Ads @ ACHIQUE

Wednesday, December 29, 2010

Yang rajin akan menang?


Benarkah yang rajin akan menang?
Yang sangat 'rajin', apa pula nasib mereka?

Ahad lepas, ai nak buka laci sebab nak cari dokumen yang disimpan tapi bila dicari tak dijumpai (hilang dalam simpanan)...^_^

Tapi apa yang mengejutkan...laci itu sukar untuk dibuka....bila ditarik dengan kuat, maka isi perut laci kelihatan...bukan lagi dokumen tapi anai2 dah bersarang.

Uols kenai ke anai2???

Ni la rupa anai2


Depa wat keje sangat cepat. Dalam masa 2 hari pun dah bleh wat sarang dalam almari or apa sahaja kayu yang boleh dimakan. If rumah uols menggunakan kayu jati, merbau or kayu balak yang bermutu tinggi, yang tu agak lambat sket. So sekiranya rumah anda mempunyai kabinet dapur atau almari yang diperbuat daripada kayu getah atau habuk kayu maka berhati2lah. Tambah2 bila hari hujan. Make sure check selalu sebab anai2 sukakan persekitaran yang lembab.


Masa ai jumpa anai2 dalam almari tu, Bangah belum balik Bangi. So bertungkus lumus cari kesemua laluan anai, bermula dari almari sehinggalah rak2 barang dalam kedai abah yang dulu. Memang banyak kayu2 yang dah dimakan anai2. So apalagi, operasi menyembur ridsect (tindakan kecemasan). lebih kurang 6 botol ridsect nak bunuh semua anai2 tu. Pastu kosem balik so semua rak barang dalam kedai abah, kena angkut dan dibakar. Dulu masa arwah abah ada, dia akan check dan jaga pasal anai2 ni. Ai tak pernah ambil tahu. So malam tu dah dapat info dan pengajaran dari Bangah cara nak mengatasi anai2.

Racun anai2 boleh dibeli di kedai racun. Uols dapatkan penerangan daripada tokey kedai tu, dan balik boleh praktiskan. Jangan lupa untuk check keesokan harinya, mana tau masih ada sisa anai2 yang tertinggal. If ada, dalam masa dua hari, dia boleh membiak beribu dan berjuta kembali.

Baju Makyah pun dah kena gigit. So lepas ni kena beli baju baru untuk Makyah. huhu.....





Tuesday, December 21, 2010

Selamat Bertemu Semula

Assalamualaikum

Sudah lama kita tak bertemu di alam maya. Selamat awal tahun walaupun sudah terlewat berbelas hari. Hari ni Isnin (20/12/2010) dan 14 Muharram. So dah 14 hari kita menyambut tahun baru. Ramai yang berpuasa pada 10 Muharam, hari Khamis? Masa saya di Madinah, imam di Masjid Nabawi memberikan kuthbah selepas solat maghrib pada 8 Muharam yang mengatakan berpuasa pada 10 Muharam menyamai puasa orang Yahudi kerana (sila baca info di bawah):-



Cerita 1.

Nabi tiba di Madinah, kemudian beliau melihat orang2 Yahudi berpuasa pd hari asyura iaitu tanggal 10 muharam.

Beliau bertanya:”Apa ini?”

Mereka menjawab:”Sebuah hari yg baik, ini adlh hari dimana Allah menyelamatkan Bani Israil dr musuh mereka, mk Musa berpuasa pd hari itu sbg wujud syukur.

Maka beliau rasulullah menjawab:”Aku lebih berhak thdp Musa drpd kalian(Yahudi), mk kami akan berpuasa pd hari itu sbg bentuk pengagungan kami thdp hari itu.” (HSR Bukhari 4/244, 6/429)


Cerita ke2
Rasulullah berpuasa pd hari asyura dan memerintahkan ummatnya berpuasa.

Para sahabat berkata:Ya Rasulullah, sesungguhnya hari itu diagungkan oleh Yahudi.

Beliau bersabda:Di thn depan insyaAllah kita akan berpuasa pd tgl 9 dan 10 Muharam, tetapi sebelum datang thn depan Rasulullah telah wafat.” (HSR Muslim 2/798)


Dlm riwayat lain:”Jk aku masih hidup pd thn depan, sungguh aku akan melaksanakan puasa pd hari kesembilan.”(HSR Muslim 2/798; Ibnu Majah, Ahmad, Tabrani dll)


Makanya, adalah lebih baik kita membezakan puasa kita dari puasa orang Yahudi, jadi berpuasalah sama ada 9 dan 10 Muharam atau 10 dan 11 Muharam di tahun2 yang akan datang. Insyaallah sekiranya kita mengikut sunnah Rasulullah itu adalah yang lebih baik.


Babai...nak tido dah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails