Ads @ ACHIQUE

Tuesday, February 28, 2012

Berita itu

Assalamualaikum....

Dah lama nak berblog pasal hal ni. Tapi asek tertangguh dan tak berapa ada mood nak berblog pasal hal yang tak berapa best nih. Cumanya bila Shima bagitau lagi pagi tadi pasal hal yang hampir serupa, tak bleh tidak kena post jugak isu nih.

Aku tau ada beberapa orang pelajar dan bekas pelajar yang baca blog aku. Cumanya sebabkan aku ni malas nak update selalu maka depa pun mungkin tertanya2 dan rasa andaian depa tu kalau tak 100% betul mungking 80% betul.

Dalam awal Februari tahun ni, rasanya siapa yang mengajar kat politeknik heboh perkara ni. Ada seorang pensyarah yang namanya sama dengan aku meninggal. Banyak spekulasi tentang kematian beliau. Al-fatihah untuk almarhumah. Aku berdoa sekiranya beliau dianiaya, Allah akan membalas kejahatan orang yang melakukan tersebut di dunia lagi. Boleh baca berita kat sini.

Dan berita ni heboh di kalangan pelajar, fesbuk tentunya. Taktau la macamana pemberitahuan dalam fesbuk tu tapi berita tu dah sebabkan havoc di kalangan kawan2 aku. Aku ingat lagi, hari Sabtu, aku ada kelas dengan students part time. Sampai rumah dah hampir pukul 7 petanng. Sampai je kat rumah tengok dah ada tetamu. So sibuk dok layan tetamu sampai la fon aku bunyi berdering2 aku tak dengaq. Dah pukul 10 lebih baru aku belek fon. Tengok Shima dan Oya kol dah berpuluh kali. Shima dapat kol dari sorang student sem ni tanya betul ke aku dah 'takde' (meninggal). Shima tanya Oya, depa dah terpikir yang bukan2 sebab petang tu aku ada kelas so mana la tau on the way nak balik tu accident ka apa ka? Sian depa dok bimbang. Dah la aku pun tak angkat kol, lagi la depa pikiaq yang bukan2.

Bila aku dah kol Oya balik, baru la semuanya lega. Oya kol bagitau Shima kata aku selamat, berita kematian tu adalah Azizah Sapawi bukannya aku. Dan Shima pun gitau kat student yang aku selamat, so jangan lupa siapkan tugasan sebab nak kena hantaq hari Isnin...:-)

Pagi tadi Shima kata ada x-student msg dia tanya pasal aku jugak, depa dengaq khabar kata aku sakit. Kanak2 sekalian ..hehehe....Cik Azizah insyaallah masih sihat dan masih boleh berdiri di hadapan kelas. Dan semangat dia sentiasa membara, apatah lagi bila nak marah students, insyaallah sihat kalau masa nak marah tu....huhu....

Mungkin ni petunjuk yang Allah nak bagi kat aku supaya selalu ingat tentang kematian. Memang kebelakangan ni aku rajin terpikir kalau aku pergi dulu, berapa banyak hutang aku nak kena settle sebab hutang antara penyebab kita tak dapat nak jejak syurga. Macam2 sebenarnya terpikir tapi bila mai nak kata kat orang aku tak ingat pasal mati.

Bila aku cakap kat Makyah pasal hal student ingat aku yang meninggal tu, aku tengok dia berlinang air mata. Memang kita datang ke dunia ni sorang, dan pulang ke pangkuan Allah pun sorang tapi sementara nak habiskan usia di dunia ni perlukan teman. Mak mesti sayang semua anak dia tapi aku ni kan belum bekeluarga jadi tidur pun dengan Makyah. Aktiviti lain lagi la together2. Kalau salah sorang takder pasti sunyi amat.

Aku mohon Allah tabahkan hati untuk aku dan Makyah tempuh semua dugaan dan cabaran dunia yang mendatang. Ya Allah janganlah aku diuji dengan perkara yang tak sanggup aku hadapi. Amin.

To my students: Setiap yang hidup pasti akan mati. Kalau dengar saya dah takder di muka bumi ni, maafkanlah atas segala salah silap saya. Halalkan masa saya bersama kalian. Dan sekiranya ada janji yang tidak tertunai juga mohon dihalalkan. Kalau ada masa terluang sedekahkanlah bacaan Yasin, paling tidak Al-Fatihah secara berterusan. Thanx.

Monday, February 27, 2012

Bila Hati Berkata Part 2

Assalamualaikum...


Alkisahnya...seorang anak dan ibu pergi ke kompleks membeli belah. Si anak yang comel lagi debom berasa sangat lapar sementelah perutnya yang tak pernah kenyang. Maka mengajaklah dia akan ibunya agar pergi makan dulu sebelum meneruskan agenda membeli belah.

Ibunya berkata, " aku dah kenyang, tapi hang lapaq pulak. Jomlah makan aku temankan."
Si anak berasa sangat gembira di atas keprihatinan si ibu.
Maka pergilah ke satu restoran arab untuk makan set nasi ayam mandhi.
Sangat terujalah si anak sebab itulah pestaim dia makan kat situ.
Terbayang kelazatannya.

Setelah sampai set yang dipesan maka diambil pinggan kosong dan dibahagikan 1/3 kepada si ibu (ibunya kan dah kenyang so tak bleh la nak bahagi 1/2... :-) )
Makanlah si anak dengan lahapnya walaupun makanan yang dipesan tidak seperti yang dibayangkan. Kelazatannya tak berapa tapi bolehlah untuk kenyang. Alhamdulillah setakat itu sahaja rezekinya.

Bila melihat muka si ibu, si anaknya mula tak lalu makan. Dia buat dahhhhhhhhhhh....

Keluar dari restoran makanan arab......
si ibu berkata, " tu lah lain kali orang makan lepas shopping. Barulah selera, ni dok kenyang lagi nak makan pun tak lalu"...

Sabarlah wahai si anak....insyaallah banyak pahala di situ.

Sigh.........

p/s: Ada petua macam mana tak nak menjawab dengan mak masing2?

Thursday, February 09, 2012

Mau Lulus??

Assalamualaikum,

Soalan tu aku nak tanya kat semua students, " nak lulus ke tak"?
Mesti jawab nak kan.
Dan seboleh-bolehnya bodek lecturer selagi terdaya.
Bodek hanya lecturer yang ajar je kan untuk sem berkenaan.
Sem depan bila dah tak ajaq, lecturer pun dah tak kenal sebab dah lulus subjek tu.
Tapi ada yang betul2 hargai jasa lecturer yang ajar.
Walaupun dah kerja still ingat. Tak semestinya berkirim berita. Kalau ada kelapangan doakan kesejahteraan dan sedekahkan Al-Fatihah agar hidup lecturer2 yang mengajar dirahmati oleh Allah s.w.t itu dah lebih dari mencukupi.

Tadi dengar berita ada lecturer kena tahan oleh SPR kerana menerima rasuah pelajar sebanyak RM300 untuk meluluskan pelajar tersebut. Rasa luluh dan hancur hati. Semoga Allah memberikan hidayah kepada lecturer yang kena tahan tu. Supaya lebih adil dan saksama ketika membuat penilaian kepada para pelajar. Jika semuanya boleh dibeli dengan duit, satu hari nanti kita akan hancur akibat duit.

Kitakan perlukan duit untuk hidup tapi kita perlukan iman bagi meguruskan duit tersebut.

Tepuk dada tanya selera.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails