Ads @ ACHIQUE


Wednesday, September 02, 2009

Resipi Kanji

Korang tau ker kanji tu apa wei???? Menda alah ni sangat femes bulan posa (bulan lain payah nak jumpa). Istilah sebelah utara panggil kanji n sebelah selatan bubur lambuk.

Disebabkan abang ai ada mintak resepi semalam so ai nak kongsi ngan semua dan ai pun boleh rujuk gak nanti. Ai terer teori jer praktikal Makyah yang laksanakan. Lagi satu tugas berat ai, kena habiskan kanji tu.....cenggitu kekdahnya cemana nak kuruih kan.....redha jelah sbb berkat jadi anak yang dengaq kata nih...muahahahahaha

Bahan2:
Segenggam beras - kalo tangan tu besar, genggam jgn penuh sangat tau!
1/2 sudu teh halba
5 - 10 biji lada hitam (tumbuk lumat)
2 batang serai - diketuk
1/2 inci halia - diketuk
1/2 helai daun pandan (kalau daun pandan tu panjang, amik 1/4 pun bleh)
Udang (suka ati la nak letak banyak mana)
1/2 cawan santan pekat
Sedikit daun sup (saderi) dan daun bawang

Kekdah nak masak:
1) Beras tu basuh bersih2, selawat sekali tau (kasi dapat berkat)
2) Rebus beras + halba + serbuk lada hitam + air yang banyak (>kurang 3 mug)
3) Dah 2 min atas api, masukkan serai dan halia yang diketuk tadi dan daun pandan
**daun pandan ni optional untuk dapatkan bau yang harum
4) Rebus sampai beras tu betul2 kembang dan kelihatan sedikit pecah biji2 beras tu (paham ke ayat ai nih??)
5) Dah beras tu cukup kembang, masukkan santan n tambah sedikit air. Kalo tak bubur akan jadi sangat pekat (ai tak suka pekat sangat)
6) Masukkan udang dan garam.
7) Masukkan daun bawang dan daun sup. Tutup api.

**Kalo nak masukkan daging atau ayam pun bleh. Kalo daging masukkan masa rebus beras (langkah no.2). Daging tu potong kecik2 supaya cepat empuk. Kalo ayam masukkan masa langkah ke 5)

Last sekali, Makyah tumis bawang merah dan halia di dalam kuali yang berasingan kemudian dituang ke dalam bubur yang dah siap masak tadi. Hasilnya, harum menyelerakan masa buka periuk waktu berbuka tu.

p/s: Kalo ai rajin, weekend ni ai try amik gambar n masukkan dalam step by step. Tak janji sgt la tgk mood tau

3 comments:

  1. emm sedapnya memang cam mak i buat gak..huhuh dah lama tak balik nak makan..pa kata u buat i makan..sian i lama tak makan kanji mak i..huhu

    ReplyDelete
  2. Camana i tak dak dalam gambar geng simulasi tu??????kan i juga selalu u panggil kalo ada jamuan kat simulasi???

    ReplyDelete
  3. kehkehe....tu la orang ajak mai rumah tamau. Mai la tiap2 hari mak ai buat. Tambah la anak angkat dia nak mai lagi la bersiap sakan.

    p/s: Dulu kita satu bilik ka?????hahahaha

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails