Ads @ ACHIQUE

Wednesday, October 10, 2012

Makan Mee Udang di Kuala Sepetang.

Assalamualaikum....

Jom makan kat Kuala Sepetang.
Daripada zoo ke Kuala Sepetang lebih kurang 15 - 16 km ja. Patutnya dalam setengah jam dah sampai, tapi disebabkan GPS tunjuk jalan yang 'paling dekat' maka ambil masa lebih kurang 45 min. Entri zoo  kat sini.

Dekat Kuala Sepetang tu paling femes kedai MakTeh dan kedai MakJah. Ada jugak kedai PakHashim tapi tgk tak ramai singgah kat situ.


So aku n family p kedai MakJah. Kat situ femes makanan yang berasaskan udang. Mintak sotong goreng tepung mmg nan ado.  Mee udang biasa RM7.00, kalau nak yang special RM11.00. Depa kata special tu saiz udang. Tapi aku tgk sama ja. Udang dia mmg rasa fresh.  


Tapi mintak maaf sebab aku suka lagi makan mee udang kat Juru, Penang (warung Paksu).  Sebab masa aku p tu kuah mee just rasa sos.  Dan bila mintak cili potong, dia kata habis.  Last sekali bawa mai sos. :-(.

Makyah mintak mee goreng, sampai nak balik mee goreng tak sampai. Entah la kat mana silapnya. Malam tu tak la ramai sangat orang. Mungkin kalut nak solat maghrib rasanya. So Makyah share mee udang dengan aku.

Aku order udang goreng tepung. 1st time aku dapat udang yang digoreng dengan kulit2nya sekali.  Walaupun kulit dia macam lembut tapi selalunya kalau makan udang, aku mesti buang kulit so dgn otometiknya aku buang sekali tepung tu. So udang goreng tepung aku dan jadi udang togel!

Makyah oder ABC dan cucur udang.  Cucur udang dia ok jugak.

Bila semua orang makan, dia pun nak makan.  Bila orang tak layan, budak kecik ni dah mula nak buat perangai.



Sebelum dia bukak speaker, tok dia dukung dulu.  Kalau dengan makcik tak jalan sebab kalau tengah dok gelak2 pun, dia boleh nangis kalau makcik dukung.  Pengasuh dia panggil Queen of Vocal. 

Tuesday, October 09, 2012

Mari Melawat Taiping

Assalamualaikum...

Sambungan dari entri ini.

Cadangan dari pengerusi (Makyah) untuk sesi melawat taiping:

  1. Ahli rombongan 2 org - aku dan Makyah
  2. 9.30am bertolak ke Zoo Taiping
  3. 1.00 pm, makan tengahari dan solat Zohor
  4. Melawat Pakngah di Kamunting
  5. Bertolak pulang. Dijangka sampai rumah pukul 8.00pm.

Kejadian sebenar:
  • 9.10am baru nak mandi. Siap pukul 10.30am.  
  • Ada pertambahan dalam ahli rombongan - anak bongsu, wife anak bongsu dan anak kepada anak bongsu.  Jumlah 5 orang.
  • Tunggu ahli rombongan mandi, bersiap, siapkan bekal - pukul 11.30am bertolak ke Taiping
  • Driver lapar bila sampai Taping - so berhenti makan.  Sapa berani nak lawan....driver tu kalau lapaq, orang pun dia nak makan.
  • 1.30pm sampai rumah Pak Ngah di Kamunting.  Kena paksa makan lagi. Driver makan banyak kali tak jadi masalah. Aku saspek perut driver tu ada tangki simpanan makanan tapi aku tak pernah tgk dia berlapaq pun. Sentiasa ja makan. Klu, driver tu msti gemuk...hahahha..
  • 4.40pm bertolak ke Zoo Taiping.   
  • 6.00pm bertolak ke Kuala Sepetang dengan berpandukan GPS yang telah disetkan dengan keywords the shortest way.
  • Lalu dekat ladang kelapa sawit, rumah India kiri dan kanan - masa tu rasa nak humban GPS dan tuan punya GPS (anak bongsu) dalam estet kelapa sawit tu
  • Pukul 6.45pm sampai warung MakJah Kuala Sepetang.  Mmg jalan tu dkt tapi tak boleh bawa laju.  45 minit untuk 15 km? 
  • Makan & solat Maghrib 
  • Bertolak pulang 8.00pm.  Singgah di R&R Gunung Semanggol.  Solat, beli air, buang air dan teruskan perjalanan.
  • 11.00pm sampai rumah. 
Memang betul kata pepatah, "manusia hanya merancang tapi Allah yang menentukan". Tepat dan kena dengan situasi di atas.


Jom layan gambar kat bawah.

Bayaran:  
Kanak2 (3 - 12 tahun) - RM6.00
Dewasa - RM12.00
Warga emas (>55 tahun) - RM10.00

 


 Ahli rombongan naik train. Tak larat weh nak jalan kaki. Besaq kot nak tawaf dalam zoo tu.  

 Antara binatang dalam zoo.  Takdan nak ambil gmbar sebab naik train.  Lagipun aku takder DLSR. :-(










Korang cuba teka watak dalam cerita di atas. Yang mana satu driver, anak bongsu, wife anak bongsu, anak kepada anak bngsu dan birthday woman@girl????

Esok kalau rajin aku cerita pasal Kuala Sepetang plak.

Babai

Monday, October 08, 2012

How to remove a Malware

Assalamualaikum...

1st, nak gitau punca aku tukaq segala backdrop dalam aku punya blog.  Masa bulan lepas masa aku buka blog thru google chrome, tetiba xleh bukak sebab ada malware detect. Puas aku belek, buang coding tu buang coding ni, tambah coding itu dan ini...maka jadilah seperti apa yang korang nampak sekarang.  Aku pun tatau kenapa ada ayat yang dihighlightkan dengan warna putih. Jangan tanya, aku tatau k.

Ni info yang aku dapat kongsi sekiranya blog or website korang kena serang dengan Malware ni.  Malware ni hanya wujud sekiranya korang bukak blog thru Google Chrome (GC). Kalau bukak dengan pelayar internet yang lain macam Internet Explorer atau Mozilla, mmg takkan ada warning segala.

Ok bila bukak thru GC dan nampak warning tentang MALWARE detect tu, korang jangan panik.  Boleh try google cara2 nak remove kan Malware nih. Ada banyak solution.  Ikut jer cara yang telah diterangkan.

Cara aku: 
  1. Google kaedah nak remove. Ni salah satu site yang korang boleh try http://malaysia.answers.yahoo.com/question/index?qid=20110702091739AAqr27w
  2. Check dekat korang punya dashboard dan please check your source of traffic.
  3. Dalam salah satu source tu mesti ada satu traffic dari mana2 website yang agak pelik nama dia.  Aku punya dulu ada site yang dok promote pompuan2 seksi.  Selalunya website yang pelik2 tu yang akan sebarkan malware nih sebab depa mmg hosting malware.
  4. Site yang pelik2 ni selalunya masuk dalam korang punya blog thru chatbox.  Untuk selamat remove jer chatbox tu.
  5. Tunggu dalam 2 hari (paling lama) masalah akan settle. Aku punya lama sebab aku ni lembab nak paham untuk verified kan site tu dengan google. 
Masa aku nak buang malware tu, aku bukan main punya syok dok edit dia punya HTML. Sebab tu blog aku jadi caca marba terutamanya untuk entri ni, http://anakabdulrazak.blogspot.com/2012/07/macam-macam-ada.html

Bukannya sengaja aku highlight kan entri untuk jadi putih ke merah ka......sebab aku dah tatau nak betulkan balik.  Maka jadilah seperti tikus membaiki labu. Tapi aku manusia bukan tikus.

Sekian, terima kasih.


Friday, October 05, 2012

Mari Menulis

Assalamualaikum....

Minggu lepas, kami ada bengkel penulisan ilmiah.  Speaker adalah Dr. Fadzila Azni Ahmad dari USM.
Dr kata nak menulis kita kena mula, bukannya fikir dan fikir. Idea tu selalunya mmg ada tapi nak terjemahkan dalam bentul penulisan belum tentu sat perkara yang mudah.

Hampa ingat senang nak suruh orang menulis. Nak tulis karangan sekolah dulu pun jenuh aku dok kutip duit syiling Pakdaq (baca sebagai aku mengepow!) untuk cukup RM2.50 sebab nak beli Dewan Siswa. Aku suka baca rencana dan cerpen dalam dlm dewan siswa tu. Banyak bagi idea untuk aku menulis karangan. Paling aku suka tulis karangan yang berbentuk pengalaman la. Contoh tajuk karangan "Anda menyertai perkhemahan Pengakap Kelana Peringkat Kebangsaan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Ceritakan pengalaman anda ketika menghadiri perkhemahan tersebut." Aku cukup suka tajuk karangan macam ni. Siap aku imagine dok dalam khemah dan cikgu mai panggil untuk buat aktiviti segala. Siap aku buat dialog lagi.
Salmah:  Mari kita pergi makan.
kawan Salmah:  Mari.

Imaginasi ni semua dari Dewan Siswa dan buku cerita yang aku baca. Hehehehe..

Dr. pesan sebelum kita buat penulisan ilmiah kita kena latih diri untuk tulis secara santai.  Ayat2 skema payah la nak sebati dalam diri aku ni.  Tak reti den.  Dr. kata permulaan yang paling santai adalah tulis dalam blog.  Nobody know who you are. So ko boleh tulis apa yang nak ditulis. Kalau nak share pengalaman dan ilmu pengetahuan lagi bagus.

Dan sorang dari kawan aku dah sahut cabaran ni....

Boleh lawat blog dia...

http://ajourneyofsue.blogspot.com

Bila dah selesa menulis, mana tau kita ada rezeki untuk menjadi kolumnis dalam majalah atau suratkhabar.  Dan insyaallah lepas ni boleh tulis tesis untuk sambung belajar Ph.D.

Tahniah buat kawan2 yang dapat sambung study....:
Faizah Sahbuddin
Nazri (suami Faizah.  suami isteri dapat...tahniah)
Kay
Kak Norhatizal


Sebelah Faizah tu Solehah. Dia pun dah sambung belajar kat UKM.  Jeles ahkak.
Tahniah untuk semua dan semoga Allah mempermudahkan semua urusan ketika belajar nanti.
Amiin.....

Happy Birthday Makyah


Assalamualaikum...

5 Oktober 2012, Makyah dah 59 tahun Masihi. Kalau tahun hijrah dah berapa ye? Cuba hampa semua kira dan bagitau kat aku ya.




Ambil gambar tangan ja, Makyah tamau pakai tudung.

Happy birthday Mak!


Semoga dipanjangkan umur dalam kerahmatan dan keberkatan dariNYA.
Diberikan kesihatan yang baik supaya dapat menjalani ibadah dengan sempurna dan menjalani kehidupan seharian dengan selesa.  Sentiasa ditemani dengan orang2 yang kasih dan sayang dengan mak.

Esok Makyah nak ajak p zoo sebab teringin nak tgk binatang2. Jom...........

Semoga Allah terus memberikan aku kesempatan dan kekuatan untuk menjadi anak yang solehah.

amin....

Wednesday, October 03, 2012

Green Hand?

Assalamualaikum...
Lama tak mengapdet....
Cube teka apa yang aku dok sibuk selama ni?

Tido?
Itu dah pasti.

Malas?
Yang tu double confirm!
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

Tada.....


Sibuk berkebun....hohohoho....ni rupa paras belakang rumah aku.  Tiang ni tiang pertama, ada lagi 4 tiang.  Setiap tiang tu dah ada yang booking.  Tiang ni, pokok peria katak (peria yang kecik2....pahit tu) dah book. Makyah tabur benih yang Makjah  (Mak Oya) bagi.  Pastu biar je. Ko nak hidup ke nak kering ke, nak basah ke sukati.  Alasan Makyah, kalau dia jaga nanti pokok tu mati sebab tangan dia panas.  Series tak paham!

Weekend hari tu, aku paksa Makyah keluar untuk bersihkan kawasan kat belakang ni.  Sebab dah tak nampak mana pokok peria mana pokok rumput.  Before orang yang diupah mesin rumput tu, mesin sekali pokok2 ni mmg kena bersihkan sket supaya dia nampak bahawasanya pokok ini mmg ditanam bukannya sengaja naik sendiri.

Sebenarnya banyak pokok peria katak ni aku semai, sebab Makyah mmg makan peria katak ni untuk turunkan bacaan gula dia.  Nanti ada buah aku upload cemana rupa peria katak tu (bagi sapa yang tak tau la).  Tempat dia memanjat pun baru siap minggu lepas. Jangan komen banyak2....tu 1st time aku buat.

Masa dok belek2 pokok ni, baru aku perasan ada 2 pokok yang berbeza tgh bergaduh nakkan tiang ni. Cuba korang renung dua2 daun ni. Bezakan? Bukan 1 kuning, 1 hijau tapi lebar daun tu yang beza. 1 macam gemuk sket daunnya, 1 tu kurus sket. 



Yang daun kuruih tu sebenarnya pokok ni! Tembikai! Siap dah ada buah pun! Aku teruja nih. Kocik lagi buah dia, besar penumbuk aku ja. 

Tak sabaq nak makan tembikai la......aku tatau warna apa, spesis apa tembikai ni. Masa bulan Syawal tu mmg rajin beli tembikai untuk jamu orang mai rumah. So tak pasti spesis mana yang tumbuh kat belakang rumah aku.

Yang tuan untuk 4 lagi tiang tu nanti la aku apdet. Kalau apdet sekaligus kang aku takder modal nak tulis apa lak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails