Ads @ ACHIQUE

Monday, April 30, 2012

Bertangguh

Assalamualaikum....

Sapa suka bertangguh...cuba angkat tangan tinggi2 cikgu nak tengok.  Aku tergolong dalam orang yang suka bertangguh...sigh...dah la pelupa, suka bertangguh buat kerja lak...

Kadang2 bila nak buat satu2 kerja dok kata nanti la, tengok2 orang dah mintak kerja tu so jadi kelam kelibut sangat.  Bertangguh nak p beli barang dapur, tengok2 beras dah habis. Kalau la orang mai rumah masa tu n nak makan tengahari ker kat rumah tak ke jadi kelam kelibut kan.

Tadi pagi, dalam jam 4.45 pagi, aku dapat msg dari x-roomate masa aku belajar kat Johor dulu. Katanya ayah dia dah meninggal jam 3 pagi tadi.  Al-Fatihah buat pakcik Md. Saad.  Rumah dia dan rumah aku dekat ja, dalam 10 - 15 minit ja.  Tapi aku kenal dengan x-roomate ni masa study kat Johor tu la...even kampung dekat2 tapi kami tak pernah jumpa kat kampung tu. Berjumpa jauh di Selatan sana.

Ayah dia mmg sakit dah lama. B4 p umrah aku dok cakap kat mak aku yang aku nak p ziarah pakcik Md. Saad ni.  Tapi asek la tertangguh. Bila dah dengar yang pakcik dah dijemput olehNYA baru la aku terkilan.  Last aku ziarah pakcik November 2011.  Pakcik pesan kalau dengaq pakcik dah "tak ada", mai la awal ziarah pakcik.  So bila aku dapat msg dari Jah pagi tadi, terus aku tak bleh lena. Terngiang2 janji aku kat pakcik.  Alhamdulillah aku dah kotakan permintaan pakcik. Cuma janji aku nak bacakan Yasin untuk pakcik belum terlaksana. Insyaallah nanti pasti aku bacakan.

Buat pakcik Md. Saad, semoga Allah tempatkan rohnya bersama orang2 yang beriman.  Dan semoga Allah mempermudahkan perjalanan Jah untuk pulang ke kampung.  Insyaalah, ameen.

Sunday, April 29, 2012

Pelupa di Usia Muda

Assalamualaikum...

Banyak perkara yang nak ditulis dan yang nak diceritakan. Tapi selalunya bila difikirkan baik buruk akhirnya aku tak akan tulis.  Sebab aku taktau sapa yang baca penulisan aku kat sini.  Mungkin orang tu kenal aku mungkin tidak.....jadi daripada nak bercerita tentang ketidakpuasan hati aku kepada orang lain aku lebih selesa tulis pasal Makyah ja...hehehe....

Cerita pasal tak puas hati kat orang menyebabkan aku terpikir "weiiiii, ko dah cukup perfect? Keje tak puas hati kat orang, ko ingat orang suka sangat kat hang!"  Aku tau ramai jugak yang tak puas hati kat aku so kira adil la kan. Tak jadi nak marah kat orang...hehehe.... Aku ada terbaca satu artikel, katanya elakkan dari berkawan dengan orang yang suka mengumpat orang lain sebab di belakang kita besar kemungkinan dia akan mengumpat pasal kita plak.  Aku kena ubah diri aku ni...sebab aku pun suka jugak bila forum gosip megata2 nih....

Aku nak citer pasal pelupa.  Sekarang ni banyak benda aku suka lupa.  Kadang2 sebelum aku tidoq, aku cuba recall balik apa yang aku buat sepanjang hari.....sometimes ada benda yang aku tak dapat nak ingat kejadian2 di siang hari mengikut turutan. Aku banyak lupa kat mana aku letak barang.  Aku jugak macam dah tak mampu nak ingat semua nama pelajar aku.  Dulu masa aku mula masuk keje, bagi aku sebulan or dua bulan confirm aku ingat...sekarang ni kemampuan aku makin menurun.

Baru2 ni abang aku pesan suruh poskan ubat. Aku ingat dalam seminggu tapi disebabkan aku balik lewat minggu tu so aku tak dapat nak p beli.  Weekend aku lupa nak p beli.  Sudahnya tadi dia call Makyah ingatkan balik.

Tadi aku p Tesco ngan Makyah.  Best wooo Tesco bagi baucer tunai RM31. Tapi bila aku tengok, cuma RM15 je boleh guna, yang lagi RM16 dah tamat tempoh.....lagi tanda2 aku makin pelupa.  Kat sana aku jumpa Kak Wani dan Merah (anak kak wani). Kak Wani pakai baju kurung, so aku tanya p kenduri ka?  Kak Wani bagitau dia pi kenduri adik Azni.  Masyaallah, sungguh2 aku tak ingat. Baru ja minggu lepas aku cakap kat Isratun, kena p rumah Azni lewat2 sket sebab nanti susah nak parking.  Last sekali aku lupa terus.      

Esok aku mmg kena p farmasi beli Ginko Greenwave dan kena baca banyak baca Al-Quran.  Adakah korang tahu, puasa dua kali seminggu boleh mengelakkan otak menjadi kecut.  Bila otak kecut, kita menjadi pelupa dan akhirnya menjadi nyanyuk.

Kena buat catatan dalam buku kecik aku nih....esok nak p farmasi beli vitamin otak.....aku nak kerja sampai umuq 60 ni...tamau la esok aku sebut kat students aku, "esok kita buat kuiz ye"..End up aku masuk kelas ajaq topik baru...ngeri!

Thursday, April 12, 2012

Macamana Nak Jaga????

Assalamualaikum...

Petang tadi lepas kelas dalam 3 petang, aku kol Makyah. Dia kata dia dok baring sambil dok selimut.....wehhhh pehal pulak...

Sampai je rumah, lepas selesaikan apa yang patut, aku tanya Makyah kenapa dok baring tadi (dia hanya akan baring + selimut kalau dia tak sihat). Dia kata dia makan ubat kencing manis dan dia asyik nak p toilet dan pening2 macam nak jatuh.

Aku suspect paras glukos dia tinggi. Lepas dia makan nasi, aku check bacaan gula dia 20.6 (unit pengiraan kencing manis aku tak tau, so jgn tanya!)

Dia kata, lepas makan mmg la tinggi. Tadi aku kebulur tengok dia makan nasi, aku pun join...... (lari tau ai punya diet...sekarang aku tengah menyesal sebab makan nasi dan tengah minum teh hijau....kot2 teh tu boleh menyahkan lemak dalam badan aku...hahaha...makan tak agak! lepas makan mau menyesal!) Opss terbabas dari cerita asal. So untuk membuatkan dia puas hati, aku pun check paras glukos aku yang baru lepas makan nasi dua senduk (bukan 2 sudu ye!). Bacaan gula aku baru 6.2.

Makyah tak puas hati kata aku takder diabetes sbb tulah aku punya paras glukos rendah. Patutnya Makyah punya bacaan kalau lepas makan pun setakat 11-13 sudahla...boleh terima dek akal.

Ni tak lain la, dah dekat nak check up baru la dia sibuk nak makan segala ubat! Routine check up dia 24 April nih....patut la rajin menelan ubat!

Nak solat maghrib, aku tanya lagi " mak makan apa tadi?"

Makyah, "tak makan apa pun. Nasi pun petang ni baru makan".

Aku, "Ok, kalau lagu tu, nanti saya buat menu makanan mak. Pagi kena makan apa, tengahari makan apa, petang makan apa".

Makyah, "tapi tadi aku perabih buah kismis dalam balang (lebih kurang 2 sudu besar) dan aku makan buah kurma".

Aku, "berapa banyak mak makan kurma? 3 biji?"

Makyah, "lebih. dekat 10 biji kot, ntah ka lebih lagi!"

Nak tercabut cuping telinga aku! Dah pesan nabi makan kurma 7 biji sehari dan hanya minum air zam2 tapi dia tak makan makanan lain dah. Maksudnya 7 biji kurma cukup untuk tampung segala zat yg diperlukan untuk sehari. Ini makan kurma, makan nasi, makan buah epal, makan kismis, makan roti...wah....wah...wah....

Bila orang tanya...taktau la pasal apa kencing manis ni takmau lega2, walhal tak makan apa pun. Tak makanlahhhh sangattttttttt.....nanti aku nak p mengadu kat doktor Fatimah (mesti dia tak bagi aku ikut, soh aku p jemput ja bila dah habis check up!)

Macam nak angkut Makyah p pejabat sekali...senang nak pantau apa yang dia makan!

p/s: Makyah mmg bahasakan diri dia sebagai "aku" dengan anak dia yang comel lote nih. Sbb dah biasa dari kecik, bahasa itu terasa mesra bagi kami tapi mungkin kasar pada pendengaran orang lain. Tapi ai bahasakan diri "saya" dengan Makyah....hahahahaa (betul tak tipu!).


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails