DOCKERS KHAKIS (warna grey)
RM70


Sapa nak tolong gitaw cepat, kang sales habes terlopong la korang....ai dah konfem2 tak muat!!!!!!



Anything email me:
azizahabdulrazak@yahoo.com

Thursday, August 26, 2010

Jom Melawat Stokis SD2

Ai nak promote niyh...member ai si Dba tu tengah bersemangat nak meniaga. As a fren yang tak baper pandai nak meniaga dan kadang2 sombong nak bercakap ngan orang, gini jelah caranya yang bleh tolong dia.




Testimoni adalah kepada diri sendiri (Dba ler):-
April 2010 - 84.4kg


Julai 2010 - 74kg


Ogos - 70kg

** Gambar adalah dikopipes dari blog Dba yer.


Dba la ni, dia tengah bersungguh2 nak berdiet untuk turunkan berat badan dengan cara yang selamat. Macam2 cara yang dia dah buat, kadang2 selamba badak ai jer ai marah dia kalau ai rasa cara dia tak baper betul...dah nama kawan, kena la tegoq...hehehe....


Dia ada try produk lain b4 SD2 niyh tapi tak baper serasi. Selepas try SD2 beberapa tin, dia dah menuju ke hasil yang diingini. Cara2 pemakanan dan macam mana dia berdiet uols boleh rujuk ke



Bleh jugak if uols nak jadi stokis or nak beli jer.....tapi bagi ai better jadi ahli, jimat banyak uols.

Jangan lupa klik kat laman web SD2 niyh...banyak info uols bleh dapat...selamat cekidaud


Wednesday, August 25, 2010

Mari Berkebun


Di suatu pagi yang hening, angin bertiup sepoi2 bahasa di bulan Ramadhan yang penuh barakah.......seorang insan bertekad mahu membersihkan kawasan rumahnya. Sila kagum ye...ini paksaan... :-)


Persediaan yang diperlukan:
  1. Kekuatan mental...bukan senang wei nak bangun pagi2 tu sebab lagi best tidoq. Dah la bulan posa...huisshhh sangat mencabar wehhh
  2. Kekuatan fizikal....pastikan uols dah minum air bergelen2 masa sahur tu...ni penting untuk elakkan hidrasi di bulan posa. Jangan tersilap minum masa wat keje dah la...kang tak pasal naik van jenazah.
  3. Persediaan pakaian:
  • Glove - ni penting bagi memastikan tangan uols terpelihara
  • Pakai baju tangan panjang - if uols pakai baju tangan pendek dan 3rd quarter, jadi macam ai...berbirat tangan.
  • Safety boot - masa wat keje ni, ai pakai selipar jer tapi bahaya la. Ada banyak kaca botol yang pecah, besi2 karat....
Ai panggil benda alah ni as golok cakuk...uols????


Keadaan kandang lembu Pakdaq selepas sebulan tak digunakan. Semak samun di keliling kandang lembu tu. Nak jalan pun susah, sbb tebal sangat semak dia.


Tiang pun dah terbarai cenggitu...tunggu nak menyembah bumi je. Kat belakang kandang lembu ni, Pakdaq banyak tanam pokok - pokong nangka, pisang, limau, lengkuas, kantan tapi if semak sangat ai pun takut nak p ke situ. Tambah2 kalau hari hujan, takut ada pacat....nama jer budak kampung tapi penakut!!!

Uols tgk...semak kan??? Pakteh ai yang ajak ai bergotong royong kemaskan kat kawasan ni. If tak pagi2 cuti, ai masih bersellimut atas katil tapi disebabkan sangat taat kepada Pakteh ai (baca sebagai gua takut la!!)...maka pukul 8.30 pagi ai dah start cabut2 pokok semak niyh....kenapa la pokok bunga hiasan tak bleh tumbuh sendiri macam semak samun niyh..kalau tak mesti cantik jer kalau yang tumbuhnya adalah pokok bunga rose ka, bunga kertas ka......haishhh


Tugasan pertama: Bersihkan kawasan kat sekeliling pokok limau lemon niyh sebab ranting2 dia dah sampai ke tanah. So lepas cabut dan buang semua rumput dan pokok yang takder kaitan dengan pokok limau niyh, pakteh ai soh ai letakkan pelepah nyioq (kelapa) untuk tampung dahan2 yang dah menyembah bumi tu.

Masa ni sempat la pakteh ai ajaq serba sket sal ilmu pokok niyh sebab dia sangat suka berbakti kepada tanah. Lepas pencen kerja dia, bersihkan kawasan semak samun dan tanam ngan pokok2....pisang, labu, ada jer menda dia nak tanam.


Hasil kutipan selepas semak samun berjaya dibersihkan di sekitar pokok limau. Nak bersihkan pokok limau ni jer, ai ambil masa 3 jam....wei penat siut..........


Kesemua rumput, pokok, pelepah nyioq yang dibersihkan kena letak satu tempat. Ai sempat buat dua lungguk sampah jer...yang len pakteh ai uruskan.

Dalam kol 11.30 pagi, ai dah surrender. "Pakteh...saya tak larat dah ni"...bila Pakteh kata tak larat p nalik!!!! Dengaq ja perkataan p balik, dan2 ambil semua peralatan dan terus chow balik laju2. Takut nanti Pakteh ai ubah fikiran panggil ai buat kerja balik, tak ke naya.......

Balik je rumah, gitaw kat Makyah, ai tanak buat keje len dah....ai rasa inilah senaman paling hebat ai pernah buat, tak payah p gym or nak berjogging, uols p jer berkebun or berbakti pada tanah, mmg peluh lencun, terus rasa sihat jer tubuh badan.


p/s: Jangan lupa warming up and cooling down masa wat keje2 walaupun keje kampung. If tak mengengkang la uols, sebab sakit semua sendi.....opppssss terbocor rahsia sendiri!

Tuesday, August 24, 2010

3 Column Tutorial

N3 khas buat kak Nurul, Noris dan Fiza. Harap dapat membantu serba sedikit... sesapa yang nak buat 3 kolum dengan menggunakan template yang disediakan oleh blogspot pun bleh tengok step kat bawah ni...


Step 1:
  • Mula2 uols sign in blog memasing ye. Kendian, ada page ni kan, so pilih DESIGN (yg ai letakkan dalam kotak merah tu



Step 2:
  • Den page ni akan muncul....klik kat template designer New tu. Tgk betul2 yg ai highlight dlm kotak merah yer....




Step ke-3:
  • Bila kuar page ni, uols klik kat Layout. Pastu bleh pilih nak layout 4 kolum ke, 3 kolum ker, 2 kolum ker, ambik jer mana berkenan....
  • Pastu jangan lupa adjust width, bagi yang pilih 3 kolum, better maximumkan lebar kolum sampai 1000...kat tepi tu bleh buat 270 (untuk left and right side)...or ble try untuk kelebaran yang diminati.


Step ke-4:
  • Pastu bleh pilih template yang digemari dan sesuai dengan citarasa, den pilih background....yang ni kena try and match sampai berkenan di hati. Yang bestnya bila kita try nak match kaler n design, segala paparan akan ditunjukkan kat bahagian bawah tu. Selagi tak puas hati jangan klik kat APPLY TO BLOG


Step ke -5:
  • Klik pada APPLY TO BLOG....selesai.........

Selamat mencuba....

Sunday, August 22, 2010

Ramadhan Datang Lagi

Alhamdulillah, Allah masih memberi kesempatan untuk ai menikmati Ramadhan yang mulia tahun ni....


Tahun ni thn pertama menikmati Ramadhan tanpa abah@Pakdaq di sisi. Sedikit rasa kesedihan menyelubungi sebab tu ambil masa untuk hapdet. Masih terasa kehadirannya namun kenyataan yang abah sudah tiada tetap kenyataan! Masa arwah abah ada, bulan puasa mmg mriah. Dia suka jer menetapkan menu berbuka. Menu wajib mesti ada bubur lambuk @ kanji (bahasa utara). Setiap hari without fail mesti ada menu niyh. Tapi kali ni dah 11 hari berposa, baru sekali Makyah buat.


Jom cekidaut puasa kami sekeluarga tanpa Pakdaq

Hari Pertama - Rabu
Sahur hanya dengan nasi goreng. If Pakdaq ada hari pertama mesti ada gulai tulang (kari). Tapi kali ni sangat simple untuk Makyah, ai dan kosem. Berbuka pulak, beli kat kedai jer sebab Makyah tak baper sihat.


Hari Kedua - Khamis
Ai beli udang kat Pakcik yang jual kat depan tali air kat Penaga. Kat depan tali air tu, pakcik2 yang p kelaut dok bawa naik hasil tangkapan depa kat situ, so dapat bahan fresh. Ai beli udang besar sekilo = RM36.00.

Sekarang niyh orang lagi suka beli udang yang dibela sebab murah. Tapi sebab ai membesar dengan hasil laut yang segar so rasa udang tu lagi best yang dari yang dibela punya. Nak beza cemana, uols tengok masa nak beli tuh, kulit udang yang dibela warna dia nak kehitaman sket tapi yang fres dari laut warna dia jernih kemerah2an. Isi udang laut lagi kental dan dari segi harga lagi mahal la. Tetiba melalut sal udang lak. Hari ke-2 pun simple ja kitorang makan, cekodok pisang dan nasi + sambal sardin.


Hari ketiga - Jumaat
Jumaat - ai dah tak ingat makan apa...sambal tumis udang yang ai beli semalam kot. Yang ai ingat malam ni hujan turun dengan selebat2nya.


Hari keempat
Ai pegi kat dalam kedai (umah ai 2 tingkat, atas untuk rumah dan bawah untuk kedai), dah lama tak jenguk sebab semenjak Pakdaq @ abah dah takder, kedai ni pun dah tak berfungsi. Tgk2 air dah masuk dalam kedai sebab semalam hujan yang sangat lebat.

Tu bukan lantai kaca ye...yang bergenang tu air hujan yang dah berjaya masuk dalam kedai....rasanya simen dinding kedai ada yang retak so air berjaya meresap masuk sebab kalau tengok simen Pakdaq dah tinggikan simen pintu2 masuk dalam kedai. Tapi air ni still berjaya lagi masuk...syabbasss inspector sahab.

Timba @ Baldi yang digunakan untuk menimba air (buang air).

Hasilnya: bawah rumah yang kering kontang, penuh dengan air bila semua air dah ditimba keluar dari kedai.


Hasil ke2: Tangan ai dah ada muscle ...yuhuuu......penat woi, hampir terbarai puasa ai sebabkan menimba air ni...


Boleh lagi ka nak ucapkan Selamat Berposa???? Dah masuk hari ke 12 baru nak wish..huhu.....jangan lupa wei baca Quran dan solat tarawikh..banyak pahala.





Saturday, August 21, 2010

Apa tandanya jika...boleh caya ker?

Situasi 1

Anda bertembung dengan kenalan lama yang sudah lama tidak bertemu. Dan dia mengatakan anda makin cantik dan kurus tetapi bila anda tengok wajah anda di cermin sudah mula menunjukkan garis2 kedutan halus dan penimbang digital anda menunjukkan pertambahan digit berbanding semalam. Mahu mempercayai kata kenalan anda atau realiti yang anda hadapi setiap hari!!!


Situasi 2

Ada bekas pelajar anda memberi komen bahawa anda seorang yang sangat sempoi tapi baru semalam ada pelajar berkata anda sangat GARANG!!!!


Situasi 3

Ada sahabat yang suam2 kuku kata anda berkata anda sangat COMEL tapi sahabat baik anda kata anda semakin belemoih a.k.a serabai..........


Betapa susahnya apabila ingin membuat pilihan. Sigh...................

Monday, August 09, 2010

Buah tangan di hujung minggu


Handbag yang putus talinya......



Kaki yang digilis oleh tayar kereta Bangah

Saturday, August 07, 2010

DONE.....

Alhamdulillah ai dah siap menjalani pemeriksaan kesihatan semalam. Semunya dalam kondisisi yang baik. Paras HB (hemoglobin) pun dah naik jadi 13, dulu pernah jatuh sampai bacaan 9. Inilah hasil bila rajin ambil multivitamin...tapi selari dengan pertambahan HB, lemak2 juga bertambah dengan aktifnya.....sighhhh..................


Ada 1 persoalan, bila kita makin meningkat umuq or senang kata bila hang dah maken tua, adakah kita nie makin pendek??? Tinggi ai dah kurang 2 cm dari zaman remaja dulu...uissshhhh...ngeri ni!! Berat usah dikata la, dah lemak banyak takkan ringan kot!! Takpa dah nak posa, jom kita amalkan pemakanan sihat. Buka posa makan buah kurma dan soq (sahur) pun dengan buah kurma ja. Sure raya slm melim...wakakakakaka


Petang jumaat tu, naik bas ke KL. Esok (ahad), kosem konvo kat UTEM. TApi ada perkara yang ai betul2 terkilan. Lupa nak kenselkan kelas ganti ptg jumaat tu! Sian bebudak tu, nak balik kampung ke, nak rehat ke...terpaksa datang juga untuk kelas tetiba kelas kensel. Memang dihambat rasa bersalah amat. Tapi benda dah berlaku ................... maafkan saya.

Wednesday, August 04, 2010

Ai masak rini.......giler poyo, masak pun nak kena gitaw satu dunia. Ni la cara2 orang yang masak setahun sekali. Dah lama ngidam nak makan mihun singapore. Sepatutnya wat semalam tapi terbangun lewat, dah kol 6 ko nak masak pebendenya. Kang kena hempuk kuali ngan Ketua Jabatan ai sebab mai lewat.


So hari ni dengan gigihnya set jam kol 5.00am. Tapi disebabkan tekad tu tinggi maka kol 4.30am dah jaga. Apa lagi berkungfu la kat dapoq....dan inilah hasilnya.



tada................mihun singapore dah siap nak bawak p opis dan tinggal untuk Makyah dan Kosem kat umah. Tapi ai rasa terlebih pedas sket........

Tuesday, August 03, 2010

INTURA Part II

N3 b4 dis, ai citer pasal kursus ai di INTURA kan. Ai p kursus tu sensorang, tak kenal sapa pun. Bila dah masuk kusus tu, ai pasan ada sorang staf dari institusi yang sama dengan ai. Tapi ai giler tak kamceng ngan dia....lelaki chinese. Ai kan pemalu, mana kawan ngan lelaki2 niyh....huahuahuahua.......


Bila p lunch 1st day tu, ai kenal ngan Zaiton, Yati, Nora dan Fida. Depa punya rabung sembang. Ai masih kontrol2 ayu lagi...hehehehe....den depa ajak lepak sekali lepas lunch. Fida ambik bilik penginapan kat INTURA tu, yang len semua tak ambil. Nak minta bilik untuk berehat, pihak pengurusan kata semua bilik fully occupied, so terpaksa merempat kat bilik Fida. Seb bek depa ajak ai lepak sekali, kalau tidak merempat la ai dari kol 1pm - 2.30pm kat surau sorang-sorang.


Ai ingatkan depa nie dah kamceng b4 mai kusus, rupanya baru kenai kat kusus tu. Mmg sempoi semuanya, dapat satu topik jer, semua boleh bagi pendapat. Zaiton, Nora, Yati & Fida semuanya dah pegang title isteri dan ibu, so 1st day tu depa ingatkan ai sama je statusnya. Ai takder hal...dah biasa. Esoknya masa tgh lepak2 dalam bilik, Zaiton (sama umur dengan ai) tanya samada ai da kawen ke belum.....nak jawab cemana niyh...senyum je bleh dak??


Ai tak kecik ati pun bila depa ingatkan ai dah kawen dan ada anak sebab selayaknya umur ai ni sepatutnya berada dalam keadaan itu. If bawa Hannah n Darwish jenjalan pun, orang akan kata budak b2 tu anak ai. So ai dont mind at all. No heart feeling kengkawan!



Dari kiri: Ai le, Fida, Zaiton dan Yati


Ai dan Nora



Ni penghulu...nama???? Malas nak rujuk senarai nama peserta, if uols nak rujuk sendiri!!!



Encik Johari @ Mr Jo...salah seorang urusetia dan peserta kursus a.k.a staf INTURA



Bukti yang ai tak ponteng kusus niyh. Last day ni, dapat certificate kusus dari facilitator, Encik Md Hazali. Ayat peberet En. Fesi Md Hazali ni, "Mmg Hensem lah"! @ "Mmg comel lah"!.....bukan merujuk kepada orang tapi laman web yang dibina.............ayat dari ai....MEMANG BEST LAH!!!!


Monday, August 02, 2010

INTURA 25 - 29 Julai 2010

Korang tahu ke INTURA tu apa? Students ai tanya kat mana tu....Indon ke??? INTURA tu singkatan untuk INTAN Wilayah Utara, terletak kat Sungai Petani.


Ai kena p kursus kat situ dari 25 - 29 Julai 2010. Ai mohon kursus tu ngan Isratun (tokey kek) sebab nak try apply untuk proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) dan jugak nak segakkan blog kitorang. Tapi Isratun tak dapat so ai p sorang2.




Ni pelan nak p INTURA. Ai tak guna jalan ni, ai guna jalan nak p ke Hospital baru Sungai Petani. Uols stret ja, sampai jumpa simpang empat, sebelah kanan Bandar Puteri Jaya, uols ambil simpang sebelah kiri. Masuk je simpang sebelah kiri terus rapat sebelah kanan, dalam 0.5 km jumpa INTURA sebelah kanan.


Jangan jadi macam ai, 1st day ai dah ronda jalan belakang tu. Bukan setakat hospital, Radix Fried Ciken pun ai jumpa. Macam2 simpang ai masuk, jumpa Maktab Perguruan Sultan Abdul Halim, jumpa simpang nak p METRO specialist, last2 sekali benti kat Petronas n ai kol INTURA. Tanya diorang boleh tak lagi pergi kusus tu sebab dalam surat kata SEKIRANYA ANDA GAGAL MENDAFTARKAN DIRI PADA JAM 8 PAGI MAKA ANDA DIANGGAP MENARIK DIRI DARI KURSUS INI. Masa tu dah kol 9.00...tensen wa cakap lu. Ai kuar rumah 7.15 am, sepatutnya 7.45 am dah sampai INTURA tapi ai dah p pusing Sungai Petani tu. Jenuh kol INTURA balik tuk dapatkan jalan nak p INTURA. Dalam erti kata yang len ai sesat la!!!! Kawan2 yang rapat mmg dah tw ai sangat 'terer' sal jalan2 niyh. Huru hara hidup...


Ai masuk kursus kol 9.45 am. Kol 10.30 dah benti rehat. Hehe, pastu kena soal siasat ngan urusetia. Mesti depa ingatkan ai ni dok hulu banat mana tgk2 sempadan je ngan Sg Petani...huh...buat malu ja!


Best kusus ni sebab ai blaja benda baru, Dreamweaver dan Joomlaa. Sebelah ai adalah pegawai IT kat INTURA. So dia ada banyak bagi tips sal coding2 HTML. Best gak, ilmu baru. Tapi takdan nak ambil gambaq ngan dia, ai kenal dia as Sheila ja.


Sok ai wat entri sal kawan2 baru ai masa kusus. Babai, mau tidur sebab dah jam 1.22 am.

Wednesday, July 28, 2010

Sekejapnya masa berlalu...

Ai selalu rasa macam ai muda lagi. Tapi ...............


bila budak sebesar ini



sudah membesar sebesar ini


maka perlulah ai faham dan sangat sedaq diri bahawa ai sudah semakin tua! Macam tak dapat nak terima hakikat la pulak makcik niyh...


Kisahnya si kakak Nur Hannah (anak Bangah) dah cukup 9 tahun 24 Julai 2010 ari tu. Kebetulan masa hari tu, dia balik kampung so Abang Ai (Bangah) dah sound awal2 untuk ai beli kek untuk Hannah.. Yang mudah dan terdekat ai ode kat tokey kek Isratun. Sapa nak ode klik jer kat laman web Isratun tuh....


Kek Coklat kukus 1kg = RM25.00



Besday gurl yang sebelah kanan pakai baju merah tu. Yang sebelah kiri tu Syahidah (sama umur ngan Hannah tapi tua Idah 2 bulan).



Dengan sepupu dan adiknya. Dari kiri Darwish a.k.a. Bangah, Idah, Syafiq, Hannah dan Kak Nana.



Besday kakak tapi adik sibuk dok tanya bila nak potong kek, bila boleh makan kek.....kakak cepat la Bangah nak makan kek ni....tu yang tak sabaq2 dok tepi kakak masa kakak nak potong kek.


p/s: Ya Allah jadikanlah kehidupan kami ini dipenuhi dengan kebaikan dan memperolehi keredhaan dariMU....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails