Ads @ ACHIQUE

Monday, October 31, 2011

Maruah

Assalamualaikum....

Watpe uols? Jom marking paper......masa bagi kuiz kemain lagiks. Nak marking tetiba jer rasa malas gilak! Tapi kena awat jugak la sebab da jadi tanggungjawab la kan. Wat keje macam ni tensen kan....semua bertapuk di hujung tanduk...huh huh!

Bukan itu yang ai nak cerita. Lately ai bz dengan melawat sedara mara (ada misi rahsia.....sangatttt.....). Masa ai p melawat sorang sedara ni, dah lama sangat weols tak jumpa. Ai pun makcik nih dah tak kenal sebab dah gebu sangat. Gemuk la tu. Makcik ni bole kata orang kaya. Masa muda2 dulu selalu p oversea melancung. Umrah pun takyah cakap la tapi very humble. Hasben dia baru meninggal (setahun lebih kot). So masa jumpa dgn Makyah banyak la depa borak. Sebab Pakdaq rapat dengan hasben dia.

Dia cerita kadang2 pagi, dia breakfast kat luaq ja. Tapi if sorang2 mesti dia takpi makan kat kedau. Ada kawan dalam dua tiga orang baru jadi.

Dia pesan, kita orang perempuan perlu jaga maruah diri. Gelak jangan kuat. Melawak dengan lelaki jangan pompang2....ada cara dan etika dalam gurau senda. Jangan biar orang senang buat lawak dengan kita (maybe memperlekehkan kita). Biar orang pandang kita sebagai orang perempuan yang bermaruah, yang ada adab. Bila depa jumpa depa ada rasa hormat. Tegur pun ada adab tidak sembarangan. Kata dia, kita yang menentukan diri kita. Harga kita, kita yang letak. Kalau tengah jalan orang boleh dok phewwiittt kita maksudnya orang takder rasa hormat dengan kita.

Apa yang orang pandang kita mungkin itulad kita yang sebenarnya. Muhasabah.......Jangan terlalu mendongak ke langit, lihat juga bumi hijau yang dipijak!


Sunday, October 30, 2011

Dunia Makin Maju GCT

Assalamualaikum....

Situasi: Hangat aka panas
Ruang lingkup: Tiada peng udaraan dan ai berpeluh hingga ke kaki
Penyelamat: Bangun dan on kan kipas....tu lah sapa suruh kedekut tanak pasang kipas kontrol...padan muka sendiri!

Dah lama ai godek dan terjumpa fail ni tapi dah nama malas nak menaip so postpone sampai terlupa nak postkan...

Ai ada 8 orang anak penakan (anak sedara). Nana - 11 tahun, Idah dan Hannah 10 tahun, Syafiq 7 tahun, Bangah 6 tahun, Qlah 2 thn ++, Isha 1 tahun ++....
Yang dah besar2 ni dah pandai mengarang cerita, buat cerita dan imaginasi. Ada satu hari depa dok tanya ai, "makcik tau tak apa itu GCT?"

Ai tanak la kalah kan....terus teka macam2 tapi semua tak betul. Malam tu dengaq depa bisik.....yesssss ai no oredi. GCT - Geng Cucu Tokwan. GCTP - Geng Cucu Tokwan Perempuan. GCTL - Geng Cucu Tokwan Lelaki...Sabau jelah... Kat bawah ni ada lagu tema diorang...siap buat dalam Mc Powerpoint lagi.......ai dulu besaq tu menulis atas kertas lukisan boleh la....

layan..........




Sunday, October 02, 2011

Mampukah Kita sebagai Umat Islam???

Question:

Was Islam's "perfect man" sexually restrained?

Summary Answer:

Muhammad had sex with just about anyone he pleased, thanks to Allah's extraordinary interest in his personal sex life, as immortalized in the Qur'an.

Although the Qur'an didn't appear to have enough space for topics like universal love and brotherhood (which Muslims sometimes insist are there, but aren't), the list of sexual partners that Muhammad was entitled to is detailed more than once, sometimes in categories and sometimes in reference to specific persons (Zaynab & Mary).

Muhammad was married to thirteen women, including eleven at one time. He relegated them to either consecutive days or (according to some accounts) all in one night. He married a 9-year-old girl and even his adopted son's wife. On top of that, Muhammad had a multitude of slave girls and concubines with whom he had sex - sometimes on the very days in which they had watched their husbands and fathers die at the hands of his army.

So, by any realistic measure, the creator of the world's most sexually restrictive religion was also one of the most sexually indulgent characters in history.


Korang baca dengan teliti apa yang ditulis di atas. Dan banyak lagi kat sini. Ai tengah cari tentang a way of life of our prophet, Muhammad s.a.w. Buka webpage ni baca dan teliti den ai pikir, Adakah ai mempunyai ilmu yang cukup untuk mematahkan setiap ayat bicara dalam webpage ni. Kita umat Islam tahu perkara ini tidak benar dan mereka telah memanipulasi setiap ayat dalam hadith dan sirah. Tapi ai tengah pikir sama ada kita mampu untuk berdebat dengan mereka yang mengkaji dan menjadikan ia sebagai satu realiti berdasarkan hujah yang diwujudkan sebegitu kukuh.

Kita perlu menjawab berdasarkan hadis dan sirah dan perlu menjelaskan mengikut kacamata dan pengertian Islam yang sebenarnya. Mampukah kita sekiranya ilmu di dada hanya setakat cukup untuk berkata "aku beriman kepada mu Ya Allah dan aku juga beriman dengna Rasulmu Ya Allah". Tiada kajian yang lebih lanjut tentang itu.

Ampunilah aku Ya Allah atas kedaifan dan kefakiran ilmu di dada ini. Membaca itu sangat dituntut bagi memenuhkan ilmu di dada. Jom baca buku........




Saturday, October 01, 2011

SAYANG vs MARAH

Assalamualaikum....

Orang cakap marah tu tandanya sayang. Best kan if dapat jadi orang kesayangan. Pasti berbeza dari segi layanan dan perhatian berbanding orang yang biasa2.

Waktu seronok mesti best, apa yang kita buat semua terasa best. Tapi korang perasan dak, kita ni cepat jauh hati or terasa hati dengan insan yang paling kita sayang. Contohnya bila kawan2 kata kita ni banyak cakap kita tak kisah pun. Siap boleh balas lagi ayat2 yang kawan bagi....nak menang jer...darah pahlawan katakan. Tapi if insan tersayang kata kita ni banyak cakap, rasa macam jauh hati sgt.....yelah paham, kita ni banyak jer kekurangan.

Contoh ke2, if orang biasa2 di hati kata, takyah la ikut nanti tak muat nak letak barang dalam keta sebab nak beli banyak barang. Lagipun nanti penat sebab banyak tempat nak singgah. Kita pun iyakan ja...dalam hati best jugak tak ikut, boleh aku lipat baju or mop umah segala... Tapi bila orang tu kita sayang lebih sket, n dia tak bagi ikut mula la nak terasa sampai satu hari. Terus tarik muka n tanak cakap seharian. Bila orang biasa2 di hati keluar tak bagitau kita buat tak kisah ja...dalam hati, ada la kot keje dia, satlagi dia balik la. Tapi kalau orang yang kita sayang keluar tak bagitau, kita terus tambah merajuk sehari lagi...

Letih kan.....kita rasa snagat letih, tapi bila kita yang buat perangai macam tu, orang lain pulak rasa letih. Kesian kat orang lain.... :-D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails