Ads @ ACHIQUE

Thursday, September 23, 2010

Delisha marah bila dikaco2

Ini plak dia tengah marah bila dikacau kakak sepupu, abang dan kakak sendiri!!!!

video


Gamaknya, Delisha dok cakap " Ish....Bb Sha (gelaran untuk Delisha) nak rehat pun takleh...p jauh2...orang nak tido niyh!!!)

Wednesday, September 22, 2010

DELISHA bila diagah


Delisha bila diagah2...rasanya nak gigit jer pipi tembam itu...baru 4 bulan niyh

video

Tuesday, September 21, 2010

BILA AIDILFITRI MENJELANG


RAYA PERTAMA (JUMAAT - 10/9/2010)

Tiada gambaq untuk ditatap, hanya sendu mewarnai pagi raya. MakYah pun tak pakai baju raya, hanya berbaju kurung kedah dan berkain batik sahaja. Semua adik beradik datang, kebanyakannya mai sebelah petang. Kawan ai, hanya Dba sefamily (bersama suami dan anak menakan) jer yang datang masa hari raya pertama.....

Kosem terkejut tgk Kak Dba dia...terkeluar dari mulut dia "banyak kilo niyh Kak Dba"...nak menggambarkan Kak Dba dia kuruih la tuh..... nak tau rahsia Dba kuruih, cekidaud kat sini.






RAYA KEDUA (SABTU-11/9/2010)


Kaklong dah balik beraya di rumah mak mentua dia kat Bukit Mertajam. Tinggal ai, kosem dan Makyah ja....adik beradik ada ja yang datang. Yang sedihnya bila depa mai beraya kat rumah, Makyah cakap....ingatkan hampa tak mai dah beraya rumah aku bila Paktam hampa takdak....tacing beb....ai lariks jauh2 or p buat ayaq...pura2 tak dengaq. Ai tengah cun melecun pakai baju raya, takkan nak nangis......habes make up vouge ai (tipu - tak make up pun sebab natural beauty ~lalalalala~....)


Malam, Bangah sefamily sampai.....tetiba riuh gempita rumah pusaka itteww.






RAYA KETIGA (12/9/2010)

Ada majlis tahlil untuk arwah abah dan majlis akikah si Delisha. Buat ringkas jer. Panggil adik beradik terdekat dan orang surau bacakan surah Yassin dan wat tahlil. Nipun tak ambil gambaq. Ai bz okkkkk. Seb bek semua adik beradik membantu, Ai ditugaskan wat air asam, korang tau ker air asam tu apa?




Air asam yang boh buah tomato, bawang, cabai, belacan tuh.......air dok sibuk gaul air asam tuh...dan kalo dok p ambik gambaq pulak mau kena maki ngan mak penakan ai kat dapoq. Lang, maknjang, kak hasmani jadi pembantu dok hiris semua keperluan. Ai dan rohaiza (dia ni sebaya ai jer, tapi kalo ikut pangkat dia kena panggil ai makcik...tapi sedap lagi panggil aku dan hang....) kami ber2 sibuk dok gaul air asam tu, sat lagi kata kurang garam, kurang masin...last2 sekali sodapppppp..............3 trip taw kena buat air asam niyh...nampak sangat sedap.....huhu



Masa makanan sampai (oder catering), Rohaiza, kaklong, abang Rani, Nor (anak pakteh) yang uruskan. Depa ni banyak berjasa, anak2 abang non yang lain pun tak kering tangan membantu....thanx naaaaa.....toche..toche..toche...


Ramai la yang datang, adik beradik dan rakan taulan. Sampai ke malam tak berhenti tetamu mai. Alhamdulillah lauk pauk cukup, tak lebih dan tak kurang.




Yang surprisenya...ai ada tetamu yang betul2 tak disangka2...jeng...jeng....jeng...Kak Ida dan Abang Chon bersama anak2 dan Abang Areyumm yang dah beristeri sorang dan ber anak sorang tapi dok perasan bujang tu mai umah ai.....rasanya dah 3 tahun tak jumpa...tapi frustnya ai tak ambil gambaq...cemana leh lupa tataw...frust sangat...Kak Ida masih cantik, comel macam dulu....abang Chon, perut makin ke depan dan abang areyumm menten pun masih menten.....




Majlis akikah budak nilah................................



DELISHA MOK2 (kakak dia, si Hannah yang bagi gelaran naa...bukan ai.....nehi2...)

SELAMAT HARI RAYA IDULFITRI


Salam Idulfitri uols. Walaupun dah terlewat dua belas hari, ai tetap nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri jugak. Maaf atas salah silap...pastinya hidup ini telah banyak melukakan hati dan perasaan di sekeliling kerana kekurangan sensitiviti ...maafkan daku (dari hati yang tulus ikhlas)...


Korang dah posa ganti (bagi yang kena ganti la!) ..or korang dah selesai berpuasa sunat di bulan syawal (or orang tua selalu sebut posa 6)???? Ai masih odw. Posa sehari bukak dua hari, sambung sehari bukak 3 hari...entah dpt tak 6 hari tuh...mintak2 la dapat cukup 6 hari...ameeennnnn....


Cemana raya uols?? Meriah?? Ai punya?? Meriah la bila ada budak2 wat bising. Kaklong sefamily beraya ngan kitorang. So meriah sket......tapi kesedihan tu pasti ada. Ai tak banyak cakap pasal arwah abah di Hari Raya, emosi Makyah masih lagi belum stabil. Tgk baju abah pun, tekanan darah dia boleh naik sehingga 200/95. So wat2 bz kelain. Persediaan pun tak macam dulu...banyak bezanya.....jom cekidaud...



DUA HARI SEBELUM RAYA (RABU - 8/9/2010)

Ai dah start bercuti.

6.40am, kuar p market Kepala Batas (pasar basah) ngan kaklong. Beli stok sayur, ikan, udang, telur dan cari daun palas (untuk buat ketupat). Sorry ai tak snap gambaq...ni 1st time ai p market untuk belikan bahan mentah untuk raya....kalau tak ini semua abah yang buat :(


8.00am p beli daging...masyaallah ramainya manusia. Kaklong tunggu dalam kete, ai p menyelit beli daging. Kerana ai sgt kecil molek, baca sekali lagi kecik molek ye tuan puan....~lalalalala~ sebab kecil molek dapat masuk di celahan orang ramai dan dapat tempat betul2 belakang adik yang potong daging. Ngeri siot tgk pisau dia. Tapi dapat daging cepat, sebab adik tu tak tahan ai dok zikir kat telinga dia "adik, daging 2 kilo".....Dah dapat daging, nak tulang pulak.....alamak.....tulang kaunter lain. Lagi sekali kena p mintak...seksa beb....

Ni tulang rusuk, ai mintak tulang ni dua bilah ja....tapi..................


Pokcik ni dah kaut semua.....ai dapat yang mana pakcik tu taknak ja...seb baik daging kat tulang tu cepat empuk dan lembut.......


Sapa yang dok kat area Kepala Batas or sekitarnya nak p beli daging boleh p kat Pekan Kepala Batas lama (berdepan dengan tapak market lama) tepi kedai gambar Italy, kat situ ada kedai jual daging. Buka paling lewat jam 7 pagi dan ditutup 9 malam kot.... Kat sini, mmg 100% sure daging fresh dan harga RM16.00 jer se kg. So bagi 1st time buyer nak beli daging better p kat sini, p market kalu, mungkin kena tipu dapat frozen meat atau dia bagi bahagian yang banyak lemak...erti kata lain kita yang buta tuli hal daging niyh kena tipu hidup2!!!!!


Sampai rumah, p beli bahulu, maruku, kuih bakar coq peneram...yang mana kuih2 ni dulu, abah yang beli. Seb bek mak peringatkan, if tak beraya tanpa kuih bahulu la...kang ada yang nangis takleh cecah bahulu ngan air oren...siapakah itu????? Jeng..jeng...jeng....


Balik, p Perda nak beli tikaq buluh...Dba kata Sha beli kat situ sehelai dapat RM30, tapi bila ai p tanya jadi sekeping RM60. Habis bertawar pun dapat RM50. So kol Dba, as a best fren kena la mai jadi penyelamat kan...huhu....thanx sangat kat kawan2...


Masa tunggu dalam keta, nak tunggu Dba mai....

Ai tak p sorang, ada orang follow. Tapi disebabkan terlampau penat + ngantuk + posa, maka dapat lah gambaq ni...Sapa????


Ketua GENG CUCU TOKWAN, Kak Nana...If dia tahu ai masukkan gambaq ni dalam blog, setahun merajuk nyih!!!


Bila Dba dan Sha sampai, kitorang p bertawaq harga balik dan hasilnya sekeping RM25.00. Berbaloikan tunggu Dba dan Sha..Muahhhh, tq so much my dear frenz...


Dari kiri: Dba, Sha dan Ida (IR)



SEHARI SEBELUM RAYA (KHAMIS -9/9/2010)

Takder pape yang best untuk dikongsi dan gambar untuk ditatap. Sekadar seorang anak yang mengajak ibunya membalut ketupat (thanx kaklong), makcik yang mengajak anak-anak menakannya mengemas rumah dan anak lelaki yang bz membahagikan zakat kepada yang berhak bagi pihak arwah abahnya.

Mood...ntahla.................

Friday, September 03, 2010

Tutorial Link Within

Respon pantas untuk Noris dan Dba yang tanya cemana nak buat turorial link within.


Langkah 1:

Korang klik kat perkataan yang tulis LinkWithin tu (yang ai tandakan no. 1 dalam gambar).



Langkah 2:

Isi semua maklumat yang diperlukan dalam kotak merah yang ai tandakan tu


Langkah 3:
Bila dah siap langkah kedua, uols bukak uols punya blog untuk design then tarik, gajet LinkWithin tu kat bawah Blog Posts. Kendian, jangan lupa tuk SAVE taw.


Selamat mencuba kepada semua.......

MAKYAH YANG DEMAM


Hi uols.

Semalam, masa ai nak p keje n salam ngan Makyah, badan dia panas betul. Riso plak nak tinggalkan sorang2 sebab ai dan adik p keje. B4 p keje, tempek cool fever dulu kat dahi Makyah. Riso mmg riso tapi keje nak kene p jugak sebab dah janji ngan students nak buat Test 1 kat depa.


Selang 2 jam, kol Makyah sbb nak tau cemana keadaan dia. Makin lemah suara Makyah makin bimbang ai. Tapi after tengahari suara Makyah dan makin ok, so lega sket.


Balik dari opis, terus bersilat kat dapoq sebab Makyah tak sihat so no masak2 la. Takpa mak, ini chef dah balik...huhu....Yang paling senang, cucur badak segera (balik goreng ja, sonang kojo makcik eh..). Pastu wat macaroni sup. Gambaq yilek..tak sempat maa... Malam tu kasi Makyah minum air barli. Jenuh la nak rebus barli tu, makan jam. Dari ai pukul 6pm sampai ke pukul 8 malam, baru kembang.


Sahur: Nasi paprik untuh kosem dan bubur nasi untuk Makyah.

Kosem yang makan nasi paprik tapi makan daging dan udang ja. Sayoq tinggal, buat penat makcik potong sayoq ja...huh!!!

Wednesday, September 01, 2010

Nasi Kerabu Siti Mariam

Weekend ritu, Sabtu lepas ai berjaya masak nasi kerabu. Sangat memerlukan kesabaran yang amat tinggi. Sonang jer nak buat if ikut resipi betul2 cumanya leceh sket nak buat, banyak benda perlu disediakan, so untuk elakkan korang penat, wat sket2. Contohnya goreng kopok n wat kelapa goreng waktu malam. Soknya baru teruskan wat sambal dan solok lada, jadinya takdelah penat sangat.


Here, i attach a recipe for nasi kerabu, originally recipe from kelantan so we call it Nasi Kerabu Siti Mariam (sebab resipi dari Siti Mariam tapi Kak Yam yang taip resipi tu molek2). Kebetulan lak, orang yang bagi resipi dan orang yang taip resipi tu nama sama. Tq la...sayang uols...




Langkah 1:
KELAPA IKAN @ KELAPA GORENG @ SAMBAL KELAPA


Ambil kelapa yang putih2 ja.....yang hitam2 tu (kulit kelapa parut) kasik buang masa nak tumbuk ye. Jangan nak tumbuk sekali taw...

Bahan2:

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 batang serai
2 inci halia
RM1 kelapa parut
10 biji lada hitam
4 ekor ikan sardin (ai guna ikan kembung fresh dari laut..huhuhu)
2 asam keping
1 keping gula melaka (yang kita guna untuk buah melaka tu)

Cara:

  1. Rebus ikan bersama asam keping dan garam (petua: rebus ikan tu dari malam lagi supaya asam dan garam sebati ngan ikan). Bila dah sejuk perisi la ikan tu.
  2. Goreng kelapa tanpa minyak sampai kekuningan (note: lebih sket dari warna kat gambar kelapa goreng atas tapi jangan garing sangat). Bila dah sejuk tumbuk sket untuk kasi halus sket.
  3. Tumbuk bawang, halia, serai, gula melaka, lada dan ikan (note: ai blender jer semuanya kecuali ikan).
  4. Gaulkan semua bahan di no 2 dan 3 dalam kuali dan goreng sehingga kering (note: ai rebus dulu bahan2 yg ai blender sampai kering, then masukkan kelapa dan isi ikan)




Langkah 2:

SAMBAL TUMIS SANTAN

Bahan2:
15 biji cabai kering
RM1 santan pekat
7 biji bawang merah *
2 biji bawang putih *
1 1/2 inci halia *
1 keping gula melaka *
1 batang serai (diketuk)
1/2 biji limau nipis
Garam secukup rasa


Cara2:
  1. Cabai dimesin halus
  2. Tumbuk semua bahan bertanda (*). Note: Ai tak tumbuk, blend lagi sonang kojo makcik
  3. Masak cabai dan bahan tumbuk bersama santan pekat hingga mendidih dan pecah minyak. (note: kalau blender macam ai, rebus dulu cabai dan bahan no. 2 tadi sampai agak2 tak banyak sangat dah air, pastu baru masukkan santan)
  4. Masukkan serai dan garam secukup rasa
  5. Bila dah hampir masak masukkan air limau nipis. (Note: Ai tutup api dulu baru masukkan air limau)


Langkah 3:
SOLOK LADA

Gambar adalah digugel. Ai punya solok lada tak sempat nak snap...huhu


Bahan2:
4 ekor ikan sardin yang (ai guna ikan kembung)
2 asam keping
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
3/4 cawan kelapa parut (ai tak guna pun kelapa parut tapi ai guna kelapa goreng)
Segenggam kelapa goreng (yang dibuat di langkah 1 tadi)
Cili hijau (pilih yang gomok2)
Garam secukup rasa


Cara2:
  1. Belah 2 cili hijau tapi jangan sampai putus
  2. Ikan direbus bersama asam keping dan garam. Bila dah sejuk, sila buang tulang2nya sebab kita nak guna isi jokkk.
  3. Tumbuk ikan dan semua bahan2 di atas
  4. Sumbatkan hasil tumbuk ke dalam cili yang dibelah tadi (ai dapat 10 biji solok lada)
  5. Rebus dengan santan pekat. Dah layu cili tu, bolehlah angkat dan ketepikan (ai yang tak pandai ni tunggu sampai santan tu kering).




Langkah 4:

BUDU

Hok ni kawe tak buak sebab ngumah kawe takdok budu.....

Ni cara dia:Budu, serai, gula melaka - dimasak sekejap

Pastu masukkan limau nipis

Note: Banyak mana nak boh, korang agak sendiri.



Langkah 5:

KEROPOK GORENG

Bahan2: Keropok ikan mentah
Minyak dan kuali
.

Cara2: Tunggu minyak dalam kuali panas, goreng sampai kembang....hok aloh takkan tak pandai nak goreng kopok niyh.... :-)



Langkah 6:

NASI

Kalau semua dah siap tapi tak masak nasi korang nak makan dengan apa? Mihun goreng????

Ada orang tanya cemana nak buat bagi nasi tu jadi warna biru. Ada yang gunakan pewarna tapi ai gunakan bunga ni.



Bunga ni ai dapat fresh dari ladang Mak Jah (mak Oya). Tq Oya. Uols buang kudup bunga pastu ramas bunga dalam besen. Tapis dan ambil airnya untuk dimasak nasi. Tanak cam korang masak nasi biasa je. Ai blend bawang besar masukkan dalam nasi dan daun pandan.


Untuk ulaman, hiris halus2 bunga kantan (mahai giler la ni - 1 batang RM1.20 - RM1.50), daun kesum, pucuk serai kayu (kat tempat ai depa panggil daun samak - 1 ikat 50 kupang ja), timun dan ikut selera tekak hampa nak boh ulam apa lagi....




p/s: Ai start buat semua ni dari kol 1pm dan selesai semunya pukul 6.30pm (degil walaupun Oya dan Siti Mariam dah pesan wat awal2). Pastu collapsed tokleh nak buat apa dah. Penat giler, so kalau nak buat nasi kerabu ni, buatlah sikit2. Kalau tak rasa macam nak pengsan....takpa sebab rasanya mendapat pujian.....yeeehhhaaaaaa percubaan kali pertama berjaya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails