Ads @ ACHIQUE

Thursday, November 10, 2011

Yang Mana Satu

Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya Aidiladha walaupun hari berkorban dan bertakbir dah pun tamat.

Cemana raya korang? Ai merentas arah kali ni. Selalunya masa raya orang balik kampung dan ai yang dok kat kampung ni menunggu sanak saudara balik. Sambil dok mengemas rumah sambil dok mengharap jangan adik badik sampai sebelum ai habis mengemas rumah. If tak kena siapkan jawapan dalam kepala kenapa tak kemaskan rumah. Janji ada jawapan. hehehe

Tapi tahun ni tak der situasi macam tu. Ai dan Makyah pulak ke bandar sambut raya bersama anak menantu kat sana. If tanya Makyah, dia akan kata, "anak2 sibuk dok ajak p ke sana (KL) tu yang nak p ni"...

If tanya anak2, jawapannya, "Mak tengen nak raya kat KL"

Uols pikir sendiri mana jawapan yang betul.

Sabtu tengahari ai dan Makyah dah sampai ke umah Bangah kat Bangi. Petang tu dok sibuk buat ketupat daun palas. Semuanya pakai santan kotak (dah nama dok kat bandar). If kat kampung, kena la kupas buah nyioq (kelapa) sendiri pastu kena kukuq or mesinkan nyioq tu. Kat sana senang punya pasal guna santan kotak la. Hasilnya, ketupat Makyah tak lemak dan melekat2 di tangan. Sebab guna santan kotak less cholestrol. Mana sedap less2 ni, lemak berkrim yang diminati ramai.

Kak Mazidah wat nasi dagang. Kuah gulai nasi dagang pun tak jadi sangat sebab santan yang less kolestrol. Yang berkilo2 kolestrol jugak yang sedap. Pengajaran: If nak makan yang berlemak jangan pandai2 p beli santan yang tulis less or low kolestrol lagi teruk if No kolestrol maka no sedap jugaklah.

p/s: Yang asli itu lebih baik. Dulu ai gemuk, den kurus den gemuk balik la sebab itu yang asli kan...kan ke asli tu lagi baik??? :-))

Monday, October 31, 2011

Maruah

Assalamualaikum....

Watpe uols? Jom marking paper......masa bagi kuiz kemain lagiks. Nak marking tetiba jer rasa malas gilak! Tapi kena awat jugak la sebab da jadi tanggungjawab la kan. Wat keje macam ni tensen kan....semua bertapuk di hujung tanduk...huh huh!

Bukan itu yang ai nak cerita. Lately ai bz dengan melawat sedara mara (ada misi rahsia.....sangatttt.....). Masa ai p melawat sorang sedara ni, dah lama sangat weols tak jumpa. Ai pun makcik nih dah tak kenal sebab dah gebu sangat. Gemuk la tu. Makcik ni bole kata orang kaya. Masa muda2 dulu selalu p oversea melancung. Umrah pun takyah cakap la tapi very humble. Hasben dia baru meninggal (setahun lebih kot). So masa jumpa dgn Makyah banyak la depa borak. Sebab Pakdaq rapat dengan hasben dia.

Dia cerita kadang2 pagi, dia breakfast kat luaq ja. Tapi if sorang2 mesti dia takpi makan kat kedau. Ada kawan dalam dua tiga orang baru jadi.

Dia pesan, kita orang perempuan perlu jaga maruah diri. Gelak jangan kuat. Melawak dengan lelaki jangan pompang2....ada cara dan etika dalam gurau senda. Jangan biar orang senang buat lawak dengan kita (maybe memperlekehkan kita). Biar orang pandang kita sebagai orang perempuan yang bermaruah, yang ada adab. Bila depa jumpa depa ada rasa hormat. Tegur pun ada adab tidak sembarangan. Kata dia, kita yang menentukan diri kita. Harga kita, kita yang letak. Kalau tengah jalan orang boleh dok phewwiittt kita maksudnya orang takder rasa hormat dengan kita.

Apa yang orang pandang kita mungkin itulad kita yang sebenarnya. Muhasabah.......Jangan terlalu mendongak ke langit, lihat juga bumi hijau yang dipijak!


Sunday, October 30, 2011

Dunia Makin Maju GCT

Assalamualaikum....

Situasi: Hangat aka panas
Ruang lingkup: Tiada peng udaraan dan ai berpeluh hingga ke kaki
Penyelamat: Bangun dan on kan kipas....tu lah sapa suruh kedekut tanak pasang kipas kontrol...padan muka sendiri!

Dah lama ai godek dan terjumpa fail ni tapi dah nama malas nak menaip so postpone sampai terlupa nak postkan...

Ai ada 8 orang anak penakan (anak sedara). Nana - 11 tahun, Idah dan Hannah 10 tahun, Syafiq 7 tahun, Bangah 6 tahun, Qlah 2 thn ++, Isha 1 tahun ++....
Yang dah besar2 ni dah pandai mengarang cerita, buat cerita dan imaginasi. Ada satu hari depa dok tanya ai, "makcik tau tak apa itu GCT?"

Ai tanak la kalah kan....terus teka macam2 tapi semua tak betul. Malam tu dengaq depa bisik.....yesssss ai no oredi. GCT - Geng Cucu Tokwan. GCTP - Geng Cucu Tokwan Perempuan. GCTL - Geng Cucu Tokwan Lelaki...Sabau jelah... Kat bawah ni ada lagu tema diorang...siap buat dalam Mc Powerpoint lagi.......ai dulu besaq tu menulis atas kertas lukisan boleh la....

layan..........




Sunday, October 02, 2011

Mampukah Kita sebagai Umat Islam???

Question:

Was Islam's "perfect man" sexually restrained?

Summary Answer:

Muhammad had sex with just about anyone he pleased, thanks to Allah's extraordinary interest in his personal sex life, as immortalized in the Qur'an.

Although the Qur'an didn't appear to have enough space for topics like universal love and brotherhood (which Muslims sometimes insist are there, but aren't), the list of sexual partners that Muhammad was entitled to is detailed more than once, sometimes in categories and sometimes in reference to specific persons (Zaynab & Mary).

Muhammad was married to thirteen women, including eleven at one time. He relegated them to either consecutive days or (according to some accounts) all in one night. He married a 9-year-old girl and even his adopted son's wife. On top of that, Muhammad had a multitude of slave girls and concubines with whom he had sex - sometimes on the very days in which they had watched their husbands and fathers die at the hands of his army.

So, by any realistic measure, the creator of the world's most sexually restrictive religion was also one of the most sexually indulgent characters in history.


Korang baca dengan teliti apa yang ditulis di atas. Dan banyak lagi kat sini. Ai tengah cari tentang a way of life of our prophet, Muhammad s.a.w. Buka webpage ni baca dan teliti den ai pikir, Adakah ai mempunyai ilmu yang cukup untuk mematahkan setiap ayat bicara dalam webpage ni. Kita umat Islam tahu perkara ini tidak benar dan mereka telah memanipulasi setiap ayat dalam hadith dan sirah. Tapi ai tengah pikir sama ada kita mampu untuk berdebat dengan mereka yang mengkaji dan menjadikan ia sebagai satu realiti berdasarkan hujah yang diwujudkan sebegitu kukuh.

Kita perlu menjawab berdasarkan hadis dan sirah dan perlu menjelaskan mengikut kacamata dan pengertian Islam yang sebenarnya. Mampukah kita sekiranya ilmu di dada hanya setakat cukup untuk berkata "aku beriman kepada mu Ya Allah dan aku juga beriman dengna Rasulmu Ya Allah". Tiada kajian yang lebih lanjut tentang itu.

Ampunilah aku Ya Allah atas kedaifan dan kefakiran ilmu di dada ini. Membaca itu sangat dituntut bagi memenuhkan ilmu di dada. Jom baca buku........




Saturday, October 01, 2011

SAYANG vs MARAH

Assalamualaikum....

Orang cakap marah tu tandanya sayang. Best kan if dapat jadi orang kesayangan. Pasti berbeza dari segi layanan dan perhatian berbanding orang yang biasa2.

Waktu seronok mesti best, apa yang kita buat semua terasa best. Tapi korang perasan dak, kita ni cepat jauh hati or terasa hati dengan insan yang paling kita sayang. Contohnya bila kawan2 kata kita ni banyak cakap kita tak kisah pun. Siap boleh balas lagi ayat2 yang kawan bagi....nak menang jer...darah pahlawan katakan. Tapi if insan tersayang kata kita ni banyak cakap, rasa macam jauh hati sgt.....yelah paham, kita ni banyak jer kekurangan.

Contoh ke2, if orang biasa2 di hati kata, takyah la ikut nanti tak muat nak letak barang dalam keta sebab nak beli banyak barang. Lagipun nanti penat sebab banyak tempat nak singgah. Kita pun iyakan ja...dalam hati best jugak tak ikut, boleh aku lipat baju or mop umah segala... Tapi bila orang tu kita sayang lebih sket, n dia tak bagi ikut mula la nak terasa sampai satu hari. Terus tarik muka n tanak cakap seharian. Bila orang biasa2 di hati keluar tak bagitau kita buat tak kisah ja...dalam hati, ada la kot keje dia, satlagi dia balik la. Tapi kalau orang yang kita sayang keluar tak bagitau, kita terus tambah merajuk sehari lagi...

Letih kan.....kita rasa snagat letih, tapi bila kita yang buat perangai macam tu, orang lain pulak rasa letih. Kesian kat orang lain.... :-D

Friday, September 30, 2011

Demi Keselesaan itu

Assalamualaikum...

Sometimes aku taktau nak tulis apa dalam blog ni. Bila aku merempan or menulis tentang ketidakpuasan hati, banyak pulak yang terasa. Aku ingat takder orang nak intai blog ni tapi ada jer yang nak baca. Kadang2 mmg aku nak meratus segala kat sini tapi entahlah...... Sebab tu aku da jarang2 menulis sebab ada yang tegoq kata bagus sangat ker dok citer aib orang.

Walaupun tak cakap nama secara direct tapi yang rapat dengan aku mesti boleh teka sapa nama yang aku dok kata kagt dalam ni. Bila mai mood nak marah tak best la nak guna 'ai' segala....'aku' jugak yang best.

Nak cakap pasal selesa. Kita bila dah keje mesti nak rasa kehidupan yang selesa. Rumah yang selesa, kerja yang selesa, pengangkutan yang selesa. Tapi untuk orang macam aku, aku kena menyimpan duit berdikit2 untuk keselesaan itu. Mungkin 7 hingga 8 tahun baru boleh nampak keselesaan yang aku nak. Sebab baru cukup duit dan keupayaan untuk menzahirkan apa yang aku rasa selesa. Tapi yang aku heran ada yang dia tak kisah pun nak meyimpan, yang dia tau dia nak. Macam mana nak buat untuk dapatkan benda yang dia nak, orang lain kena pikir bagi pihak dia. Aci ker? Ko ingat aku ni apa! Tukang siapkan kehendak ngko ker!!!!

Memang la aku ikhlas jer selama apa yang aku buat. Lagi satu sekarang ni aku rasa apa yang aku boleh bagi untuk makyah selesa, yang tu yang jadi keutamaan aku. Walaupun aku perit nak sediakan, insyaallah itu akan jadi first priority. Biar makyah nampak macam aku berkeupayaan untuk tunaikan hajat dia. Walaupun aku jenuh pikir cara, dia tak payah tau. Aku tau cukup. Yang makyah tau, apa yang dia nak (if reasonable) dia akan dapat. Tapi kalau nak beskal mmg aku tak beli la sebab ada hati nak bawa beskal p pekan Penaga.....kete banyak tu. Dah la ada darah tinggi, tak pasal2 je...ngeri nak pikir.

Aku tak paham orang yang tak bleh pikir bila dia nak sesuatu. N dia tak boleh nak bajet apa yang dia ada dengan kehendak yang dia nak penuhi. Maksud aku duit atau gaji yang dia ada dengan kehendak dia yang very the class one. Mungkin aku terlalu konservatif. Mungkin jugak kedekut sebab bila aku belanja banyak je dalam satu hari, aku jadi angin n tanak cakap dengan orang. Konon2 menyesal ke apa ke....tapi lepas tu aku belanja tak ingat dunia balik.

If ko nak rumah ko tu fully aircond, ko kena pikir lepas ni ko cukup tak duit nak bayaq bil elektrik n nak maintenance aircond tu. If ko nak keta Merc, ko mampu ke nak isi minyak dia. Jangan sampai dapat gaji hari ni, lusa gaji lincin. Lepas tu nak makan, takkan nak makan pucuk ubi belakang rumah ja tiap2 hari. Aku nak jugak kailan n carrot organik. Pastu bila mak ko sebut dia nak mintak belikan barang, ko balik jer rumah, ko claim. Kan ke dah keje, malu la nak claim2.....kan...kan...kannn..........

:-((


Sunday, September 25, 2011

"**MELAYU or ME...LAYU**"

Ntah nak tulis tajuk apa sebab macam2 bermain di kepala.

1st sekali nak ulas pasal Perniagaan orang Melayu. Ai tak berniaga tapi abah ai berniaga. Daripada arwah abah macam2 kita boleh tengok.

1) Peniaga - dalam subjek perdagangan dia pernah kata, peniaga mesti jujur dan amanah. Tapi kat mana istilah jujur dan amanahnya bila kita nak ikan sekilo tapi depa timbang 950gm? Ai membesar dalam situasi timbang menimbang (sekarang timbang berat ai jer...makin naik so maksudnya makin maju!). Ai selalu tgk orang yang timbang manual n timbang tak cukup so bila nak beli brg sekarang ai selalu tak percaya bila tokeh kedai timbang. Mesti belek sekali. Sampai pakcik2 jual ikan kat pasar meluat dgn ai....huhuhu.....Abah kata if timbang tak cukup sok kat akhirat kita kena siat isi untuk dicukupkan timbangan yang kita buat tak cukup tu. Cukup la kot nak bagitau kat budak2 if kita tak jujur maksudnya kita kena balasan yang dahsyat kat akhirat dan ada yang Maha Berkuasa tengah tengok kita buat kerja. Sekurang2nya ia membantu untuk didik ai.

2) Customer - if peniaga melayu deal dengan customer yang mainly pun melayu, depa suka berhutang. Tahun pertama sebab anak baru sorang so bulan2 hutang mesti akan siap langsai. Tahun kedua anak bertambah jadi dua dan gaji hanya bertambah seratus saja so hutang dah bayar kadang2 langsai kadang2 separuh. Tahun ketiga, anak jadi 3 orang terus bayar tak pernah hanis tiap2 bulan. Perbelanjaan makin tinggi tapi pendapatan di takuk lama.

3) Modal - Abah pesan modal mesti cukup. Tahun pertama sampai tahun ketiga adalah tahun untng rugi dan balik modal. Maksudnya 3 thn pertama ni kita kena cukup struggle dan pastikan modal mencukupi sebab kadang2 tempoh 3 tahun pertama hanya cukup2 balik modal je. So kena bersedia untuk setiap kemungkinan. Tapi if tahun pertama tu dah untung riban2 jangan gelap mata dengan duit keuntungan. Jangan belanja tak tentu hala lagi, Fikirkan sampai bisnes betul2 stabil. Den baru boleh ambil portion keuntungan sebagai upah bagi diri sendiri. Kena tetapkan gaji untuk diri sendiri...Jangan biasakan diri ambil lebih. Disiplin dan yang lainnya buat modal tambahan untuk besarkan perniagaan.

4) Jangan sampai orang hilang kepercayaan. Jangan berjanji if tak bleh nak laksanakan. If dah janji buat betul2. Jangan ambil kerja den buat sambil lewa. Walaupun ko dah bertapak 5 tahun n bisnes ko sangat kencang, belum tentu ko bertahan lagi 5 tahun lepas ko buat semua keje sambil lewa. Kerja itu amanah!

5) Percaya hanya pada diri sendiri - orang lain percaya2 harap tidak! Dan sebab itu ada orang kata ai ni tak bleh jadi orang atasan satu hari nanti sebab sifat delegate kerja ai tu sangat kurang. If kita dah delegate kita nak orang tu buat kerja tapi if kita suruh orang buat kerja, kerja tu di bawah par expextation kita yang merana! Kat sini ai belajar something. Maybe boss yang kuarkan arahan tak lengkap or assignment yang diberi tu tak sesuai dengan orang yang disuruh. Bos kena belek diri sendiri dulu den baru boleh hukum anak buah!...If keje kita dah sehabis baik n anak buah yang silap so boleh lah disalahkan anak buah tu!

Ikutlah cara Islam if nak maju dalam perniagaa. Semua telah digariskan dengan lengkap dan terperinci. Jujur dan amanah. Insyaallah sedikit pun kepercayaan customer tidak akan dimainkan. Aku dah tak larat nak jadi kastemer yang kaki komplen.... :(

Friday, September 09, 2011

Duit Raya

Ada orang bagi sampul duit raya tertera RM7,000. Ai tanya tiga kali untuk sahkan amaun. Banyak tu! Orang tu mengangguk untuk mengiakan pertanyaan ai.

Tak puas hati ai kira. Jumlah dalam sampul RM700.00

Pengsan!......

Moral of the story: Better kira depan orang yang bagi ko duit. Mana tau cara dia tulis amaun tak sama dengan cara ko....

Friday, August 26, 2011

Anak Sedara

Anak kekbah @ puan adiebah. Tunggu makcik p melawat na...tak sabaq nak cubit pipi. Yeehaaaa............

SAHUR

Hari ni sejarah berlaku setelah 26 hari umat Islam berpuasa. Kat umah ai ni ada 3 orang ja. MakYah, ai, dan anak mone Makyah si Kosem.

Selalunya bila bangun bersahur, Makyah akan kejutkan anak mone dia tu sampai bangun. Ai berbulu je dalam hati tengok orang tua ni dok p berkali2 kejut. Last2 ai bagi henfon ja...soh tepon dari dapuq. Buleh pakai jugak idea tu.

Pagi ni, lepas makan segala, ai p mandi. Kira dalam pukul 5.30. Naik mandi dah pukul 5.45, tengok si anak mone Makyah takder. Tanya Makyah, Makyah kata dah takmau mangkit (bangun) biaq p kat dia. Pestaim Makyah buat tak heran anak mone dia tak bangun sahur.

If Makyah kejut mmg blembut je...panggil nama, gosok2.....If ai kejut, mula2 panggil nama, lepas tu tanya nak bangun ke tak (pitching tinggi sikit dah!).....ketiga...woi!nak mangkit ke dak ni! keempat - lantak p kat hang if hang takmau mangkit. Banyak lagi keje aku kat dapuq.....tidoq la puas2. Aku tak sakit hati nak kejut, ko pun tak sakit telinga dengaq aku memekak pagi2. Done keje aku!

Kakak mithali mmg macam tu, kena ajaq adik tu berdikari.....cuba la bangun sendiri, jam tu dok memekak dari pukul 5 kat sebelah telinga takkan tak dengaq. Siap dua jam loceng lagi tambah dengan 2 henfon yang disetkan alarm. Lepas ni kena cari jam loceng yang boleh ketuk kepala sekali if tak bangun...bukannya dok bunyi saja!

Tuesday, August 23, 2011

Aku atau Engkau?


Uits...

Dah kol 8.20pm. So ada dalam 20 min lagi nak menulis. Satlagi ai nak kene jadi drebar hantaq Makyah p masjid.

Tadi dalam kol 2.20pm, diebah msg kata .... "Dgn ini diumumkan, adiebah telah selamat operate dpt gurl 2.8kg je"


Kenapa 2.8kg je? Yang dekat2 20 kg lagi p mana? Dia jawab "air n lemak"......takper nanti kita diet sama2 yer kekbah.

Ni gambaq dia masa tengah peknen


Gambaq lepas bersalin belum ada lagik sebab dba bersalin di kampung. Later2 ai upload bila dah p melawat dia n bb.


Ai nak tanya cemana uols tahan perasaan marah?
* Marah jer?
* Diam?
* Istighfar?
* Let it be........

Darah pendekar makin lama makin membuak dalam diri. Pantang tercuit sket ai mula nak mengamuk! Manusia sebelum dapat janji melambung ke langit. Bila dah dapat, separuh langit pun belum tentu dapat diselesaikan. Contohnya kawan ko janji nak pinjam keta n lepas hantaq balik nak isi minyak penuh. Esoknya, masa nak naik keta, tengok2 minyak tinggal setakuk jer lagi. Macam2 perangai ada. Bila tanya naper tak selesaikan keje...tokeh kata dia dah suruh anak buah dia mai buat keje tapi anak buah tak datang. Bila tanya anak buah, anak buah kata tokeh tak beli barang so keje tak bleh jalan. Mana satu ni wei!!!! Bulan posa ni cer cakap betul2, takyah nak berdolak dalih. Lagi dua minggu if keje tak jalan jugak ai tau la nak buat cemana...whether ai yang loss or uols GET LOSS!

Saturday, August 20, 2011

Tepung Gandum


Assalamualaikum semua.......

Weekend ni, ai merajinkan diri wat biskut tapi ada barang2 yang lupa nak beli. So dah alang2 si Kosem tu kluar, ai pesan kat dia a few barang. Antaranya tepung halus or superfined cap blukey. Semalam masa nak buat adunan, ai pun p la cari superfined flour yang ai pesan. Punggah punya punggah ai jumpa ni ja.....
Gambar dari google

Yelah cap buekey jugak!

Monday, August 15, 2011

ANak ...

Hari Sabtu lepas ai singgah kedai buku. Masa tgh pilih buku tu ai ternampak ada 2 orang anak lelaki tengah temankan mak dia nak cari tafsir quran. Anak tu sempat ambil buku dan membaca sepintas lalu. Topik yang dia baca kuat2.....adalah bagaimana mahu memilih calon suami untuk anak perempuan.


Adik : Mak dengaq ni. Dia kata if nak kahwinkan anak perempuan, janganlah kau kahwinkan dengan lelaki yang jelek mukanya. (dia ulang 3 - 4 kali).

Abang: Bukan mak pak yang nak kasi kahwin dah anak perempuan dia yang tergedik2 nak kat lelaki muka macam tu, dia nak buat cemana......hang ingat dia suka anak dia kahwin muka stok pecah rumah ja?

Pilihan di tangan sendiri kan tapi Allah maha menentukan. Yang muka tak baper nak hensem tu mungkin hatinya superb BAIK!


Friday, August 12, 2011

Tanggungjawab...

Assalamualaikum...

Mata ai takleh nak lelap. Nak wat keje lain tak best sebab tadak nafsu. Jangan pikir lain ye...nak makan takder nafsu nak makan sebab dah sangat kenyang.....nak buat soalan final takde idea mari so baik ai hapdet je blog nih.

Tadi masa tengah ngajar tengok mata students ai dah makin kecik....semakin lama lagi layu. Dah depa bagi signage macam tu takkan nak teruskan mengajaq kan...so ai mula la bukak cerita. Salah satu cerita pasal tanggungjawab. If ditanya kat depa setiap satu perkara pasti depa tau jawapn dengan betul. Contohnya pasal sahur....kenapa kena sahur, kenapa sebaik2 sahur adalah di hujung waktu...semua tau sebab apa tapi yang bangun sahur ada la 4 ke 5 orang. Hok lain tau tapi tak praktik.

Tanggungjawab yang selalu kita lupa adalah pada diri sendiri. Jaga diri kita sebaik yang mungkin supaya kita sihat den barulah kita boleh jalankan kehidupan dengan penuh bermakna. Kadang2 kita lupa makan tapi kita selalu tanya orang lain dah makan ke belum. Kita tanya orang dah solat belum tapi kita sendiri tak solat lagi....kita marah orang sebab tidur lewat tapi kita sendiri yang tidur lagi lewat tak hengat.

Mak kita pesan supaya kita belajaq rajin2 and mak kawan kita pesan tolong tengokkan anak dia sama masa dok belajaq nih. Kita lupa apa yang mak kita pesan dan kita hanya ingat apa yang mak kawan kita pesan ja. Sebab tu kita kapel ngan anak mak kawan kita tu sbb mak dia soh tolong jaga....Huh!!!!!

Bila nak kawen tetiba jer kita cakap hal tanggungjawab. Kena tanggungjawab ke atas encik somi dan puan isteri. Tapi sebelum tu ada tanya ke diri kita, itu je ke tanggungjawab yang ada. B4 nak kawen, kita jadi anak kepada mak kita kan...tanggungjawab tu jangan cek lupa noooo, if kita tu lelaki and ada saudara perempuan yang tak kawen lagi pun kita kena ingat, saudara perempuan tu di bawah tanggungjawab kita. Ada penah tanya saudara perempuan kita tu sakit ker, ada pape masalah ka, ada duit ke tak nak belanja, ada benda boleh tolong ker........opss lupa, saudara kita tu dah besaq panjang, so dah pandai jaga diri sendiri or dengan kata lain dia dah boleh bertanggungjawab ke atas diri sendiri.

Hidup ni terlampau singkat untuk dibebani dengan permasalahan...........hidup jelah dengan tenang supaya bila tiba hari kita untuk 'pergi' dari dunia ini biarlah orang sedar kepentingan kita bukannya orang rasa sangat lega bila kita dah tak ada. Insyaallah.




Tuesday, August 09, 2011

Orang Tengah

Assalamualaikum....

Salam Ramadhan buat semua, tak terlambat kot nak ucapkan selamat menyambut Ramadhan Al mubarak...mana la cek tau kot2 ada yang baru nak mula posa? huhuhuhu

Dah lama takder entry kat sini. Bukan bz bebeno, rajin je jengah kawan2 di alam maya. Tengok si comel lutfi p jalan2 ngan mak dia, bukak blog2 masakan yang kat tepi kanan sidebar tuh, and dapat satu blog baru. Dia punya taraf bahasa mmg syok layan, boleh terkikih gelak sorang2....TTM. Tapi blog sendiri nak hapdet jawapan nehiiii sebab malas nak karang. Dua tiga menjak ni darah marah melonjak2 dalam badan. Sebab tu tahan tanak maki dalam blog. Kunun sabaq habis la...

Korang tau ker maksud jadi orang tengah ni? Bukannya orang yang dok kat tengah2 di antara 3 orang yer...Kadang2 bila kita nak buat satu2 kerja kita tak mampu maka kita subkan kepada orang lain, yang tu pun boleh jadi orang tengah. Kerja tu pulak more kepada nak cakap sesuatu kepada pihak yang satu lagi tapi macam tak mampu nak cakap. Contohnya Makyah nak tegoq something dengan ai tapi dia mintak Qosem gitaw ai (ke terbalik???)...

Tapi risiko jadi orang tengah pun banyak jugak. Katakanlah Makyah mintak Qosem tegoq ai supaya rentikan tebiat dok kuar malam n melepak kat kedai jiran sebelah rumah yang jual char keow teow sampai pukul 12.00 tengah malam baru balik.

Bila Qosem tegoq ai (Makyah ada masa scene tegoq menegoq berlaku) dan ai tanya balik "Pasai apa mak tak suka saya balik lewat, bukan p mana pun, ada ja kat kedai Mie Gendut tu. Tak caya mak p tanya kat abang lah".

Den Makyah jawab, "kalau p kat kedai Mie Gendut takpa la.....jangan dok p tang lain sudah la!"

Tak ker Ai jadi menyampah tahap gaban kat Qosem sebab dia dok tegoq ai walhal Makyah kata takpa! Ni la bahayanya jadi orang tengah. Kat belakang Makyah dah cerita sebakul siap dengan apa yang dia rasa, bimbang n macam2 lagi. Tapi bila orang tengah tu dah sampaikan kat orang yang perlu ditegoq tu tetiba pulak dia kona cerita kata ikut la macam mana pun......mak takpa!

So orang tengah kena ada dua ciri tambahan....ye aku mmg busuk hati (suka masuk campur dalam hal orang) dan kena jadi kurang baik (a.k.a sedikit je jahat)

Saturday, June 25, 2011

Kuih Lapis lemak berkrim

Assalamualaikum...

Korang buat apa petang2 ni? Ai adalah mood memasak. So memasak kuih lapis. Punya la gugel resepi sebab Makyah punya resepi adalah agak2. If ai agak2 kuih lapis jadi kuih talam la.

Resepi ambil kat sini


Bahan-bahan

1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum (ai campur tepung gandum, tepung jagung dan tepung sagu)
  • 1 cawan gula (kurangkan jadi 3/4 sebab ai buat manis sangat)
  • 1 st garam
  • 2 paket santan serbuk (ai guna santan asli - 4 cawan, so takpayah tambah air dah. Pastikan santan cair)
  • 1 st minyak masak
  • 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
  • 4 cawan air

Cara-cara

  1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
  2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
  4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.** Ai tak letak plastik.
  5. Lepas 5 minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
  6. Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20 minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
  7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
  8. * Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak


Hasilnya: Gambar kuih lapis adalah takder sebab dah masuk perut. Wat setengah je dari adunan di atas so nipis je lapisnya. Tapi tang gula tu WAJIB kurang sebab sangat manis. Jadikan 3/4 ataupun kurang lagi.


Ai pasan resepi kat dalam internet ni memang best if dicuba tapi tang garam gula memang kena adjust sendiri if tak dia akan dapat sukatan yang tuan punya resepi suka makan bukan kita punya kegemaran.

Tuesday, June 14, 2011

Beremba bukan Berlumba

Assalamualaikum...

Sapa kat sini orang utara? Angkat tangan cepat! Cover2 jangan angkat tinggi sangat nanti boss korang tau korang mengular buat kerja sebab dok layan tenet.

Orang2 utara tau ka apa maksud beremba? Or orang kampung ai je guna istilah tu...

Beremba bukan maksudnya berlumba. Berlumba membawa maksud berlawan untuk sampai dahulu...contohnya Lumba basikal, sapa sampai dulu maka dia dapat no. satu. Paham kan? Banyak jenis lumba, LUMBA KAKI, LUMBA BASIKAL, LUMBA MOTORSIKAL, LUMBA MOTOKAR (tok ai suka sebut motokar instead of kereta), semua bertujuan nak tengok sapa jadi pemenang.

Beremba takder kaitan langsung dengan berlumba.



Gambar orang berbasikal kat atas tu adalah contoh yang boleh menggambarkan perkataan beremba.

Contoh ayat baku: Mereka berbasikal secara beriringan dalam kumpulan, perbuatan itu boleh membahayakan nyawa mereka.

Contoh ayat ai: Depa tu naik basikal beghemba-ghemba (bunyi r dalam bahasa utara ghe), sat lagi kalau kena langgaq sapa la yang susah.

Beghemba juga boleh digunakan sekiranya dalam situasi berjalan kaki. Selalunya dalam kumpulan tu melebihi dari 2 orang la baru orang guna perkataan beremba.

K, sekian pelajaran untuk hari ini.

Monday, June 13, 2011

Fesbuk or tempat menyibuk?

Assalamualaikum...

Dulu ada friendster, ingat dah canggih abes bila ada friendster tu. Add la segalanya.

La ni ada fesbuk....best jugak. Member yang tak pernah jumpa dekat 20 tahun (member sekolah rendah k), ai tak tua sangat noks...kang nanti ada pulak yang p tambah umur ai lepas SPM dengan 20 tahun, tua la mokcik!

So kita pun dok add la, tanya khabar bagai. Ada member yang dulu dia meluat giler kat kita and rasa meluat tu boleh dia bagitau kat kita melalui message FB (baca meluat = suka). Kuang...kuang...kuang....

Tapi bila ko sangat femes, maka ramai plak yang dok bagi msg kat msg box kata sombong tak approve. Nak approve cemana beb, nama letak Naruto Dewa. Gambaq langsung takbleh view konon private habes, so cemana ai nak kenal. Orang yang ai kenal mungkin nama dia Maisarah binti Mustamam or Ahmad Zulfikar bin Aziz...so if dah letak nama Naruto Dewa, ingat ai nak approve....Kang tetiba dok jual direct selling lak.

Lagipun ai tak baper rajin bukak FB. Kadang2 jo. So if ai tak approve jangan la sedih. Tetambah untuk x student. Kadang2 ai ada announcement yang tak baper best nak buat dalam FB so if uols baca macam tak best. Apa kata if cikgu achique bukak satu lagi FB khas untuk xstudents. Bole la uols pun nak announce apa2 guna platform tu. Tunggu bila ada keRAJINan Naruto tahap Dewa dulu.

Buat entry macam ai femes satu dunia. Just nak menjelaskan kekeruhan yang dok kata cikgu achique ni sombong tak approve students dia. Dah banyak students yang ai approve, yang tak approve jangan kecik ati noooo.....

Mahu Kurus?

Assalamualaikum...

You all nak kurus tak? Pandai main gelung? Main gelung rotan tu boleh kurangkan ukurlilit pinggang tau. Dan sebenarnya bleh kuruskan kaki jugak.... Ai tak pandai main tapi ai ada tok guru hebat punya..


Tada........

video


dan satu lagi....beri tumpuan dekat last2 tu, cemana nak gunakan gelung untuk kuruskan kaki anda...


video

Macam tu je kalau makcik nak main gelung. Senang sangat. Saya pun tahu main, makcik kan lagi besar dari saya, mesti la lagi pandai main dari saya.....ok.....

Sunday, June 12, 2011

Keadilan...

Assalamualaikum.............cakkkkkkkkk.......


Lama bebeno tak menulis. Takder apa yang sibuk pun. Cuti sekolah pun dah berakhir. Kita p sekolah semula esok.

Kenduri pun dah selesai. Macam2 majlis di cuti sekolah ni, ada yang nikah, kawen bertunang, berkenalan, merancang nak kawen....ehhhh...

Adil...cemana kita nak ukur keadilan?

Situasi 1: Sepasang suami isteri yang berasal dari negeri yang sama. Bila sekali balik kampung, boleh balik kedua2 belah. Dah cuba bahagikan seadil mungkin, 2 hari umah mak isteri, dua hari sebelah mak suami. Tapi jumlah cuti 5 hari. Hari ke5 nak p umah sapa....so cemana nak tentukan? Baling duit syiling? One two som?

Situasi 2: Seorang ayah belikan sebungkus air kelapa. Tapi ada anak dua orang dan suruh kongsi sama rata. Nak judge sama rata cemana? Bilangan sedutan atau balik kena sukat dalam cawan matrik?

Situasi 3: Soal tanah pusaka. Seorang ayah telah tinggalkan 5 bidang tanah kepada 5 orang anak lelaki. Bagaimana nak bahagi sama rata dan adil? Bahagi seorang sebidang? Tapi ada tanah yang kedudukannya di tepi jalan besar, ada tanah yang berpaya dalam hutan, ada yang tanahnya sempit tetapi memanjang, ada yang setengah hektar, ada yang satu hektar....bagaimana mahu adil dan sama rata?


Di sinilah perlunya bertolak ansur...lagipun itu tanah usaha bapa bukan anak2. Anak2 hanya menerima, tetapi jika diungkit dulu dialah yang mengerjakan tanah tersebut, sekiranya bapa takder tanah nak kerjakan apa? Kerjakan tanah orang dan claim itu tanah kita?


Surah Al-Kahfi: 46 yang bermaksud, “Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan”, bahwa harta kekayaan dan anak wajar menjadi perhiasan dunia yang mententeramkan pemiliknya karena pada harta ada keindahan dan manfaat, sedangkan pada anak ada kekuatan dan dukungan. Namun demikian kedudukan keduanya sebagai perhiasan dunia hanyalah bersifat sementara dan bisa menggiurkan serta menjerumuskan.

Maka sangat tepat jika ayat “Sesungguhnya hartamu dan anak-anakmu adalah fitnah (bagimu), dan di sisi Allah-lah pahala yang besar. (At-Taghabun: 15)

dan ayat “Hai orang-orang beriman, janganlah hartamu dan anak-anakmu melalaikan kamu dari mengingat Allah. Barangsiapa yang berbuat demikian maka mereka itulah orang-orang yang merugi”.(Al-Munafiqun: 9) menjadi pengingat jika kemudian terjadi harta dan anak justru menjauhkan pemiliknya dari Allah swt.


Tepuk dada tanya selera..."Ya Allah, aku berlindung kepada Engkau dari fitnah yang menyesatkan"

Sunday, April 03, 2011

Yang dan Bi....

Tadi ai terdengar satu perbualan...

*** Apa yang pompuan cakap, ai agak je sbb ai dengaq yang lelaki jawab ja....

Pompuan: Watpe??? P mana??? Bape kali dah kol tapi tak angkat.

Lelaki: P mandi yang den solat.

Pompuan: KoL baper nak kuar umah? (depa nak p kenduri umah member depa).

Lelaki: Bi nak kuar la ni yang....jap lagi bi sampai.


Pestaim ai dengaq Bi and ayang. Dulu kami and sayang, pastu abang and sayang sekarang sudah naik tarapppp........Bi and Sayang....


Apapun asalkan bahagia dan tahu batas2 pergaulan.

Saturday, April 02, 2011

Eksiden

Assalamualaikum.


Tarikh: 1 April 2011 (Jumaat)
Masa: 6.30 petang
Lokasi: Highway menghala ke Sungai Petani.
Tujuan berada di atas highway: Dari tempat keje, nak balik umah.
Dalam pikiran: Nak makan (ehhh...)


Masa tu ai tengah drive dengan kelajuan yang sederhana sebab ai ada kat lane tengah, if lane paling kanan itu baru sangat laju...hehhe....tetiba keta ai tak function. Ai tekan pedal minyak tapi keta tak gerak laju. Stereng pun dah tak bleh nak pusing. Dah naik warning batteri ngan air tu....cemana ni!!!! try masukkan gear satu n tekan pedal minyak.....tokleh jugak..terus bagi emergency light dan dengan pergerakan yang ada (momentum dari kelajuan yang sederhana tadi) terus ke sebelah kiri sedikit demi sedikit. Betul2 cecah lorong emergency terus ja keta benti. Alhamdulillah.


K tarik napas, kuar napas.....kita cuba start keta lagi sekali. Yes buleh......tup...mati plak...try sekali lagi hidupkan enjin....gagal.... Dalam hati, bateri keta ka? Baru tukaq tak sampai setahun pun lagi. Takper. Kol Paklong (rakan setugas di tempat keje) sebab ai nampak dia kat opis tadi dan Paklong kata dia tunggu nak punch card kol 6. So mesti Paklong ada kat belakang dan dia akan guna jalan yang sama. dah kol n bagitau keta rosak, baru nak letak fon....tengok dalam cermin belakang, ada moto datang dengan lajunya...tummmmmmm..................kaca bersepah. Gigil kaki guee............. Nak kuar keta ke tanak...nak kuar ke tanak.....kaki gue tengah gigil ni. Lepas selawat, dan baca doa Nabi Noh, n tarik napas beberapa kali, ai kuar. Tengok orang yang langgar keta ai, terbaring dan darah kuar dari hidung dengan banyaknya. Ai terus ke tepi jalan. Nan kol (nan ni pun rakan sekerja gak)...dia kata dia dah kol towing car. So just tunggu jangan ambil mana2 towing car. Ok.


Den En. Abu benti keta. Encik Abu ni dok sekampung dengan ai dan rakan sekerja jugak. Paklong tak muncul lagi. Rupanya Paklong yang kol Nan dan En. Abu sebab dia dengar bunyi dentuman sebelum letak telefon. Masa dok tunggu ambulans mai, ramai sangat mat2 motor dan orang benti keta nak tengok apa yang jadi. Ada yang mai marah ai kata ai brek mengejut dan benti tak masuk lorong kecemasan sepenuhnya. Ai senyum dalam berbara. Seb baik ada pakcik yang follow belakang motor yang langgar tu. Pakcik tu kata:
"Kak ni tak salah"
"Budak ni bawak motor tak pandang depan"
"Dia tengok sebelah kiri dan bawa sangat laju"
"Keta kakak ni dah pasang emergency light dan nampak dari 50 meter lagi"


Seb bek ada orang tolong xplen. Ai ceta dua kali jer, den ai soh adik runner tu citer. Malas nak panjang lebar. Ramai je baik nak 'tolong'. Tolong buat report, tolong nak hantaq rumah, tolong nak towing keta, tolong nak bereskan apa yang jadi dan tolong keta masuk bengkel. Mujur kawan2 (Paklong, En, Abu dan Nan) cepat bertindak so takder panik sangat. Walaupun kecut perut ai berlakon kool sampai ada yang kata "kak ni kool betul". Kalau pompuan lain gelabah giler......Kak nak terkencing terberak sebenarnya dik tapi kak pura2 rileks....anugerah oscar punya aku berlakon. Uols tengok dulu gambaq kat bawah.


Cermin keta pecah kena helmet dia.




Bumper kete ai...................waaaa.......

Keadaan moto budak tu.






Ulasan kejadian:

1) If keta uols rosak tengah jalan, if berdaya drive ke lorong kecemasan (bahu jalan di sebelah kiri)

2) Keluar dari kereta dengan segera. Jangan lupa ambil barang berharga dan kunci kereta

3) Letakkan tanda kecemasan (kon segi3) 50 meter dari keta yang rosak.

4) If takdak kon segi3 letakkan apa2 tanda untuk memberi isyarat kepada pemandu lain yang uols ada masalah..Ai rasa bunyikan hon pun ok.....untuk memberikan isyarat yang keta uols tersadai kat situ.

5) Hubungi kawan or sesapa yang paling terdekat yang boleh memberikan bantuan segera.

6) Jangan berjanji or memberikan persetujuan nak ambil khidmat towing car dari sesapa. Pastikan ada orang bersama den baru wat keputusan. If tak uols mmg nak kena ketuk....akan banyak orang yang datang yang nak cuba 'tolong'. Ikut rezeki masing2.

7) Clearkan semua barang, tak kira berharga atau tak dari keta anda sebelum di towing. Takut ada dokumen or apa2 yang hilang if letak dalam keta sebab bengkel ketuk tu, akan clearkan semua barang dalam keta anda.



Setakat tu dulu ulasan dari ai...ada apa2 ai tambah kemudian.



Ai berdoa semoga Allah menyembuhkan dan memberikan peluang kepada pemuda tersebut dengan kehidupan yang lebih baik selepas dia sihat. Semoga Allah merahmati dan memberkatidengan kasih sayang dariNYA. Amin



Untuk Encik Abu dan Paklong, hanya Allah yang dapat balas budi baik kalian. Depa la yang temankan p report kat balai polis, p bengkel, p opis bengkel, tepon orang tu, orang ni untuk dapatkan info cemana nak buat. Alhamdulillah masih ada jalan keluar ketika kesusahan. En. Abu hantaq balik rumah kol 11.30 malam. Terima kasih yang tak terhingga dari ai untuk depa. Semoga Allah membalas jasa kalian dengan kebaikan di masa yang akan datang.

Thursday, March 31, 2011

Jom Mengundi


Assalamualaikum...

Lamanya ai tak bersiaran. Bukanlah sibuk bebenor, cuma tak baper rajin nak menghapdet. Siang kat opis. Balik malam, ai terus jer masuk opis kedua tuk tido....huhuhu....

Ai nak pomot and mintak tolong sket. Ada sorang rakan blogger masuk peraduan Duta Kecil C4. Akak ni tak mintak tolong pun tapi ai soka tengok anak dia. Uols tolong la vote si Ahmad Lutfi Ikram niyh.

Cepat tau. Sok da last nak vote....sampai 2 April jer. Mokcik lambat pomot...Sowi na Lutfi. Harap dapat tolong akak wife navy.

Ceta lanjut uols klik kat sini

Friday, March 04, 2011

Al Fatihah Buat Arwah Ustaz Md Zain

Al Fatihah untuk ayah member ai, Ustaz Md Zain yang meninggal dunia sebelum subuh hari Rabu (2 Mac 2011). Sesungguhnya Allah menyayanginya dan perginya sewaktu nak berwudhu' untuk solat subuh pagi tu.


Arwah sangat peramah, if ai dan kawan2 p, arwah akan entertain kami sekejap then baru biarkan kami bersembang dengan anak dia. Arwah ada 12 orang anak, and member ai si Hasanah tu anak no. 5 ke 6...dok ingat. Arwah jugak merupakan guru buat Makyah. Pernah mengajaq Makyah masa sekolah2 dulu.


DaripadaNYA kita datang dan kepadaNYA kita kembali

Thursday, March 03, 2011

Harga Diri

Assalamualaikum....


Harga diri merupakan sesuatu yang tak dapat dijual beli. Harga diri berbeda mengikut kemahuan tuan punya diri. Yang pentingnya kita mahu menjadi orang berguna supaya harga diri kita makin tinggi.


So if nak harga diri kita makin tinggi maka perjalanan dan implementasi ke arah itu perlu dilakukan. Pilih kita mahu harga diri itu makin tinggi di pandangan siapa? Kadang2 rakan sebaya memandang tinggi kepada kita tapi family kita tak merasa begitu. Kenapa? Kerana kita banyak memenuhi hajat rakan sebaya tapi kita lupa pada keluarga yang memerlukan jasa kita.


Contohnya: Rakan kita dalam kesempitan duit so kita pinjamkan duit kita kepadanya tapi kita plak pinjam duit daripada family sebab lepas bagi pinjam kat member, kita plak yang kesempitan duit. So harga diri kita makin 'up' depan kawan2 tapi makin 'down' dengan family.


So pilihan di tangan masing2. Kitalah apa yang kita pikirkan dan kita lakukan.....orang taktau apa yang ada dalam pikiran or hati masing2 tapi orang hanya nampak apa yang kita zahirkan. Orang teguq sebab orang sayang if orang tak bercakap maksudnya orang dah tak peduli sama sekali! Mungkin orang yang meneguq tu tak guna cara yang betul kot....more kepada berleter dari meneguq. Ya mungkin.....sebab orang lain yang menilai diri kita.............ampunilah aku Ya Allah. Hanya padaMU aku berserah.


Aku semakin lelah ........................................... :(

Sunday, February 27, 2011

JODOH SUDAH TIBA

Assalamualaikum...

1st ai nak pesan, buat kawan2 yang suka serkap jarang....tajuk kat atas tu saja kasik panazzz je. Jangan nak propa lebih2 yer!


Orang kat Malaysia ni, selalu ramah tamah, if jumpa sekali sekala or senang kata tak pernah jumpa den kita berjumpa di rumah kenduri kendara, depa nie suka jer nak tanya kita, mai dengan sapa? Suami? Anak mana? Bleh dak kita ubah situasi tu dengan soalan: - dah lama sampai? Mai dengan sapa (soalan tu tak salah tapi jangan kita bagi dia option jawapan cthnya suami, mak, anak, ayah)? Dok tang mana? Senang dak nak cari jalan kat umah kenduri ni? Tetap ramah dan soalan pun tak menyinggung mana2 pihak sebab kita taktau orang yang kita tanya tu dah kawen ka belum, kot2 dah kawen n takder anak...sian plak...kot2 dah janda n duda...pun kesian jugak..So option terbaek ko ambik makanan, duduk, senyum, makan den basuh tangan pastu p balik la. Dok lama2 kat umah kenduri menyebabkan keadaan jadi sesak, orang lain nak duduk makan takder tempat lak.


Bukan isu tu yang ai nak cerita...hehehe...


Ai nak tanya, ada ke yang tanak kahwin? Rasanya semua ada impian nak berkahwin dan mempunyai pasangan hidup bagi menghadapi susah senang dengan oarng yangkita chenta dan sayang. Ada yang rasa pilihan hatinya sangat terbaiklah (cinta memang membutakan orang) dan walaupun diberikan pandangan oleh kawan2 sekeliling pun tetap tak dihiraukan sebab merasakan bopren or gopren dia la yang paling terbaik untuk dijadikan pasangan. Pendapat ai la, if masa hangat berkapel pun kita dah kena maki dengan perkataan BODOH, BANGANG, HANG RASA HANG TU BIJAK?? (memang la aku bijak sebab SPM aku 8A, ko 1A pun tarak!!!!) dan bermacam makian, ai rasa better lupakan sahaja pilihan hati yang terbaeeeeeeekkkkkkkkk tu! Memang manusia layak diberi pilihan kedua tapi better ko yang buat pilihan kedua, tak payah la nak bagi muka kat orang yang dok keji hina kita tuh!


Tapi hati nie kadang2 sukar dimengerti. Ai chenta sama dia.....walau kawan dah berbakul nasihat tapi ai chenta sama you, pekakkan telinga kerana di mata ai dialah permata dan penawar hati. Uols taktaw, hanya ai jer yang taw dan faham makna chenta antara kami (kununlah kan...)....


Maka berbekalkan chenta yang teramat, jodoh itu tiba jua. 4 hari sah menjadi suami isteri, telinga sudah menangkap kata keji lagi!!! Dah habis keji maki, tangan pula naik ke muka, tarik rambut...ko ingat ko tu suami, lelaki maka ko tu perlu disanjung dan dicium tapak kaki ker....Allah merahmati dan menyayangi engko maka diberikan ko isteri yang jauh lebih baik dari ko. Gaji 5x ganda dari ko! Bersyukurlah sket tapi ko tu bodoh tak bleh diajaq, cerdik takbleh ditumpang! Manusia ni kalau dah bodoh tapi tanak dengaq nasihat orang, hiduplah dia dalam KEBANGANGAN!!!


Isteri dan suami merupakan anugerah dan rasa cinta yang terbit dari hati pasangan yang sah nikahnya adalah rahmat yang tak terhingga dari YANG MAHA ESA. Ramai yang mencarinya tapi ramai yang tak ketemu rasa cinta abadi.....apakata mohonlah dari DIA kerana rasa cinta, kasih dan sayang itu milikNYA. Insyaallah sekiranya tidak mendapat kasih sayang daripada pasangan hidup, Allah menggantikan kasih sayang dari orang2 sekeliling. Kasih sayang melebihi kebenciannya....BERDOA dan BERMOHON, Insyaallah tiba masanya makbul jua.....yakinlah pada YANG SATU!

Tuesday, February 15, 2011

Cuti Lagi

Yezzzzaaaa...

Hari ni kita cuti lagi. Tapi bila ditanya pada students ai, ada yang tak tau bercuti untuk apa. Hari ini adalah 12 Rabiulawal yang merupakan hari ulangtahun baginda Nabi Muhammad S.A.W. Banyakkan berselawat ke atas Rasul kita pada hari ini. Dan jadikanlah amalan itu sebagai permulaan untuk hari yang mendatang. Insyaallah boleh dijadikan rutin harian sekiranya kita mengamalkan dengan khusyuk dan tawaduk.


DARIPADA Ubai bin Ka'ab, katanya: "Ya Rasulullah saw! Aku banyak menggunakan masa berdoa, memohon rahmat untuk diriku, sekarang aku hendak peruntukkan masa berselawat bagi tuan. Maka, sebanyak mana yang elok aku peruntukkan?"

Baginda menjawab: "Sekadar mana yang engkau suka." Aku berkata: "Aku hendak peruntukkan sesuku daripada masaku." Baginda bersabda: "Sekadar mana yang engkau suka dan jika engkau lebihkan lagi, maka itu lebih baik untukmu."

Aku berkata: "Kalau begitu aku peruntukkan setengah daripada masaku." Rasulullah bersabda: "Suka hatimulah dan jika engkau lebihkan lagi, maka itu lebih baik untukmu."

Aku berkata: "Kalau demikian, aku peruntukkan dua pertiga daripada masaku." Baginda bersabda: "Suka hatimulah dan jika engkau lebihkan lagi, maka itu lebih baik untukmu."

Aku berkata: "(Kalau begitu) aku jadikan masa berdoaku semuanya untuk berselawat kepada tuan." Baginda bersabda: "Jika demikian, terpelihara dan terselamatlah engkau daripada apa yang mendukacita dan membimbingkanmu sama ada perkara dunia mahupun akhirat dan diampunkan dosamu... "

Rasulullah bersabda bahawa Jibril, Mikail, Israfil dan Izrail berkata kepadaku.

Berkata Jibril: "Wahai Rasulullah, barang siapa yang membaca selawat ke atasmu tiap-tiap hari sebanyak 10 kali, maka akan saya bimbing tangannya dan akan saya bawa dia melintasi titian seperti kilat menyambar."

Berkata pula Mikail: "Mereka yang berselawat ke atas kamu akan aku beri mereka itu minum dari telagamu."

Berkata pula Israfil: "Mereka yang berselawat kepadamu akan aku sujud kepada Allah dan aku tidak akan mengangkat kepalaku sehingga Allah mengampuni orang itu."

Malaikat Izrail pula berkata: "Bagi mereka yang berselawat ke atasmu, akan aku cabut roh mereka itu dengan selembut-lembutnya seperti aku mencabut roh nabi-nabi."

Apakah kita tidak cinta kepada Rasulullah? Malaikat memberikan jaminan masing-masing untuk orang yang berselawat ke atas Rasulullah.

Begitu besarnya pahala orang yang berdoa dan berselawat ke atas Nabi Muhammad saw. Ganjaran yang diberikan bukan saja di dunia, malah di akhirat.

Lagipun, bukan sukar atau mengambil masa yang panjang untuk berselawat ke atas Nabi. Lafaznya cukup mudah. Itulah tanda kasihnya Allah dan Nabi Muhammad saw kepada umatnya supaya mampu mengerjakan amal mulia dan memperoleh ganjaran daripadanya.

Pada Jumaat yang mulia ini, umat Islam turut dituntut membanyakkan membaca selawat ke atas Nabi. Ganjaran bagi mereka yang memperbanyakkan selawat pada Jumaat adalah kasih sayang daripada Baginda.

Rasulullah bersabda bermaksud: "Sesungguhnya antara hari kamu yang paling mulia adalah Jumaat, perbanyakkanlah amalan berselawat ke atasku kerana selawat kamu itu disampaikan kepada ku."



p/s: Maklumat dic/p dari sini

Sunday, February 13, 2011

Rindu Itu Masih Menebal


Assalamualaikum...


Apa cito orang kampung....lama cikgu tak menulis. huhuhuhu...


Rindu! Kadang2 ia boleh jadi satu memori yang indah tapi adakalanya ia menjadi memori yang sangat pedih untuk diingat kerana memori itu sukar untuk diulangi semula. Ia hadir tanpa dipinta. Walaupun disimpan kemas dalam kotak ingatan namun ia bocor juga tanpa dijangka!


Lately, ai rindukan arwah abah @ PakDaq. Seringkali air mata tumpah dalam perjalanan ke tempat kerja atau ketika pulang dari kerja. Dikala pelbagai masalah yang menyesakkan fikiran dan ai perlukan seseorang untuk berbincang, ai sangat rindukan kehadiran abah. Walaupun abah supergarang tapi ai masih boleh bergantung harap bila ai ada masalah. Cadangan penyelesaiannya sering signifikan dan abah adalah orang yang boleh menyimpan rahsia. Pernah ai ceritakan tentang lecturer yang merisik ai untuk anak dia pada abah dan rahsia itu kekal dengannya.....even MakYah pun tak tahu. Sangat menakjubkan! Sebab bila ai ceta kat Makyah, kejap jer citer tu sampai kat abah. Huhu....


Rindu itu datang lagi malam ini. Namun tangisan hanya berlagu sendu dalam hati. Jika dizahirkan, Makyah akan turut bersedih.




Abah (paling kiri) bersama Pakteh, Paknjang, BangDin dan Paksu. Gambar diambil sebulan sebelum Abah dijemput untuk menghadap MAHA PENCIPTA.




"Ya Allah, ampunkanlah abahku. Sayangi dan rahmatilah dia seperti mana dia menyayangi dan mengasihani aku sewaktu aku masih kecil dahulu Ya Allah. Terangkanlah kuburnya, luaskanlah kuburnya dan jadikan kuburnya sebagai tempat istirehat dari taman2 syurga Ya Allah".

Monday, January 31, 2011

Nasi Goreng Air Mata Ibu

Assalamualaikum semua,


Korang dah makan? Jom kita makan nasi goreng special...tapi sebelum tu ada sket cerita untuk tatapan semua.


Kata orang 'GURAU' membawa bahagia tapi secara tak sedar usik mengusik dan gurau senda kadang2 membawa padah dan kecil hati. Petang tadi ai balik umah, ai dok usik Makyah,

"alahhhhh....mak tak masak pun....nak makan apa ni??? lapaqqqqqqq........."

dalam dok usik2 Makyah, ai terlelap kat depan tv. Dalam 15 minit kemudian, terjaga, so p jenguk kat dapoq, Makyah dok goreng nasi n goreng ikan. Ai tanya dia tak cakap sepatah pun. Menyahut pun tidak. Tenung2 muka, tengok muka Makyah dah ada riak sedih. Ooooppppppssssssssss.....rupanya Makyah dah kecik ati kat ai....cenggana niyh!


Selalu dok bergurau senda gitu jugak tapi masing2 paham je...sebab malam kitorang makan yang ringkas2 je. Kadang2 ai masak, kadang2 ai beli, kadang2 ai dan Makyah makan roti cicah air susu jer...lapik perut sebelum tidoq.


Tapi hari ni Makyah dah kecik hati dengan ai...cemana niyh...
dan sampai ke saat nie...dia tanak cakap lagi dengan ai. Cuma bila ai dok p tenung muka dia dekat2, Makyah dah mula nak senyum tapi dok kontrol. Makyah ni very d mery sensitif. Jarang nak luahkan apa yang terbuku di hati. Ai paham sangat, bila dia kecik hati, dia akan diam. Pandang orang tu pun tanak. parahhhhhhhhh............


Nasi goreng yang ai dah makan, 2 pinggan lagi walaupun Makyah tanak cakap dengan ai n walaupun ai tengah dok susah hati cemana nak pujuk Makyah, ai tetap boleh habiskan 2 pinggan nasi dan 1 setengah ekor ikan goreng. If ai tak makan lagi la Makyah kecik hati, baik ai makan dan kena makan dengan banyak.


p/s: Masa ai tulis perenggan yang terakhir sambil dok jeling2 kat Makyah, Makyah respon "apa tengok2?".....dak ok la tuhhhhh...lega.....

Hati Pt I

Assalamualaikum...


Mai kita crita pasal hati. Hati berkait rapat dengan ikhlas. Mampu ke kita nie ikhlas dalam setiap perkataan dan perbuatan kita? Ikhlas tu adalah milik Allah, hanya Allah ja yang berkuasa menilai keikhlasan setiap hambaNYA. Tak semestinya kawan kita yang cakap baik, dok puji kita melangit tu ikhlas dengan kita.


Penah jumpa tak dengan manusia yang dia malas nak buat keje tapi HATI dia suka dia dipuji melambung2. So dia akan tetiba rajin gila bila 'kerajinan' dia ditonton oleh pihak atasan. Kemudian, pihak atasan akan memuji dia dengan mengatakan dia sangat rajin dan berdedikasi maka orang bawahan dia akan berasa SAKIT HATI.


Lagi satu bila uols kena keje dengan seseorang, kita kena brainstorming idea untuk memastikan kita punya projek memang kebabboom..deboommm.....bila kita utarakan idea tapi kita lambat bertindak maka tetiba jer idea tu dah jadi idea asli seseorang tersebut. Kalau ai senang je, dah ko bawak idea tu ke pihak atasan so ko buatlah keje tu sendiri. Ai nak dok dendiam je supaya HATI ai puas. Tak baik kan......tapi ai selalu jer buat...buat2 bodoh dalam bijak! Sebab ai memang bijak...hehehehe



Ada juga yang mempunyai HATI untuk berjaya tetapi sedikit malas untuk bekerja keras maka dia memilih jalan pintas. Oleh itu HATI2 dengan siapa kita berkawan dan dengan siapa kita selalu memberikan maklumat. Berkemungkinan maklumat itu digunapakai untuk tujuan peribadi dan menjadikan dia sebagai pemilik maklumat tersebut. Orang macam ni sebenarnya dia selalu merasakan dia tidak bersalah atas tindak tanduknya maka dia akan buat SUKA HATI. Menggunakan maklumat orang lain tapi kita claim maklumat itu kita yang punya, dalam istilah akademik dia dipanggil sebagai plagiarism. Tapi kalau bahasa seharian nie, kita panggil TAK SEDAQ DIRI....dah la malaih ada HATI nak buat macam harta sendiri!!!! Huh!!! Orang macam ni, dia tak akan rasa pun apa yang dia buat salah. Nanti dia kata alah, memanglah maklumat tu dia punya tapi aku dah olah balik semua maklumat2 tu! Memang KEJI HATI lah!!!


Susah untuk kita menelah sejauh mana BAIK HATI atau BUSUK HATI seseorang maka kepada YANG MAHA ESA lah kita mengadu dan memohon agar dilindungi dari orang yang KHIANAT DAN BUSUK HATI di dalam kehidupan kita.



Selalulah mohon rahmat dari ALLAH kerana hanya DIA yang mengetahui hijab yang ada di antara hambaNYA.

Adialuvluze : My First GA


Assalamualaikum semua...


Alkisahnya 2 minggu lepas wifenavy tag ai untuk wat GA niyh.....berperam jer tag ni...dok dang nak belek. FB pun dah berminggu tak bukak. Bz apa ntah. Hari ni ai menyelesaikan tag ni dulu. Pasni ai akan postkan beberapa entry yang ai dah draft tapi belum diselesaikan penulisannya.


Niyh pest time masuk GA niyh. Dok ada pengalaman yang gini2 mahupun gitu2. Apapun kalau dapat hadiah dari Adialuve nie pun best gak kan.....hehee....ramai yang join dan pemilih akan dipilih secara rawak, so tak tau la ada peluang ke tidak. 1% hope still ada....huhuhu..


Yang pastinya thanx a lot wat wifenavy tagkan ai untuk masuk GA niyh...tenkiu very much....ai lap u lah akak.

Friday, January 14, 2011

Telefon: Saya atau Dia???

Hidup ini bagaikan putaran roda. Kadang kita di atas, kadang kita di bawah. Ada tak di antara kita, yang apabila kita mendapat sebuah kejayan, kita berkata "KEJAYAAN INI ADALAH ATAS USAHA AKU SENDIRI"??? Tapi apabila kita gagal, kita sibuk nak mengaitkan kegagalan kita dengan orang lain. Maksudnya orang lain itu yang bertanggungjawab atas kegagalan kita.


Senario ini boleh dilihat dan diamati di sekitar kita. Ada seorang pelajar ai, yang dah tak datang kelas hampir dua minggu. Seminggu dia tak datang dan saya ada bertanya dalam kelas apa dah jadi ngan kawan diorang ni. Tapi seorang pun tak memberikan feedback dan mereka menggelengkan kepala tanda tidak tahu.


Minggu depannya ai dapat sms dari pelajar yang 'ponteng' tadi mengatakan dia balik ke kampung disebabkan 'masalah keluarga'. Saya sedikit fobia dengan alasan 'masalah keluarga' kerana ada di antara para pelajar yang menggunakan istilah 'masalah keluarga' ini yang merujuk kepada masalah perhubungan dalam pakwe dan makwe.


Jadi ai merisik lagi maklumat lanjut dari kawan2nya. Dan dikatakan dia hanya duduk di rumah sewa dan tak balik kampung pun! Jadi 'masalah keluarga' tadi merujuk kepada apa. Kemudian kawan mereka bertanya, "cik tak telefon dia ke"?


Siapa yang perlu menelefon siapa? Sampai bila para pelajar perlu dimanjakan sebegitu rupa? Mereka sudah berumur 22 tahun tetapi masih belum boleh bertanggungjawab dengan tindakan diri sendiri. Disalahkan para pensyarah kerana tidak mengambil tahu masalah mereka. Kenapa kita perlu menyalahkan pensyarah, ibu bapa dan kawan2 sekeliling apabila kita dilanda masalah. Jadi liar sebab ibu bapa bercerai......kata bekas pengarah saya, tidak perlu disalahkan orang lain atas tindakan kita sendiri kerana saya juga datang dari broken family tetapi saya berjaya kerana saya mempunyai hala tuju yang perlu saya kecapi.


Bila kita makan lebih, kita kata...tulah si polan tu asyik ajak aku makan jer...aku kesian kat dia so terpaksa la aku temankan.....if ko tanak makan ko temankan dia p makan so ko minum jelah!!!! Pehal plak bila ko temankan orang makan, ko makan sampai bertambah dua pinggan......


Sebelum menuding jari kat orang lain, ko telek dulu diri ko...ko tu dah LURUS sangat???



**** Student yang 'ponteng' tadi tu dia pesan kat kawan2 dia, dia tanak datang kelas sebab takut pensyarah marah sebab dah seminggu tak datang kelas tapi bila kawan2 tolong consult dia kata "SAYA DAH TAK BERMINAT UNTUK BELAJAR"......ooooooooo itu rupanya MASALAH KELUARGA dia!!!!

Thursday, January 13, 2011

Mirip Siapakah Wajah Saya p. II

Tepat sekali jawapan Makcik Normi, muka Delisha macam muka makcik dia...hehehhe...jangan jelezzzz.

Wednesday, January 12, 2011

Mirip Siapakah Saya Ini

Cuba korang tengok gambar kat bawah, Delisha mirip siapa? Mirip kak Hannah, Bangah aka Darwish atau Aqilah. Jom buat perbandingan.


Delisha dan Hannah (gambaq Hannah masa kecik takder dalam simpanan. Itulah gambaq yang terkecik sekali, umur dia 3 tahun)



Delisha dan Bangah aka Darwish



Delisha dan Aqilah



Pilih2...jangan tak pilih

Tuesday, January 11, 2011

Jom Makan Kek

Uols terpaksa bersabaq la, sebab ai akan hapdet crita2 yang terkebelakang dari tarikh yang sebenar........layan jelah yeeee..........


Setelah bercuti lebih kurang 50 hari, ai masuk opis balik 30 Dis 2010, Rabu. Hari pertama, mengadap komputer dari pagi dan petang. Sortkan email yang penting dan tidak, ada lebih kuranng 500 email. Huhuhu....berpinau mata mokcik. Seb baik kelas ai, Nizan nak masuk. If tak, ai pun tataw nak ajaq apa. Thanx Nizan....


Esoknya Khamis, dan ai mula masuk kelas. Rasa seperti hari pertama kerja masa mula2 daftar kerja dulu. Berpeluh dan ketaq satu badan.......macam baru kali pertama nak mengajaq. Tapi bila dah masuk kelas, tanak kluaq la plak.....lepas gian nak bercakap kah???

Tengah hari tu dapat kejutan dari Kak Imah (mentor besday)....dia bawa mai kek dan hadiah buku niyh.


terharu sangat...



Kak Imah yang dok pegang tangan ai tu....yang pakai baju dan tudung warna hijau lembut.


Tahun ni, ai sambut besday di Tanah Suci Mekah. Tiada kek dan lilin, tiada juga ucapan happy besday dari teman atau kluarga, hanya diri sendiri mengucapkan syukur ke hadrat Ilahi. Air zamzam menggantikan capuccino dan roti kebab menggantikan kek. Rupanya ada seorang makcik sambut besday sama hari dengan ai...Makcik Normah, dia sambut besday yang ke 57 (sama umuq dengan Makyah).


Apapun syukur kepada Yang Maha Esa kerana masih lagi memberikan rahmatNYA untuk ai terus menghirup udara di muka bumi ini. Semoga sisa usia yang tinggal dipenuhi dengan kebaikan dan matiku adalah penamat dari segala kejahatan.

Duit Untuk Hidup atau....

Duit atau ada yang mengenalinya sebagai wang. Apapun yang pasti, duit atau wang perlu untuk dijadikan perantaraan bagi mendapatkan barangan keperluan serta kehendak manusia.




Tapi kita perlu tahu dan tetapkan prinsip sama ada kita perlukan duit untuk hidup atau hidup untuk duit. Tersilap langkah kerana duit buruk padahnya.




Arwah abah pernah berpesan, " jangan jadi hamba duit". Maksudnya apa yang kita ada berbelanjalah secara berhemah. Elakkan berhutang. Tapi untuk membeli rumah dan kereta, kita takder pilihan, maka berhutanglah yang paling minima. Abah kata, hutang akan menyebabkan hidup kita tidak akan tenteram. Maka ukurlah baju di badan sendiri. Sekiranya saiz L, janganlah dipakai baju saiz S. Tak muat! Atau jangan mencuba saiz XXXL, terlallu besar!




Cikgu ai pesan, bayarlah 20% daripada jumlah pendapatan kepada diri sendiri. Bayar kat sini bukan p berbelanja tapi bayar dengan cara menyimpan. Sekiranya gaji kita RM1500 maka simpanlah RM300 sebulan. Jangan diusik sekiranya tiada keperluan yang betul2 mendesak.




Sekiranya kita jadi hamba duit, bekerja keras macam mana pun tak akan cukup sebab ada jer barang atau sebab untuk kita berbelanja. Rancanglah perbelanjaan, insyaallah tidak akan wujud istilah 'over bajet'. Sekiranya kita mampu makan nasi beriani kambing hari2, better kita makan nasi putih berlauk ja. Duit yang lebih tu kita simpan, sehinggalah mencukupi untuk membeli barang yang kita nak. Walaupun lambat tapi yang pentingnya tiada hutang yang perlu ditanggung.




Pilihan di tangan kita, jangan sampai duit yang sepatutnya boleh menyenangkan kita menyebabkan kita jatuh susah. Fikirkanlah.






Jangan lupa bersedekah dan keluarkan zakat apabila mampu.

Monday, January 10, 2011

Meniru............

Bila dibelek2 dalam entry untuk posting, tetiba ada entry ni yang masih berstatus draft. Cerita ni ditulis dalam bulan November 2010...masa Politeknik tengah sibuk nak final exam. Tataw nape ai tak publish post. Maybe bz prepare nak g haji kot. K uols layan la ceta kat bawah ni.....


Salam uols...

Ai sibuk mengalahkan PM, sampai nak hapdet blog pun takder masa.


Ni ai nak ceta pasal meniru. Uols dolu2 masa remaja2 penah meniru masa exam???? Penah keeee???????????

Sekarang ni kat tempat ai ngajar, bz ngan minggu peksa. Semalam ada budak kena tangkap meniru. Bila tanya kenapa meniru, dia jawab "PUAN, DAH TAKDIR MENENTUKAN YANG SAYA AKAN MENIRU HARI NI!!!"

Mau ai lempang p balik je! Huh itu bukan takdir! Itu jawapan ko yang nak tunjuk bijak walhal dah mmg tak bijak! Kalau bijak mesti la tak meniru.

Petang tadi exam Bisnes Law...kan kekdahnya paper ni banyak akta. Apa lagi mencicit budak2 nak meniru! Depa ingat pengawas peperiksaan tu buto kot...tak nampak! Sekilas ikan di air, dah tau jantan btinonya! Sekali ko melangkah nak masuk dewan peperiksaan sudah ku tahu nota itu ko bawa masuk sekali...huh!!!!



Kalahkah pertaruhan itu

Salam,

Sekiranya kita diberi peluang untuk membuat pertaruhan, adakah kita akan bertaruh kepada sesuatu yang kita jangka akan merugikan?

Pertaruhan di sini merujuk kepada apa jua perbuatan atas keputusan yang telah diambil. Contohnya perkahwinan. Untuk berkahwin pastinya kita telah tekad untuk sehidup semati dengan pasangan yang dipilih setelah mengkaji dari pelbagai aspek. Namun pertaruhan perkahwinan kadang2 kecundang. Mahukah kita membuat pertaruhan tersebut sekiranya kita tahu kita akan kalah dalam pertaruhan tersebut? Tidak?

Biasanya sesuatu pertaruhan itu dibuat atas dasar kepercayaan. Tapi kerap juga kepercayaan itu dicurangi. Mudahkah kepercayaan yang ranap dicurangi itu, dibangunkan semula? Pastinya mengambil masa yang lama. Pasti akan ada syak wasangka selepas ini. Pastinya kepercayaan sudah tidak 100% lagi. Dan pastinya amanah itu tidak akan diberikan lagi selepas ini.

Maaf kerana hati ini sudah tidak berdaya untuk percaya lagi walau bibir masih mampu tersenyum dan berbicara tanpa meninggikan suara.

Aku hanya insan biasa yang masih mempunyai rasa amarah!

Sunday, January 09, 2011

Saya Tidak Tahu

Sekiranya uols diminta untuk membuat sesuatu perkara yang baru dan perkara tersebut di luar kebiasaan tugas uols.....so uols nak jawab kat ketua uols bila dah sampai due datenya?

Bleh ke kita jawab, saya tak menyediakan laporan tersebut sebab saya tak tahu nak buat macamana.

Kalau boss kita suruh kita pergi shopping complex, cthnya JUSCO, adakah jawapan kita, SAYA TAK TAHU JALAN NAK P JUSCO! Pasti tak ramai yang jawab macam ni.....paling tidak kita akan kata, k saya try cari jalan dulu, if tak dapat nanti saya kol boss.

Tapi kenapa kita tak gunakan pendekatan SAYA CUBA dulu dalam bidang ilmiah? Pilihan di tangan masing2. Takder sapa nak tentukan lulus atau gagal dalam pengajian memajukan diri melainkan diri sendiri. Tapi selalunya bila gagal, pensyarah atau gurulah yang tidak dituding terlebih dahulu kerana mereka dikatakan tidak berdedikasi.

Tepuk dada tanya selera...Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum tersebut berusaha mengubah nasibnya.

P/S: Untuk students ai, ai nak ingatkan kalau dah TAK TAHU tu, tanya!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails